Aποκλειστικό: Με νέα ΚΥΑ αυξάνονται οι Κρητικές επιχειρήσεις για το μεταφορικό ισοδύναμο
Περισσότεροι ΚΑΔ, αναμένονται να συμπεριληφθούν στην ΚΥΑ που αναμένεται εντός του Ιανουαρίου για το Μεταφορικό Ισοδύναμο, με αποτέλεσμα να στηριχθούν περαιτέρω οι Κρητικές επιχειρήσεις, όπως αποκάλυψε, μιλώντας στον Politica 89.8 και τον Χρήστο Κώνστα,ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννης Πλακιωτάκης.
Ο κ. Πλακιωτάκης χαρακτήρισε την εφαρμογή του μεταφορικού ισοδυνάμου για την Κρήτη, ως πρώτο σημαντικό βήμα, ώστε οι κρητικές επιχειρήσεις να απολαύσουν τα οφέλη του όπως και τα άλλα νησιά στην Ελλάδα, επισημαίνοντας πως αυτό θα αναμένεται να επεκταθεί περαιτέρω και με τη Νέα ΚΥΑ που θα εκδοθεί εντός Ιανουαρίου, στην οποία θα συμπεριληφθούν περισσότεροι ΚΑΔ, σε σχέση με αυτή του 2020.
Αναφέρθηκε στις νέες απλουστευμένες διαδικασίες πρόσβασης στην πλατφόρμα του Μεταφορικού Ισοδύναμου Καυσίμων, που αποκτούν πλέον απευθείας οι κάτοικοι και οι επαγγελματίες 34 νησιών, υποστηρίζοντας πως κάτι τέτοιο στην Κρήτη, θα γίνει σταδιακά.
Μεταξύ άλλων ο κ. Πλακιωτάκης αναφέρθηκε στις μεταρρυθμίσεις στο ελληνικό νηολόγιο και στο νομοσχέδιο σχετικά με την νησιωτική πολιτική. Όπως επεσήμανε χαρακτηριστικά: «Από την σύσταση του Ελληνικού Κράτους, δεν υπήρχε πλαίσιο για την νησιωτική πολιτική. Είχαν γίνει κάποιες παρεμβάσεις αποσπασματικά. Με το Νομοσχέδιο, δημιουργούμε πλαίσιο, που θα περιγράφει τα στρατηγικά στοιχεία της νησιωτικής πολιτικής, δημιουργώντας παράλληλα εργαλεία χρηματοδότησης. Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει δύο σημαντικά χρηματοδοτικά προγράμματα. Το πρώτο αφορά μείζονες δημόσιες νησιωτικές επενδύσεις στους τομείς των λιμενικών υποδομών και έργων, στην κυκλική οικονομία, σε αφαλατώσεις σε μικρά νησιά, σε παραδοσιακούς οικισμούς και νησιωτικά οικιστικά συμπλέγματα. Το δεύτερο αφορά στη νησιωτική επιχειρηματικότητα και τις μικρές επιχειρήσεις.»
Σε ότι αφορά τις μεταρρυθμίσεις γενικότερα, τόνισε πως: «Προχωράμε σε σημαντικές μεταρρυθμίσεις που έχουν σχέση με την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του ελληνικού νηολογίου, τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας ναυτικής εκπαίδευσης, την αξιοποίηση των λιμένων όπου εδώ έχουμε εντυπωσιακά αποτελέσματα.»
Αναφορικά με την ανεργία στο χώρο της ναυτιλίας, επεσήμανε πως: «Μια από τις βασικές μας προτεραιότητες και μια από τις σημαντικές νομοθετικές πρωτοβουλίες που πήραμε το 2020 είναι η δυνατότητα πρόσληψης Ελλήνων ναυτικών κατωτέρων πληρωμάτων στην ποντοπόρο ναυτιλία. Είναι μια από τις σημαντικές πρωτοβουλίες που εντάσσονται στο σχεδιασμό μας για ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του ελληνικού νηολογίου. Είμαστε σε στενή συνεργασία με την ένωση Ελλήνων εφοπλιστών και το επόμενο χρονικό διάστημα θα αναληφθούν σημαντικές πρωτοβουλίες ως προς αυτό τον τομέα. Να ξέρετε ότι ανεργία υπάρχει στα κατώτερα πληρώματα, σε επίπεδο αξιωματικών υπάρχει πολύ μεγάλη ζήτηση μάλιστα μέχρι το 2030 το έλλειμμα σε αξιωματικούς.»