B.Κουτάντος-ΤΕΕ/ΤΑΚ: «Κανένα αντιπλημμυρικό έργο δε θα μπορούσε να προστατεύσει τη Θεσσαλία από αυτό το φαινόμενο»

Δημοσιεύτηκε στις 11/09/2023 15:57

B.Κουτάντος-ΤΕΕ/ΤΑΚ: «Κανένα αντιπλημμυρικό έργο δε θα μπορούσε να προστατεύσει τη Θεσσαλία από αυτό το φαινόμενο»

Στα ακραία καιρικά φαινόμενα που είναι αδύνατον να αντιμετωπιστούν από οποιοδήποτε αντιπλημμυρικό έργο, αναφέρθηκε μιλώντας στον Politica 89.8 και τον Χρήστο Κώνστα, ο Διδάκτωρ Πολιτικό Μηχανικό, μέλος της μόνιμης επιτροπής Δημοσίων Έργων του ΤΕΕ/ΤΑΚ και Τεχνικό Διευθυντή της  εταιρείας Δαίδαλος Αναπτυξιακός Οργανισμός Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Βαγγέλης Κουτάντος.

Ο κ. Κουτάντος, εξήγησε τους λόγους που θεωρεί πως κανένα αντιπλημμυρικό έργο δε θα μπορούσε να προστατεύσει τη Θεσσαλία από αυτό το φαινόμενο σημειώνοντας πως:  «Ήταν ένα εντελώς ακραίο καιρικό φαινόμενο αυτό που βίωσαν οι συνάνθρωποι  μας στη Θεσσαλία. Δεν υπάρχει κανένα αντιπλημμυρικό έργο που να μπορεί να διασφαλίσει ένα τέτοιο φαινόμενο. Υπάρχουν αντιπλημμυρικές υποδομές και στα αστικά κέντρα και στα μικρότερα χωριά μας , αλλά είναι πολλοί δύσκολο να συγκρατηθούν τέτοιοι όγκοι νερού. Καταλαβαίνω ότι είναι σχεδόν αδύνατο να παραχθούν και να οδηγούν με ασφάλεια στη θάλασσα τέτοιες ποσότητες νερού. Χρειάζεται να υπάρχει μια οργανωμένη πολιτική προστασία που να γνωρίζει πως να ενεργοποιεί τον μηχανισμό που υπάρχει για τέτοιες καταστάσεις. Και για αυτά θα πρέπει να συζητήσουμε εκτενώς στο μέλλον, προκειμένου να μπορούμε να ανασχέσουμε τέτοια ακραία φαινόμενα.»

Για τα έργα υποδομής και το αν γίνονται τέτοια στην Κρήτη, προκειμένου να μπορέσει το νησί, να περιορίσει τις συνέπειες από ένα τέτοιο ακραίο φαινόμενο, ο κ. Κουτάντος σημείωσε πως:  «Η Κρήτη και το ΤΕΕ/ΤΑΚ, έχει  προτείνει συγκεκριμένα μέτρα στα οποία μπορεί να προχωρήσει η πολιτεία για να περάσει σε αυτό που ονομάζουμε αντιπλημμυρική θωράκιση. Η πρόληψη, όπως ο καθαρισμός των ρεμάτων, 7 και γενικά όλες οι πολιτικές ενέργειες που μπορούν να βοηθήσουν ένα τέτοιο φαινόμενο ώστε να φτάσουν λοιπόν τα  νερά με ασφάλεια στην θάλασσα, απαιτεί ακόμα καλύτερα, έργα υποδομής, όπως τα φράγματα ανάσχεσης. Τα φράγματα ανάσχεσης, τοποθετούνται στα ορεινά, γίνεται μια μελέτη πραγματική και στην ορεινή  περιοχή της λεκάνης απορροής και από κει κι έπειτα, γίνονται έργα, ώστε  πλέον να μπορούμε να συγκρατήσουμε μεγάλους όγκους νερού που ξεκινάνε και φτάνουν στο πεδινό κομμάτι,  για να καταλήγουν στην θάλασσα. Φυσικά και θα πρέπει να γίνεται καθαρισμός και συντήρηση των ρεμάτων, απαλλαγμένα κι από τη φυσική βλάστηση, ώστε να μπορούν να φύγουν, τα νερά προς τη θάλασσα. Εδώ στην Κρήτη, γίνονται εκτεταμένες προσπάθειες και δαπανόνται κονδύλια για αντιπλημμυρικά έργα. Γίνονται προσπάθειες ανάσχεσης των ρεμάτων στην Κρήτη και την χώρα, όμως το μόνο που μπορεί να γίνει σε τόσο ακραία καιρικά φαινόμενα, είναι η ανάσχεση τους. Οποιοδήποτε έργο είναι πολύ δύσκολο σε τέτοια φαινόμενα να κρατήσει μια τέτοια μάζα νερού.»


Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Politica στο Google News και στο Facebook