Όπως και στο πρώτο lock down έτσι και σε αυτό το βάρος των ελέγχων στην συντριπτική τους πλειοψηφία πέφτει στις πλάτες του Έλληνα Αστυνομικού , ο οποίος πέραν των λοιπών του καθηκόντων που αφορούν την πρόληψη και καταστολή του εγκλήματος, έχει επιφορτιστεί σχεδόν εξολοκλήρου με τον έλεγχο της εφαρμογής των περιοριστικών μέτρων κυκλοφορίας, χρήσης μάσκας, λειτουργίας καταστημάτων κ.λ.π. με ρίσκο την υγεία του ίδιου και της οικογένειάς του (ήδη 400 επιβεβαιωμένα κρούσματα σε αστυνομικούς).
Αν και το άρθρο 8 της υπ’αριθ. Δ1α/ΓΠ.οικ.: 71342 από 06/11/2020 Κοινής Υπουργικής Απόφασης προβλέπει ΟΚΤΩ (8) στο σύνολο Αρχές αρμόδιες για την πραγματοποίηση ελέγχων και επιβολής κυρώσεων (η Ελληνική Αστυνομία τέταρτη κατά σειρά) τόσο η εικόνα εκατοντάδων αστυνομικών καθημερινά να διεξάγουν χιλιάδες ελέγχους στους δρόμους όσο και η καθημερινή αναφορά των Μ.Μ.Ε. ΜΟΝΟ στους ελέγχους της Ελληνικής Αστυνομίας αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα ότι για άλλη μία φορά η Αστυνομία θα σηκώσει και αυτό το βάρος αποκλειστικά.
Όπως και στην πρώτη φάση έτσι και τώρα η πρώτη αντίδραση της ηγεσίας ήταν να αναστείλει την χορήγηση αδειών σε όλο το προσωπικό, χωρίς να λαμβάνεται υπ’όψιν οποιοσδήποτε οικογενειακός προγραμματισμός. Παρόλα αυτά ο Έλληνας Αστυνομικός , όπως και σε κάθε δύσκολη συγκυρία, θα σταθεί στο ύψος του, αλλά όταν έρθει η ώρα της αποτίμησης ο αστυνομικός θα πρέπει να ανταμειφθεί όπως πρέπει και όπως του αξίζει. Σε αντίθετη περίπτωση ένα ακόμα SMS σαν ηθική ανταμοιβή από την πολιτική ηγεσία ( όπως έγινε με την λήξη του προηγούμενου lock down), δεν θα βρει αποδέκτες.