Απονεμήθηκαν τα φετινά Αριστεία Μποδοσάκη – Ποιοι είναι οι Ν.Ταβερναράκης και Χ.Κουβελιώτου
Από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου απονεμήθηκαν την Τρίτη στο Ζάππειο τα Αριστεία του Ιδρύματος Μποδοσάκη.
Το φετινό βραβείο στον κλάδο των θετικών επιστημών τιμά την Χρύσα Κουβελιώτου, καθηγήτρια Αστροφυσικής στο Πανεπιστήμιο «Τζορτζ Ουάσιγκτον», η οποία έχει υπογράψει σημαντικές μελέτες στον κλάδο της αστροφυσικής υψηλών ενεργειών.
Το δε βραβείο στον κλάδο των ιατροβιολογικών επιστημών αναγνωρίζει το έργο του Νεκτάριου Ταβερναράκη, καθηγητή Μοριακής Βιολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και πρόεδρο του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας, ο οποίος τιμάται για τις ανακαλύψεις του σχετικά με τους μηχανισμούς γήρανσης, τον κυτταρικό θάνατο και τον νευροεκφυλισμό.
Τα Αριστεία συνοδεύονται από χρηματικό έπαθλο 100.000 ευρώ έκαστο.
Χρύστα Κουβελιώτου
«Η Χρύσα Κουβελιώτου ανήκει ξεκάθαρα στους κορυφαίους επιστήμονες του κλάδου της διεθνώς» τόνισε ο Ντάαν Φρένκελ, επίτιμος καθηγητής Χημείας στο Κέμπριτζ και συμπρόεδρος της επιτροπής Αριστείων.
«Η ανακάλυψη της, αυτή των μαγνάστρων (magnetars), των αστέρων νετρονίων με ακραία μαγνητικά πεδία, καθώς και η έρευνά της στις εκλάμψεις ακτίνων γ συναρπάζει ακόμη και σήμερα τους αστρονόμους στον ίδιο βαθμό, όπως και πριν από 25 χρόνια όταν παρουσίαζε τα πρώτα αποτελέσματα των μελετών της» είπε.
Επιπλέον, η Χρύσα Κουβελιώτου αποτελεί ένα εξαιρετικό πρότυπο», ανέφερε ο Καθηγητής Daan Frenkel, τονίζοντας «πόσο δύσκολη και ταυτόχρονα εύκολη ήταν η επιλογή του νικητή του Αριστείου Μποδοσάκη για τις Θετικές Επιστήμες διότι υπάρχουν απλώς τόσοι πολλοί πραγματικά εξαιρετικοί Έλληνες επιστήμονες που είναι ενεργοί στον κλάδο των Θετικών Επιστημών».
Νεκτάριος Ταβερναράκης
«Ο Νεκτάριος Ταβερναράκης βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της σύγχρονης βιοϊατρικής έρευνας, ένας επιστήμονας που συνεχίζει αδιάλειπτα την έρευνα, αλλά και τη διδασκαλία στους φοιτητές της Ιατρικής του Πανεπιστημίου Κρήτης, ενώ παράλληλα διαδραματίζει κομβικό ρόλο στην ανάδειξη της ελληνικής επιστημονικής κοινότητας και παραγωγής ως Πρόεδρος του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας, και ως Πρόεδρος του European Institute of Innovation and Technology» δήλωσε ο Φρανκ Γκρόσβελντ, καθηγητής του Ιατρικού Κέντρου «Έρασμος» στην Ολλανδία και συμπρόεδρος της επιτροπής των βραβείων.
«Ήταν τιμή μου να συμμετέχω στη δύσκολη διαδικασία επιλογής, διότι ο αριθμός των εξαιρετικών Ελλήνων επιστημόνων είναι πολύ μεγαλύτερος από αυτόν που θα περίμενε κανείς για το μέγεθος του ελληνικού πληθυσμού, ένα εντυπωσιακό γεγονός που επίσης αξίζει να γιορταστεί» σχολίασε.