Aποκλειστικό: Mέτωπο Τουρκίας – Β. Μακεδονίας – Αλβανίας για να μην εκλεγεί Έλληνας στον ΟΣΕΠ

Δημοσιεύτηκε στις 14/05/2024 22:39

Aποκλειστικό: Mέτωπο Τουρκίας – Β. Μακεδονίας – Αλβανίας για να μην εκλεγεί Έλληνας στον ΟΣΕΠ

Στην αποκάλυψη πως υπήρξε μέτωπο μεταξύ της Τουρκίας – Β.Μακεδονίας-Αλβανίας για να μην εκλεγεί Έλληνας στη θέση του Γενικού Γραμματέα και του Αναπληρωτή της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης ΟΣΕΠ, μια θέση που κατείχε η χώρα μας εδώ και 9 χρόνια, με εκπρόσωπο της, προέβη ο βουλευτής Ηρακλείου και Τομεάρχης Υποδομών και Μεταφορών του ΣΥΡΙΖΑ Χάρης Μαμουλάκης, στον Politica 89.8 και τον Χρήστο Κώνστα.

Ο κ. Μαμουλάκης, εξέφρασε την απογοήτευση του, για την εκλογή της Ουκρανικής υποψηφιότητας που αναλαμβάνει το Προεδρείο μετά από  9 χρόνια που είχε στα χέρια της, η Ελλάδα. Ειδικότερα, επεσήμανε πως: «Είμαι απογοητευμένος διότι, μόλις ολοκληρώθηκε μια κρίσιμη ψηφοφορία για την Ελλάδα, για τον Αναπληρωτή Γενικό Γραμματέα της Παρευξείνιας Ένωσης που  έχει καθοριστική σημασία για την οικονομική ανάπτυξη αυτών των χωρών και τη συνεργασία τους. Από αυτά καταλαβαίνετε, ότι η θέση του  Γραμματέα και του Αναπληρωτού, είναι αρκετά σημαντικές, και δυστυχώς, χάσαμε από την Ουκρανική υποψηφιότητα, με 25-16, γεγονός που καταδεικνύει ότι και οι ισορροπίες μεταξύ των κρατών, δηλαδή προφανώς οι Τούρκοι, οι Σκοπιανοί, οι Αλβανοί συνετάχθησαν υπέρ της υποψηφιότητας Ουκρανίας, κι είναι κι αυτό απότοκο των λαθών που πραγματοποιούνται το τελευταίο διάστημα στην εξωτερική πολιτική και στην προσέγγιση μας με αυτές τις χώρες, με αυτούς τους γείτονες. Το τεταμένο κλίμα που επικρατεί στις σχέσεις Ελλάδος Αλβανίας, Ελλάδος, Σκοπίων Ελλάδος Τουρκίας είχε  δυστυχώς αυτή την παράπλευρη απώλεια μιας θέσης που την κατείχαμε για 9 συνεχόμενα χρόνια και την απωλέσαμε μετά τη σημερινή ψηφοφορία. Βλέπετε ότι υπάρχουν συνέπειες παράπλευρες συνέπειες, όταν  υπάρχουν λάθη, αστοχίες και εν πάση περιπτώσει προβληματίζουν να το πω ήπια, η διαχείριση των εξωτερικών ζητημάτων.»

Τι είναι η Κοινοβουέυτική Συνέλευση Οικονομικής Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου (Κ.Σ. ΟΣΕΠ)

Η Κοινοβουλευτική Συνέλευση ΟΣΕΠ  ιδρύθηκε το 1993, στην Κωνσταντινούπολη (όπου και εδρεύει), με την υιοθέτηση της Ιδρυτικής Διακήρυξης από τους Προέδρους δώδεκα (13) Κοινοβουλίων χωρών του Ευξείνου Πόντου. Στη Συνέλευση μετέχουν κοινοβουλευτικοί από τα εξής κράτη-μέλη: Αλβανία, Αρμενία, Αζερμπαϊτζάν, Βόρεια Μακεδονία, Βουλγαρία, Γεωργία, Ελλάδα, Μολδαβία, Ρουμανία, Ρωσία, Σερβία, Τουρκία και Ουκρανία.

Σκοπός της είναι η προώθηση νομικής βάσης για οικονομική, εμπορική, κοινωνική και πολιτική συνεργασία μεταξύ των χωρών-μελών, η θέσπιση της απαραίτητης νομοθεσίας για την εφαρμογή αποφάσεων που λαμβάνονται από τους επικεφαλής κρατών και τους υπουργούς Εξωτερικών, καθώς και η ενίσχυση της συνεργασίας με άλλους διεθνείς και περιφερειακούς οργανισμούς.

Η Συνέλευση αποτελείται από το Προεδρείο, την Μόνιμη Επιτροπή, την Επιτροπή Οικονομικών, Εμπορικών, Τεχνολογικών και Περιβαλλοντικών Υποθέσεων, την Επιτροπή Νομικών και Πολιτικών Υποθέσεων και την Επιτροπή Πολιτιστικών, Μορφωτικών και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Η Ελλάδα έγινε το δέκατο πλήρες μέλος της Συνέλευσης τον Ιούνιο του 1995 και συμμετέχει έκτοτε ανελλιπώς. Η ελληνική κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία αποτελείται από  έξι τακτικά μέλη (δύο βουλευτές ανά επιτροπή).


Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Politica στο Google News και στο Facebook