Αποκλειστικό: Οι Kαθηγητές του YALE που προωθούν πρόταση για ίδρυση ινστιτούτου Ελαιολάδου στον Politica 89.8

Δημοσιεύτηκε στις 03/05/2023 17:09

Αποκλειστικό: Οι Kαθηγητές του YALE που προωθούν πρόταση για ίδρυση ινστιτούτου Ελαιολάδου στον Politica 89.8

Για το 1ο Διεθνές Γαστρονομικό και Πολιτιστικό Συμπόσιο που διεξάγεται στο Ηράκλειο, την Μεσογειακή Διατροφή αλλά και το ελαιόλαδο στο οποίο στηρίζεται αναφέρθηκε μιλώντας στον Politica 89.8 και τον Χρήστο Κώνστα, ο  καθηγητής στη Σχολή Υγείας του Πανεπιστημίου YALE Τάσσος Κυριακίδης.

Σε ότι αφορά την Μεσογειακή Διατροφή και την σύνδεση της με την Κρήτη, επεσήμανε πως: «Προσπαθούμε να διαδώσουμε πως η κρητική διατροφή είναι η μητέρα της μεσογειακής διατροφής που ξέρουμε σήμερα. Αυτό μπορούμε να το δούμε αν μελετήσουμε διαχρονικά τα στοιχεία και όχι μόνο τα τελευταία 60 – 70 χρόνια. Χιλιάδες χρόνια τώρα άμα κοιτάξουμε την ιστορία και την αρχαιολογία της κρητικής διατροφής διαπιστώνουμε πως από εκεί προέρχεται αυτό που σήμερα λέμε μεσογειακή διατροφή.»

Η πρωτοβουλία με τον Β. Βασιλείου για το Διεθνές Ινστιτούτο Ελαιολάδου

Ο κ. Κυριακίδης, αναφέρθηκε στο πως δημιουργήθηκε η ιδέα για ένα Διεθνές Ινστιτούτο Ελαιολάδου υπό την αιγίδα του YALE . Από το 2017 μαζί με τον Βασίλη Βασιλείου, Διευθυντή του Τμήματος Περιβαλλοντικής Υγείας στην Σχολή Δημόσιας Υγείας του YALE , έχουν αναλάβει πρωτοβουλίες για να ιδρυθεί αυτό το ινστιτούτο.

Όπως σημείωσε:  «Σαν Πανεπιστήμιο, που ασχολείται με τη δημόσια υγεία, διαπιστώσαμε πως δεν μπορούσαμε να μην έχουμε κάποιο πρόγραμμα που να αφορά τη μεσογειακή διατροφή. Δημιουργήσαμε λοιπόν, ένα Ινστιτούτο, αφιερωμένο στην  γαστρονομία  και την κουλτούρα. Στα πλαίσια αυτά μελετήσαμε και μελετάμε την επίδραση του ελαιόλαδου στον άνθρωπο, στην υγεία αλλά και στην μεσογειακή διατροφή που είναι η πιο βιώσιμη και περιβαλλοντικά φιλική διατροφή. Κάπως έτσι αποφασίσαμε και να κάνουμε το πρώτο μας συμπόσιο στον Δήμο Ηρακλείου.»

Ο κ. Τάσσος Κυριακίδης, αναφέρθηκε στη σημασία της Μεσογειακής διατροφής αλλά και στη σημασία να καταλάβουν οι φοιτητές του Πανεπιστημίου του Yale πως το φαγητό είναι τρόπος ζωής και πως η διατροφή δεν σημαίνει απαραίτητα δίαιτά. Όπως επισημαίνει: «Θεωρήσαμε χρέος μας να μάθουμε στους φοιτητές μας, πως το φαγητό δεν είναι μόνο, το μπαίνω, το παίρνω και φεύγω αλλά πως είναι μια εμπειρία. Έχουμε καταφέρει σε 6 χρόνια, στην Αμερική, να ανέβει η χρήση ελαιόλαδου κατά 600%.»

Σε ότι αφορά του έρευνα του Ινστιτούτου ο κ. Κυριακίδης ανέφερε κάποια από τα δεδομένα που έχουν συγκεντρώσει σαν ομάδα αλλά και κάποιες από τις μελέτες που είναι σε εξέλιξη: «Σε συνεργασία και με άλλα ιδρύματα, έχουμε δείξει τις θετικές επιδράσεις του ελαιολάδου σε ασθενείς με Αλτσχάιμερ. Έχουμε δείξει πως στη Μεσογειακή διατροφή κυριαρχεί το ελαιόλαδο που έχει υψηλές πολυφαινόλες συμβάλλοντας στην μείωση των καρδιοαγγειακών παθήσεων.  Με το τμήμα αθλητισμού στο πανεπιστήμιο του  Yale,  μελετάμε το πως μπορεί μέσα από την μεσογειακή διατροφή και το ελαιόλαδο, να καλυτερεύσει η απόδοσή τους και να αναπληρώσουν ότι χάνουν την προηγούμενη μέρα κατά την διάρκεια του αγώνα.  Εμάς μας ενδιαφέρει, να εστιάσουμε στο τι μπορεί να μεταφερθεί, αναζητούμε την πρώτη ύλη που θα αποτελέσει έναυσμα να δημιουργηθεί μια πλανητική διατροφική συνήθεια.  Θέλουμε να συντονίσουμε και να ενισχύσουμε την έρευνα, τη διδασκαλία αλλά και το εμπόριο για να μάθει ο κόσμος τι είναι το ελαιόλαδο και η Μεσογειακή διατροφή.»

Απαντώντας στο πως η πολιτική συνδέεται με το φαγητό ο κ. Κυριακίδης, αναφέρει πως: «Στην πολιτική οι μεγαλύτερες συμφωνίες κλείνονται γύρω από ένα τραπέζι με κρασί, κι αυτό  γιατί το φαγητό δημιουργεί μνήμη. Είναι κάτι που σε φέρνει κοντά στον άλλο. Το φαγητό,  έχει επιπτώσεις όχι μόνο στην φυσική σου υγεία αλλά και στην ψυχολογική σου υγεία. Έχει επιπτώσεις στις διασυνδέσεις που κάνεις, ενώ επηρεάζει ακόμα περιβάλλον.»  

Σε ότι αφορά το γεγονός πως Ελλάδα και Κύπρος που ενώ χαρακτηρίζονται για τη Μεσογειακή διατροφή σε όλο τον κόσμο και τα τελευταία χρόνια διατροφικά έχουν κάνει βήματα προς τα πίσω ο κ. Κυριακίδης ανέφερε: «Χρειάζεται να επικοινωνήσουμε την επιστήμη στα παιδιά. Να τα βάλουμε να δοκιμάσουν το ελαιόλαδο, να τους μιλήσουμε για τη Μεσογειακή διατροφή και να τα εκπαιδεύσουμε από την ηλικία των 7-8 ετών. Πρέπει να τα μάθουμε να τρώνε σωστά από μικρή ηλικία στο σπίτι. Να προωθήσουμε καλύτερα το ελαιόλαδο και τα τοπικά μας προϊόντα, αντί να κάνουμε διατροφικά βήματα προς τα πίσω.  Μάλιστα θα πρέπει να λειτουργούμε προς αυτή την κατεύθυνση όχι βραχυπρόθεσμα αλλά σε βάθος χρόνου. Δηλαδή, να μπορούμε να προλαμβάνουμε χωρίς να χρειάζεται να φτάνουμε στη θεραπεία.»

Σε ότι αφορά τον τουρισμό και την δημόσια υγεία ο κ. Κυριακίδης ανέφερε για την ελιά και την Μεσογειακή διατροφή πως: «Πρέπει να σκεφτούμε τι είναι η ελιά. Ποιο είναι αυτό το προϊόν που δένει γενιές και γενιές. Θα πρέπει να προβάλλουμε πως αυτό το προϊόν είναι αυτό που κάνει τα χόρτα και τα λαχανικά πιο νόστιμα. Ο τουρισμός και ο ελαιοτουρισμός νομίζω είναι κάτι το οποίο πρέπει να δούμε πολύ προγραμματικά. Η Ελλάδα έχει παράδοση στο λάδι κι αυτό θα πρέπει να το εκθέτει αμέσως στον κάθε τουρίστα που θα επισκεφθεί τη χώρα μας. Θα πρέπει να δείξουμε στους επισκέπτες μας, ότι έχουμε ελαιόλαδο και να του δείξουμε εφόσον το έχουμε πως το χρησιμοποιούμε στο φαγητό μας.  Έπειτα θα πρέπει να εξηγήσουμε πως η διατροφή συνδέεται και με τη δημόσια υγεία. Αφού δώσουμε στους επισκέπτες να δοκιμάσουν αυτό που έφαγαν τότε θα τους εξηγήσουμε και που τους βοηθά. Οπότε μέσα από τον γαστρονομικό τουρισμό μιλάς και για θέματα υγείας.»

Ο Τάσσος Κυριακίδης απεύθυνε κάλεσμα σε όλους τους ενδιαφερόμενους για την προώθηση του ελαιολάδου και της Μεσογειακής διατροφής μέσω του ινστιτούτου, σημειώνοντας πως: «Για εμάς ο στόχος είναι να φέρουμε όλους τους εμπλεκομένους κάτω από την ομπρέλα του ινστιτούτου αυτού, ώστε να γίνει μια συντονισμένη προσπάθεια και να μην υπάρχει η διάσπαση που παρατηρείται τώρα στον κλάδο του ελαιολάδου, ειδικά στην Αμερική αλλά και στις μεγάλες ελαιοπαραγωγούς χώρες. Σε έναν πανεπιστημιακό χώρο με το κύρος του Γέιλ όλες οι ιδέες είναι ευπρόσδεκτες και θέλουμε να δούμε πώς το κοινό ενδιαφέρον για το ελαιόλαδο θα μας φέρει κοντά και θα γεννήσει σπουδαία πράγματα».


Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Politica στο Google News και στο Facebook