Αρ. Συγγελάκης: «Ο Σοσιαλισμός είναι αναγκαίος για την Ελλάδα, όμως δεν υπάρχει ο πολιτικός φορέας να τον εκπροσωπεί»
Σοσιαλισμός και πολιτική εξουσία σήμερα» από τις εκδόσεις Διόνικος σε συνεργασία με το Δίκτυο για τον Σοσιαλισμό και τη Δημοκρατία, είναι το βιβλίο που έχουν συγγράψει οι Χρύσανθος Τάσσης ( Chrisanthos Tassis ) – επιμελεια-, Βασίλης Ασημακόπουλος ( Vasilis Asimakopoulos ), Κώστας Δημουλάς, Γρηγόρης Ζαρωτιάδης ( Grigoris Zarotiadis ), Αριστομένης Συγγελάκης Θέμης Τζήμας ( Themis Tzimas ) και Βασίλης Φούσκας ( Vassilis Fouskas ).
Oi επτά συγγραφείς τα βάζουν κάτω και μας παρουσιάζουν –θεωρητικά και κυρίως στην πράξη- την πορεία του σοσιαλισμού, σε Ευρώπη και Ελλάδα, το πως κατάντησε σήμερα -γι΄αυτό και το καταθλιπτικό της υπόθεσης- αλλά και πως μπορεί να θεραπευτεί έμπρακτα, πιάνοντας ο καθένας διαφορετικές πτυχές του.
Μιλώντας στον Politica 89.8 και τον Χρήστο Κώνστα, ο διδάκτορας Κοινωνικής Οδοντιατρικής, διδάσκων στο ΕΚΠΑ Αριστομένης Συγγελάκης, αναφέρθηκε στο πλαίσιο και τους σκοπούς του βιβλίου, επισημαίνοντας πως «Ο Σοσιαλισμός είναι αναγκαίος για την Ελλάδα, όμως δεν υπάρχει ο πολιτικός φορέας να τον εκπροσωπεί»
Ειδικότερα, ο κ. Συγγελάκης, σημείωσε πως στόχος του είναι να συμβάλει «στη δημιουργία ενός «νέου κοινωνικού συμβολαίου» που να στηρίζεται σε μεγάλες κοινωνικές ομάδες της ελληνικής κοινωνίας με βάση τις αρχές του σοσιαλισμού και «να κινητοποιήσει στην ανάδειξη ενός σύγχρονου προγράμματος σοσιαλιστικού μετασχηματισμού σε απόλυτη συνάρτηση με τις ανάγκες και δυνατότητες της εποχής». Για μια τέτοια ελπιδοφόρα πορεία, τόνισε, «χρειάζεται σκληρός αγώνας, στέρεες κοινωνικές συμμαχίες, πολιτικές συμπράξεις στη βάση προγραμματικής συμφωνίας και μία συνολική οπτική που να προτάσσει το μείζον έναντι του ελάσσονος», στάση που «αντλεί έμπνευση, τηρουμένων των ιστορικών αναλογιών, από την ίδρυση του Εθνικού Απελευθερωτικού Μετώπου, μίας από τις κορυφαίες στιγμές του σύγχρονου ελληνισμού».
Nα σημειωθεί πως, ο κ. Συγγελάκης στο συγκεκριμένο βιβλίο, ξεσκονίζει επιμελώς την αμαρτωλή ιστορία που λέγεται Εθνικό Σύστημα Υγείας. Από την εποχή του Καποδίστρια, έως σήμερα η Υγεία και η Κοινωνική Πολιτική έχουν περάσει δια πυρός και σιδήρου με «νησίδες» αισιοδοξίας το ΙΚΑ, τον ΟΓΑ και το Εθνικό Σύστημα Υγείας, τη σημαντικότερη μεταρρύθμιση στην Υγεία από ιδρύσεως ελληνικού κράτους. Ο συγγραφέας περιγράφει την πορεία δημιουργίας και οργάνωσης του ΕΣΥ δίνοντας τα εφόδια στον αναγνώστη να αντιληφθεί πως φτάσαμε σήμερα στα αδιέξοδα της Υγείας τα οποία φάνηκαν και με την πανδημία. Αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι η Ελλάδα έπρεπε να έχει 3.000 κλίνες ΜΕΘ ενώ διαθέτει μόνο 700 με βάση τα διεθνή στάνταρ! Με τα στοιχεία που παραθέτει ο Συγγελάκης αναρωτιέται, ίσως, κανείς για το πόσο αντιπροσωπευτικός είναι ο χαρακτηρισμός «Εθνικό», έτσι όπως το κατάντησαν.
Ακούστε τον κ. Συγγελάκη: