B.Tσαουσίδης: «Αμφίβολη η επιστημονικότητα των μέτρων-Πιστεύουν οτι όσο πιο δυσάρεστα τόσο πιο αποτελεσματικά»

Δημοσιεύτηκε στις 08/02/2021 15:17

B.Tσαουσίδης: «Αμφίβολη η επιστημονικότητα των μέτρων-Πιστεύουν οτι όσο πιο δυσάρεστα τόσο πιο αποτελεσματικά»

Την αμφιβολία του για τα επιστημονικά δεδομένα που εξετάζονται, ώστε να λαμβάνονται τα νέα μέτρα που στοχεύουν στο να ανακόψουν την πορεία της πανδημίας, εξέφρασε μιλώντας στον Politica 89.8 και τον Χρήστο Κώνστα, ο καθηγητής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Βασίλης Τσαουσίδης, θεωρώντας πως πρέπει η επιτροπή να αλλάξει στάση κι αντιλήψεις καθώς δεν σημαίνει πως:«όσο πιο δυσάρεστα είναι τα μέτρα τόσο πιο αποτελεσματικά είναι.»

Ο κ. Τσαουσίδης αναφέρθηκε σε ένα επώδυνο τρίτο κύμα της πανδημίας, που  ξεκινά με πολύ χειρότερους όρους από ότι το δεύτερο αν αποτύχουν τα νέα μέτρα, υποστηρίζοντας πως:« Οδεύουμε και πάλι προς την κατάρρευση του συστήματος υγείας κι από εδώ και πέρα πρέπει να δούμε ποια μέτρα θα πρέπει να ληφθούν. »

Σύμφωνα με τον κ. Τσαουσίδη, αποδεικνύεται ότι τα μέτρα που ελήφθησαν κατά το παρατεταμένο lockdown του δεύτερου κύματος  υπήρξαν λανθασμένα ή καθυστερημένα και απέτυχαν να επιφέρουν λειτουργική ισορροπία στις αντοχές του συστήματος για περισσότερο από 1-2 εβδομάδες. Αυτό τον οδηγεί στο συμπέρασμα ότι το τρίτο κύμα θα οδηγήσει σε κατάρρευση του συστήματος και ακόμη χειρότερες υγειονομικές και οικονομικές επιπτώσεις, μέσα στις επόμενες μέρες αν τα μέτρα αποδειχθούν και πάλι αποτυχημένα.

Όπως αναφέρει: «Τα μέτρα δεν λαμβάνονται προληπτικά αλλά διαχειριστικά, δεν προλαμβάνουν μια απότομη αύξηση κρουσμάτων αλλά διαχειρίζονται μια κατάσταση. Εκτιμώ πως σε 10 ημέρες θα πάμε στην λήψη νέων μέτρων καθώς ο αριθμός κρουσμάτων θα έχει εκτοξευτεί. Θεωρώ πως πρέπει να ληφθούν σωστά και στοχευμένα μέτρα, ώστε να ανακτήσει η επιτροπή την εμπιστοσύνη των πολιτών και να γίνει σαφής ο σχεδιασμός και το χρονοδιάγραμμα της εξόδου από το τέλμα. Έστω με μία προοπτική μερικής αλλά αποδεκτής λειτουργικότητας.»

Ο κ. Τσαουσίδης θεωρεί πως κάποιες αποφάσεις που λαμβάνονται από τους ειδικούς  είναι όχι μόνο αμφιβόλου αποτελεσματικότητας και ανεκτικότητας (π.χ. απαγόρευση κίνησης μετά τις 6) αλλά και αμφιβόλου επιστημονικότητας. Θεωρεί δηλαδή, ότι τα μέτρα που έχουν ληφθεί μέχρι στιγμής είναι άστοχα,  καθώς καθίσταται προβληματική η αντιστοίχιση μέτρου και αποτελέσματος.

Όπως επισημαίνει χαρακτηριστικά, ο κ. Τσαουσίδης: «Υπάρχει μια νοοτροπία, ότι όσο πιο δυσάρεστα είναι τα μέτρα τόσο πιο αποτελεσματικά είναι. Δεν είναι συνάρτηση της δυσαρέσκειας η αποτελεσματικότητα των μέτρων. Ο περιορισμός κυκλοφορίας στις  6 το απόγευμα, υποχρεώνει όσους θέλουν να ψωνίσουν να συμπυκνώσουν την κινητικότητα τους άρα να δημιουργείται συνωστισμός πριν τις 6 και να συνεχίζεται η διασπορά του ιού. Το βασικό λάθος που κάνουμε, είναι ότι δεν αξιολογούμε και δεν φροντίζουμε να διαπιστώνουμε τα μέτρα που παίρνουμε, με αποτέλεσμα τις σοβαρές επιπτώσεις στην οικονομία αλλά και την ψυχολογία των πολιτών. »


Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Politica στο Google News και στο Facebook