Β. Κούδας: Παιδί νοσηλεύτηκε χωρίς εφημερεύοντα παιδοψυχίατρο – “Μπαλαντέρ γιατροί από κλινική σε κλινική”
Παρά την κατάθεση μηνυτήριας αναφοράς και τις έντονες διαμαρτυρίες των υγειονομικών, για άλλη μια φορά αποδείχτηκε η “γύμνια” του συστήματος υγείας απέναντι σε παιδιά με προβλήματα ψυχικής υγείας, λόγω των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η Παιδοψυχιατρική κλινική .
Έντονες αντιδράσεις προκάλεσε η απόφαση της διοίκησης του ΠΑΓΝΗ με “εντέλλεσθε” να νοσηλευτεί παιδί στην Ψυχιατρική κλινική του νοσοκομείου, με αποτέλεσμα να μεταφερθεί στην Παιδοψυχιατρική κλινική χωρίς εφημερεύοντα γιατρό.
Όπως σημείωσε ο Διευθυντής ΕΣΥ στο ΠΑΓΝΗ, μέλος του Σωματείου Εργαζομένων και μέλος της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Ηρακλείου Βασίλης Κούδας μιλώντας στην εκπομπή “Ψιλά Γράμματα” του Politica 89.8 και την Φιλία Σαριδάκη νομικά δεν επιτρέπεται γιατρός να ασκεί καθήκοντα άλλης ειδικότητας γεγονός που συνέβαινε, όπως είπε, τον Μεσαίωνα.
“Γιατροί μπαλαντέρ πηγαίνουν από κλινική σε κλινική”
Όπως τόνισε χαρακτηριστικά για τη νοσηλεία του κοριτσιού στην Παιδοψυχιατρική με την ευθύνη να ανήκει μάλιστα στους γιατρούς της Ψυχιατρικής κλινικής “εδώ η διοίκηση έκανε ένα κολπάκι να το πούμε έτσι. Διέταξε το παιδί να νοσηλευτεί στην Ψυχιατρική ενηλίκων – κάτι που κι αυτό σαν διαδικασία είναι επικίνδυνο- γιατί σκεφτείτε ένα 14, 15χρονο παιδί να είναι μαζί με ενήλικους ασθενείς. Κι επειδή δεν υπάρχει χώρος γιατί η Ψυχιατρική έχει ράντζα και υπάρχει χώρος στην Παιδοψυχιατρική, το παιδί μεταφέρθηκε σε καλύτερο περιβάλλον. Όμως την ευθύνη όταν δεν υπάρχει Παιδοψυχίατρος την έχουμε εμείς (ψυχίατροι) , δηλαδή οι γιατροί είναι μπαλαντέρ να πηγαίνουμε και στη μια και στην άλλη κλινική , εφόσον αυτό συνεχιστεί και παραμείνει αυτή η κατάσταση“.
Σημείωσε δε ότι σε κάποιες περιπτώσεις τα παιδιά έχουν ακόμη και αυτοκτονικές τάσεις γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο.
Ο κ.Κούδας έκανε λόγο για “ξεζούμιασμα” του ενός παιδοψυχιάτρου που έχει απομείνει καθώς αναγκαζόταν να πραγματοποιεί συνεχείς εφημερίες όποτε απαιτείτο νοσηλεία παιδιού, γεγονός που δεν μπορούσε άλλο να συνεχιστεί.
Παράλληλα δεν απέκλεισε να υπάρξουν και νέες κινήσεις σε νομικό επίπεδο κατά της απόφασης που ελήφθη για νοσηλεία παιδιού σε άλλη κλινική.
“12 ράντζα στην Ψυχιατρική”
Ακόμη σύμφωνα με τους ειδικευμένους ψυχιάτρους τα ράντζα στην Ψυχιατρική αποτελούν πλέον καθημερινότητα καθώς “για τους δύο νομούς της ανατολικής Κρήτης υπάρχει μόνο μια δημόσια ψυχιατρική κλινική, αυτή του ΠΑΓΝΗ, με τεράστιο φόρτο εργασίας, με σχεδόν καθημερινή την ύπαρξη επιπλέον κλινών από την κανονική χωρητικότητα της κλινικής, για παράδειγμα στις 01/07/2024 να υπάρχουν 12 ράντζα επιπλέον και σχεδόν μηδαμινή ύπαρξη ΠΦΥ σε αυτό τον ευαίσθητο τομέα του οποίου καθημερινά οι ανάγκες διογκώνονται“.