Αυστηρότερες ποινές για τροχαία ατυχήματα – Προβλέψεις και για ισόβια κάθειρξη

Δημοσιεύτηκε στις 16/10/2019 14:07

Αυστηρότερες ποινές για τροχαία ατυχήματα – Προβλέψεις και για ισόβια κάθειρξη

Για την αυστηροποίηση ποινών που αφορούν στους εμπλεκόμενους σε τροχαία ατυχήματα σύμφωνα με τον νέο ποινικό κώδικα έκανε λόγο ο έγκριτος Νομικός Γιώργος Στειακάκης στον Politica89.8 και την Αντιγόνη Ανδρεάκη. Σύμφωνα με τον κ. Στειακάκη οι ποινές πλέον αφορούν σε κάθειρξη τουλάχιστον 10 ετών, χωρίς όμως να αποκλείουν και τα ισόβια. 

O έγκριτος Νομικός Γιώργος Στειακάκης

Για κακούργημα όποιος οδηγεί υπό την επήρεια αλκοόλ η ναρκωτικών 

Σύμφωνα με τον νέο ποινικό κώδικα, όποιος οδηγεί υπό την επήρεια αλκοόλ η ναρκωτικών και σκοτώσει άνθρωπό η προκαλέσει βαριά σωματική βλάβη θα κατηγορηθεί για κακούργημα. Το ανάλογο σύμφωνα με τον κ. Στειακάκη ισχύει και για όσους προβαίνουν σε επικίνδυνους ελιγμούς η οδηγούν αντίστροφα στο ρεύμα της εκάστοτε κατεύθυνσης. “Ο νέος Ποινικός Κώδικας  φέρνει μια ριζική αναθεώρηση στον τομέα των τροχαίων εγκλημάτων καθώς ο προηγούμενος Κώδικας τέθηκε σε ισχύ το 1951. Κακουργηματική πράξη θα θεωρείται η οδήγηση που μπορεί να προκαλέσει σοβαρό τραυματισμό, η θάνατο από την οδηγό  που κινείται με το όχημα χωρίς να είναι σε θέση να το πράξει με ασφάλεια εξαιτίας της κατανάλωσης οινοπνεύματος ή χρήσης ναρκωτικών ουσιών. Το εκάστοτε άρθρο παρόλο που υπαγόταν και στον προηγούμενο ποινικό κώδικα συνήθως δεν εφαρμοζόταν καθώς δεν είχε καταστεί σαφές από τον Νομοθέτη όπως τώρα. Οι νέες αλλαγές κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση και πρέπει να εφαρμοστεί ειδικά μέχρι να φτάσουμε στο κατάλληλο πολιτισμικό επίπεδο ως πολίτες και να συνειδητοποιήσουμε πως δεν είναι σωστό να οδηγούμε και να πίνουμε.”

Σύμφωνα με τις κυρώσεις που θα επιβάλλονται στο νέο ποινικό κώδικα

Ο παραβάτης θα τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον ενός έτους αν από την οδική του συμπεριφορά προέκυψε κίνδυνος για άνθρωπο, με κάθειρξη έως δέκα έτη αν η πράξη του είχε ως αποτέλεσμα τη βαριά σωματική βλάβη ανθρώπου, με κάθειρξη τουλάχιστον δέκα ετών αν είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο άλλου ανθρώπου. Αν προκλήθηκε θάνατος μεγάλου αριθμού ανθρώπων, το δικαστήριο μπορεί να επιβάλει ισόβια κάθειρξη. Τέλος, όποιος οδηγεί επικίνδυνα από αμέλεια και από την πράξη του αυτή προέκυψε κοινός κίνδυνος για ξένα πράγματα ή για άνθρωπο, τιμωρείται με φυλάκιση έως δύο έτη ή χρηματική ποινή.

Τριτοκοσμικές συνθήκες στο Εφετείο Ηρακλείου

Δεν γίνεται σε αυτό το χώρο να δικάζονται οι μεγαλύτερες ποινικές υποθέσεις του Ν. Ηρακλείου και του Ν. Λασιθίου, σε μία αίθουσα που αναλογεί ούτε σε χώρες τριτοκοσμικές. Σύμφωνα με ανάρτηση στα κοινωνικά μέσα Δικτύωσης ο κ. Στειακάκης αναφέρει πως: “Μέσα σε αυτό το κτίριο στο ισόγειο εκδικάζονται τα κακουργήματα του Εφετείου Ανατολικής Κρήτης. Αυτό το επιβλητικό πορτάκι διέρχονται αθώοι και ένοχοι. Οι πιο άτυχοι μπαίνουν με χειροπέδες από την πίσω μεριά. Συνήθως δεν έχει νερό στις τουαλέτες ούτε για πλύσιμο χεριών. Ζέχνει ο άθλιος χώρος εντός και εκτός αίθουσας. Αραγε σε όλο το Ηράκλειο δεν υπάρχει ένας αξιοπρεπής χώρος (δημόσιος, δημοτικός ή και με ενοίκιο) αντάξιος της Δικαιοσύνης και του πολίτη; ΕΙΝΑΙ ΝΤΡΟΠΗ.”

Ακούστε εδώ όλη τη συνέντευξη του έγκριτου Νομικού Γιώργου Στειακάκη στον Politica89.8: