Αποκάλυψη:Κίνηση-μάτ απο την Κρήτη για το λάδι με πρόταση για φοροελαφρύνσεις και μπόνους σε όσους απορροφούν τη τοπική παραγωγή

Δημοσιεύτηκε στις 26/03/2021 15:57

Αποκάλυψη:Κίνηση-μάτ απο την Κρήτη για το λάδι με πρόταση για φοροελαφρύνσεις και μπόνους σε όσους απορροφούν τη τοπική παραγωγή

Στην κίνηση-ματ που ετοιμάζουν παραγωγοί για την διοχέτευση του κρητικού ελαιολάδου  στην αγορά, προτείνοντας στον Υπουργό φοροελαφρύνσεις και μπόνους σε όσους επιχειρηματίες απορροφούν τη τοπική παραγωγή, αναφέρθηκε μιλώντας στον Politica 89.8 και τον Χρήστο Κώνστα, ο Αντιπρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου Μύρων Χιλετζάκης, αποκαλύπτοντας πως η όλη κίνηση βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις. 

O Αντιπρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου Μύρων Χιλετζάκης

Ο κ. Χιλετζάκης, θεωρεί πως   οι τιμές του λαδιού στην Κρήτη είναι εγκλωβισμένες λόγω της εστίασης που παραμένει κλειστή λόγω του κορονοϊού, επισημαίνοντας πως: «Σήμερα που μιλάμε, η Κρήτη έχει κυρίως από τη φετινή ελαιοπαραγωγή αποθέματα περίπου 40.000 τόνων ελαιολάδου στις εγκαταστάσεις τόσο των ιδιωτών όσο και των συνεταιριστικών οργανώσεων. Οι τιμές παραγωγού είναι κολλημένες σε μια μέση τιμή που δεν ξεπερνάει τα 2,60 ευρώ το κιλό. Οι εμπορικές πράξεις γίνονται με το σταγονόμετρο. Και περιμένουμε, αν ανοίξει η εστίαση, μήπως αλλάξει το σενάριο»

Ο κ. Χιλετζάκης θεωρεί αναγκαία την ανάκαμψη του πρωτογενή τομέα η οποία μπορεί να επέλθει, αν συνεργαστεί ο πρωτογενής με τον τριτογενή τομέα. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει:  «Έχουμε εξαιρετική τεχνογνωσία. Έχουμε εξαιρετικά εδάφη. Πρέπει να ασχοληθούμε με τη γη. Είναι όμως επιτακτικό αίτημα να υπάρξει ένας συνολικός στρατηγικός σχεδιασμός για να πάμε παρακάτω. Πρέπει να παντρέψουμε τη σημερινή βαριά βιομηχανία, που ακούει, όπως αναφέρατε στο ερώτημά σας, στη λέξη τουρισμός, με τον πρωτογενή τομέα παραγωγής. Το πάντρεμα πρωτογενούς και τριτογενούς τομέα παραγωγής είναι αναγκαίο. Στην Κρήτη, η ναυαρχίδα του πρωτογενούς είναι το ελαιόλαδο. Παράγονται ετησίως 70.000-100.000 τόνοι σε περίοδο βεντέμας. Την Κρήτη ταυτόχρονα την επισκέπτονται ετησίως 7-8 εκατ. Εάν ο τουρίστας φάει 100 γρ. ελαιόλαδο, δε φτάνει ολόκληρη η παραγωγή ελαιολάδου της Κρήτης. Η Κρήτη πρέπει να εκμεταλλευτεί τους πελάτες της. Θα πρέπει τα ξενοδοχεία να διαφημίζουν την κρητική κουζίνα και όχι την ιταλική, τη ρωσική ή γενικότερα την ξένη κουζίνα, να παίζουν τόσο πρωταγωνιστικό ρόλο. Τα αγροτικά προϊόντα πρέπει να συνδυαστούν με τον τουρισμό και με αυτόν τον τρόπο θα επωφεληθούμε διατροφολογικά και οικονομικά».

Ο κ. Χιλετζάκης, με βάση και τα παραπάνω αναφέρθηκε στην δημιουργία ενός μεγάλου επιχειρηματικού cluster με ηχηρά ονόματα από το χώρο του τουρισμού, της εστίασης, των σούπερ μάρκετ και του πρωτογενή τομέα του Ν. Ηρακλείου σε πρώτη φάση και σε δεύτερη φάση ολόκληρης της Κρήτης, με στόχο την διοχέτευση των τεράστιων ποσοτήτων ελαιολάδου. Εξήγησε μάλιστα πως η πρόταση αυτή μπορεί να υλοποιηθεί μέσω κάποιων μεταρρυθμίσεων από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, όπως φοροελαφρύνσεις και μπόνους σε όσους απορροφούν τη τοπική παραγωγή αγροτικών προϊόντων.

Να σημειωθεί πως σύμφωνα με τον κ. Χιλετζάκη, η πρόταση έχει κατατεθεί στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, αλλά όχι επίσημα, καθώς η όλη κίνηση βρίσκεται σε επίπεδο συζητήσεων, με τον κ. Λιβανό, ωστόσο να είναι πρόθυμος αφότου την λάβει επίσημα στα χέρια του να την συζητήσει ακόμα και στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Μεταξύ άλλων ο κ. Χιλετζάκης, αναφέρθηκε στις παγωμένες”εμπορικές πράξεις σημειώνοντας πως: «H τιμή του λαδιού είναι ‘κολλημένη’ στα 2,60 ευρώ το κιλό και η μοναδική μεγάλη εμπορική πράξη που έγινε τελευταία ήταν με το λάδι του συνεταιρισμού της Εμπάρου στην τιμή των 2,81 ευρώ.» Κάλεσε, μάλιστα τους παραγωγούς να περιμένουν μέχρι το Πάσχα, γιατί μετά, όπως τόνισε, θα αρχίσει η περαιτέρω  … κατηφορική πορεία των τιμών ενώ απέδωσε την κατάσταση αυτή στο γεγονός ότι τα νοικοκυριά δεν καταναλώνουν ελαιόλαδο, έχουν αλλάξει δηλαδή οι διατροφικές συνήθειες των Κρητικών, χωρίς λαδερά φαγητά, άρα με σαφώς μειωμένη κατανάλωση.

 

 


Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Politica στο Google News και στο Facebook