B. Κεγκέρογλου: «NAI στην δημιουργία Ψηφιακού Μουσείου στο Δήμο Μινώα Πεδιάδας»
Την δημιουργία ψηφιακού Μουσείου στο Δήμο Μίνωα Πεδιάδας, ζήτησε από την Υπουργού Πολιτισμού, μέσω επίκαιρης ερώτησης που συζητήθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής, ο Γραμματέας της Κ.Ο και Βουλευτής Ηρακλείου κ. Βασίλης Κεγκέρογλου, στο πλαίσιο της συνεργασίας του με τον Δήμαρχο Μινώα Πεδιάδας κ. Μανώλη Φραγκάκη.
Ο κ. Κεγκέρογλου υπογράμμισε ότι στην περιοχή του Δήμου Μινώα Πεδιάδας έχει ξεκινήσει ήδη η κατασκευή του νέου Διεθνούς Αεροδρομίου Ηρακλείου Κρήτης, το οποίο έρχεται να παίξει έναν πολύ σημαντικό ρόλο για την τουριστική ανάπτυξη -και όχι μόνο- για τις επόμενες δεκαετίες. Είναι μία πρόκληση και μία ευκαιρία οι πολλοί αρχαιολογικοί χώροι της ευρύτερης περιοχής να τύχουν της περαιτέρω προσοχής του Υπουργείου Πολιτισμού και της πολιτείας ευρύτερα, να συνεχιστούν οι ανασκαφές, όπου αυτές δεν έχουν ολοκληρωθεί, να υπάρξει προστασία αλλά και ανάδειξή τους.
Ένα, λοιπόν, θέμα είναι η προστασία, η ανάδειξη των αρχαιολογικών χώρων, η προστασία γενικότερα της πολιτιστικής κληρονομιάς και η αξιοποίησή της -με την καλή έννοια- για την ανάδειξη της ιστορίας του τόπου μας.
Το δεύτερο ζήτημα είναι με την ευκαιρία της δημιουργίας του Αεροδρομίου, να μην είναι μόνο σημείο μετακίνησης, αλλά και προορισμός. Συνεπώς Θα μπορούσε- και υπάρχει αυτή η πρόταση, η ιδέα από τον Δήμο- να δημιουργηθεί όχι άλλο ένα μουσείο -γιατί προφανώς αυτό δεν είναι κάτι που μπορεί να γίνει, αφαιρώντας από τις συλλογές των ήδη λειτουργούντων μουσείων τα αρχαιολογικά ευρήματα και μνημεία-, αλλά με την αξιοποίηση της σύγχρονης τεχνολογίας ένα Ψηφιακό Μουσείο.
Το Μουσείο αυτό, εκτός από τις αρχαιότητες της ευρύτερης περιοχής, τα ευρήματα που έχουν υπάρξει από αυτήν την περιοχή (Διπλό Πέλεκυς και τους χάλκινους βεβαίως από την περιοχή του Αρκαλοχωρίου και όχι μόνο-, θα μπορούσε να λειτουργήσει και με τα ευρήματα από τις άλλες αρχαιολογικές περιοχές, ευρύτερα της Κρήτης και να είναι πραγματικά ένα πρότυπο για την υπόλοιπη χώρα.
Μάλιστα στην κατεύθυνση αυτή, ο Βουλευτής πρότεινε την σύναψη προγραμματικής σύμβασης ανάμεσα στο Υπουργείο, στον Δήμο και ίσως σε κάποιον άλλον φορέα, για να προχωρήσει αυτή η ιδέα και κάλεσε την Υπουργό να υιοθετήσει την πρόταση αυτή.
Η Υπουργός στην απάντηση της ενημέρωσε τον Βουλευτή ότι ήδη από τις 30 Ιανουαρίου του 2020 είναι σε εξέλιξη το υποέργο για τις αρχαιολογικές εργασίες και έρευνες του Υπουργείου Πολιτισμού στο πλαίσιο του έργου «Μελέτη – Κατασκευή – Χρηματοδότηση – Λειτουργία – Συντήρηση και Εκμετάλλευση του Νέου Διεθνούς Αερολιμένα Ηρακλείου Κρήτης & Μελέτη – Κατασκευή και Χρηματοδότηση των Οδικών του Συνδέσεων» απολογιστικά και με αυτεπιστασία από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηρακλείου, με συνολικό προϋπολογισμό 3.750.000 και λήξη την 30η Ιανουαρίου του 2022, το οποίο περιλαμβάνει τη διεξαγωγή ανασκαφικών εργασιών, καθώς και εργασίες προστασίας, φύλαξης, συντήρησης και τεκμηρίωσης των αρχαιολογικών ευρημάτων, σύμφωνα με τον αρχαιολογικό νόμο. Επιπλέον, περιλαμβάνει έργα προστασίας, συντήρησης και διαχείρισης των μνημείων, αρχαιολογικών χώρων και ιστορικών τόπων που βρίσκονται εντός της ζώνης κατάληψης του έργου, καθώς και την καταγραφή, συντήρηση και τεκμηρίωση των κινητών ευρημάτων που προέρχονται από τις ανασκαφικές εργασίες στην περιοχή.
Το Υπουργείο Πολιτισμού συζητάει τη δημιουργία μίας εκθεσιακής συλλογής αρχαιολογικών ευρημάτων, τα οποία τυχόν θα αποκαλυφθούν κατά τη διάρκεια των αρχαιολογικών ερευνών στην περιοχή του νέου Αερολιμένα, μέσα ή πολύ κοντά στις εγκαταστάσεις του και η δημιουργία ενός Ψηφιακού Μουσείου στον Δήμο είναι δυνατόν να συνδυαστεί με τις τρέχουσες δράσεις του Υπουργείου και μάλιστα η Υπουργός συμφώνησε με την σύναψη προγραμματικής σύμβασης, όπως πρότεινε ο κ.Κεγκέρογλου.
Βίντεο από την συζήτηση στην Ολομέλεια: