Β. Τσαουσίδης: «Έχει καταρρεύσει ο μηχανισμός ελέγχου της αύξησης των κρουσμάτων»
Την πεποίθηση πως έχει καταρρεύσει ο μηχανισμός ελέγχου της αύξησης των κρουσμάτων, εξέφρασε μιλώντας στον Politica 89.8 και τον Χρήστο Κώνστα, ο καθηγητής Προγραμματισμού και Επεξεργασίας Πληροφοριών του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Βασίλης Τσαουσίδης
«Θέλει πολύ περισσότερη προσοχή σε περίπτωση άρσης μέτρων, μπορεί και πρέπει να γίνουν κάποιες κινήσεις, καθώς ο μηχανισμός παρακολούθησης κι ελέγχου των κρουσμάτων κατέρρευσαν.Το πρόβλημα που έχω εντοπίσει είναι ότι ουσιαστικά επιβλήθηκαν κάποιοι χρονικοί και γεωγραφικοί περιορισμοί στην κινητικότητα που το αποτέλεσμα τους ήταν να αυξήσουν τη συγκέντρωση και, άρα, την πιθανότητα μετάδοσης. Αυτό ήταν προβλέψιμο, δεν ήταν κάτι που ξάφνιασε όποιον αντιλαμβάνεται τις μαθηματικές παραμέτρους του συστήματος. Για παράδειγμα, οι άνθρωποι θα πήγαιναν ούτως ή άλλως στο σούπερ μάρκετ αλλά (με το μέτρο της απαγόρευσης κυκλοφορίας μετά τις 6μμ) πήγαν όλοι μαζί τις ίδιες ώρες. Ή όσοι ήθελαν να βγουν να περπατήσουν το έκαναν σε περιορισμένα γεωγραφικά όρια και σε περιορισμένο χρόνο. Τα μέχρι στιγμής μέτρα ακόμα κι αυτά που ανακοινώθηκαν την Παρασκευή είναι αποσπασματικά κι ανεξήγητα», θεωρεί ο κ. Τσαουσίδης, επισημαίνοντας πως: «Πρέπει να καταλάβουμε το λόγο που λαμβάνεται κάθε μέτρο. Τα μέτρα ελέγχου του συνωστισμού και τα μέτρα τόνωσης του ηθικού των πολιτών, είναι αλληλένδετα. Αν ο πολίτης ξέρει ότι πιάνουν τόπο και φέρνουν αποτέλεσμα, θα τα τηρήσει πιο ευλαβικά. Αλλιώς απογοητεύεται», θεωρεί ο κ. Τσαουσίδης.
Προτείνοντας, μάλιστα κάποια μέτρα, ο κ. Τσαουσίδης ζητά: «Να υπάρξει οργανωμένο σχέδιο αποφυγής των εστιών συνωστισμού. Αυτό δεν υπάρχει σήμερα. Η ελεγκτική δυνατότητα της Πολιτείας εξαντλείται στον επιτήρηση μεμονωμένα των πολιτών, όχι των πραγματικών εστιών συνωστισμού που είναι, για παράδειγμα, το Μετρό, τα λεωφορεία, τα σχολεία, τα σούπερ μάρκετ. »
Ο κ. Τσαουσίδης, αναφέρθηκε στην ηλικιακή κατανομή των εμβολιασμένων, στον δείκτη παρακολούθησης του συστήματος υγείας, τον δείκτη κρουσμάτων κορονοϊού σε εύλογο χρονικό διάστημα, τους οποίους παρακολουθούμε για να δούμε αν και κατά πόσο μειώνεται ο ρυθμός μετάδοσης της νόσου.«Η εξέλιξη της ανοσίας στον κορονοϊό, σχετίζεται με την εξέλιξη των εμβολιασμών αλλά αυτό πρακτικά σημαίνει ότι δεν τηρούνται οι επίσημες ηλικιακές κατανομές υπέρ των ηλικιωμένων, καθώς δεν υπάρχουν στοιχεία για την ηλικιακή κατανομή των εμβολιασμών.»
Ο κ. Τσαουσίδης εξήγησε τον λόγο που λαμβάνονται τα περιοριστικά μέτρα και τους στόχους τους, επισημαίνοντας πως: «Ο στόχος των περιοριστικών μέτρων είναι να μορφοποιήσουν την καθημερινή κίνηση ώστε να υπάρχει διασπορά στην κινητικότητα, να μην είναι συγκεντρωμένη. Αυτό σημαίνει και διευρυμένο ωράριο στη λειτουργία υπηρεσιών και, μάλιστα, με παροχή κινήτρων, εφόσον το επιτρέπουν τα δεδομένα κάθε περιοχής. Ωστόσο αυτό είναι κάτι που δεν έχουμε βρει ακόμα. »
Σε ότι αφορά την λειτουργία της εκπαίδευσης, ο κ. Τσαουσίδης, επισημαίνει την ανάγκη του να υπάρξει σχέδιο λειτουργίας ανά περιοχή σχολείων και πανεπιστημίων με μειωμένο αριθμό ατόμων. Για παράδειγμα, το πανεπιστήμιο Κρήτης έχει μικρές αίθουσες για μεγάλο αριθμό φοιτητών ενώ το πανεπιστήμιο Κομοτηνής έχει τεράστιες αίθουσες για μικρότερο αριθμό φοιτητών.