Αρχές Ιουλίου η κάθοδος Μητσοτάκη στην Κρήτη – Θα εγκαινιάσει τα αμυντικά ραντάρ ;
Στις αρχές Ιουλίου αναμένεται επίσκεψη του Πρωθυπουργού στην Κρήτη, για ολιγοήμερες διακοπές και θα παραμείνει στην οικογενειακή κατοικία στο Ακρωτήρι των Χανίων ενώ δεν αποκλείεται να συνδυαστεί και με επισκέψεις σε άλλες περιοχές του νησιού.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες ο Πρωθυπουργός θα έχει επαφές με παράγοντες της Κρήτης και παρότι θα βρίσκεται σε διακοπές θα ακούσει και θα καταγράψει διάφορα ζητήματα που εξακολουθούν να βρίσκονται σε εκκρεμότητα. Κυρίως για τα μεγάλα έργα στο νησί.
Θα εγκαινιάσει και τα ραντάρ στην Ανατολική Κρήτη;
Ενδέχεται όπως αναφέρουν οι πληροφορίες ο κ. Μητσοτάκης, συνοδευόμενος κι από αρμόδιους Υπουργούς να εγκαινιάσει τα αμυντικά ραντάρ που θα τοποθετηθούν στην Ανατολική Κρήτη, τα οποία η χώρα προμηθεύτηκε από το Ισραήλ.
Υπενθυμίζουμε πως ο Πρωθυπουργός βρίσκεται το τελευταίο διήμερο στο Ισραήλ σε μια επίσκεψη υψίστης σημασίας για την χώρα μας, καθώς συζητείται και το θέμα της ΑΟΖ.
Μάλιστα καθόλου τυχαία δεν είναι και η επίσκεψη του προέδρου της Κύπρου Νίκου Αναστασιάδη στο Ισραήλ για την σύσφιξη των σχέσεων των 3 χωρών με στόχο να θωρακίσουν τις άμυνες τους απέναντι στην Τουρκική προκλητικότητα που εντείνεται τον τελευταίο καιρό.
Υπενθυμίζουμε το ρεπορτάζ σχετικό με τα ραντάρ που δημοσιεύτηκε στο in.gr πριν από λίγες ημέρες και το οποίο αναφέρει μεταξύ άλλων:
Τα ραντάρ που εγκαθιστά το Ισραήλ σε λίγες εβδομάδες στην Κρήτη – που η εμβέλειά τους φτάνει ώς τα 600 χιλιόμετρα – με τη σύμφωνη γνώμη των ΗΠΑ, και οι διευκολύνσεις που έχει από το ραντάρ της Εθνικής Φρουράς στο Τρόοδος (μπορεί να έχει εικόνα ώς το Ιράν όταν δεν πετούν τα κατασκοπευτικά U-2), δίνουν στο Τελ Αβίβ τη δυνατότητα να ελέγχει ολόκληρο το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Αφενός έχει αποτρεπτική ικανότητα έναντι της Τουρκίας και αφετέρου έναντι του Ιράν και κάθε άλλης απειλής στην περιοχή. Και το σημαντικότερο; Πρόσβαση στα ραντάρ αυτά θα έχουν και ελλαδίτες και κύπριοι χειριστές (real picture on real time).
Στην Κρήτη άλλωστε είναι εγκατεστημένοι και οι ρωσικής κατασκευής πύραυλοι S-300, τους οποίους χειρίζονται με επιτυχία Έλληνες αξιωματικοί, οι οποίοι μάλιστα πραγματοποίησαν και δοκιμαστικές βολές όταν αρχηγός ΓΕΕΘΑ ήταν ο στρατηγός Μιχάλης Κωσταράκος. Έτσι η Κρήτη γίνεται το κέντρο ηλεκτρονικής επιτήρησης ολόκληρου του Αιγαίου.
Για πρώτη φορά το Ισραήλ τοποθετεί με τα ραντάρ αυτά ηλεκτρονικά μάτια (εκτός Ισραήλ), με απώτερο στόχο τον πλήρη έλεγχο μιας περιοχής που καλύπτει από τα στενά των Δαρδανελλίων ώς την Ανατολική Μεσόγειο και το Ιράν, στη λογική του άξονα Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ. Προς την κατεύθυνση αυτή, το Ισραήλ έχει την πλήρη στήριξη της αμερικανικής κυβέρνησης και αυτό ίσως προσδίδει ιδιαίτερη πολιτική σημασία. Η ιδιαίτερη συμπάθεια των ΗΠΑ προς το Τελ Αβίβ είναι αποτέλεσμα της ιρανικής απειλής και της ατίθασης στάσης της Τουρκίας, που φλερτάρει με τη Ρωσία.