Αποκάλυψη: “Τα κοιτάσματα της Κρήτης σχεδιάζεται να συνδεθούν με τον EastMed”

Δημοσιεύτηκε στις 03/01/2020 16:31

Αποκάλυψη: “Τα κοιτάσματα της Κρήτης σχεδιάζεται να συνδεθούν με τον EastMed”

Με αφορμή τις υπογραφές για τη συμφωνία για τον αγωγό φυσικού αερίου EastMed, μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ, μίλησε στον Politica 89.8 και στον Χρήστο Κώνστα, η Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου, η οποία αποκάλυψε ότι «τα κοιτάσματα της Κρήτης σχεδιάζεται να συνδεθούν με τον EastMed»

Για την χθεσινή υπογραφή της συμφωνίας και κατά πόσο αλλάζει η θέση της χώρας στον ενεργειακό χάρτη, μίλησε η κ. Σδούκου, λέγοντας: «Θα σταθώ στην μεγάλη εικόνα αυτής της διακυβερνητικής συμφωνίας. Είναι ένα μεγαλεπήβολο έργο με πάρα πολλές προκλήσεις, όμως θα πω πως πάντοτε ήταν ένα έργο που όταν το συζητάγαμε, ανήκε στην σφαίρα του ονείρου, και ειδικότερα όταν μπαίναμε σε οικονομικές λεπτομέρειες. Είναι ένας αγωγός ενέργειας που έχει οικονομικά οφέλη, στην παρούσα φάση είναι ένας αγωγός συνεργασίας των λαών και αυτό πιστεύω πως αναδείχθηκε χθες μέσα από την απόφαση της στρατηγικής σύμπλευσης των χωρών που συμμετέχουν στη συμφωνία. Περισσότερο από ποτέ έχει ανάγκη από ανάπτυξη η περιοχή αλλά και ασφάλεια και σταθερότητα. Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στον αγωγό λέγοντας πως έχει τετραπλή αξία και επαναλαμβάνω την αξία που είναι οικονομική, αναπτυξιακή αλλά και διπλωματική και γεωστρατηγική. Ο αγωγός αυτός στην παρούσα φάση έρχεται να συμβάλλει αποφασιστικά στο θέμα της ενεργειακής ασφάλεια της ευρύτερης περιοχής. Τον αγωγό τον θέλει και η Ευρώπη σε μια προσπάθεια να ανοίξουμε ένα νέο διάδρομο προμήθειας αερίου, θα διαφοροποιήσει τις πηγές και γι’ αυτό η Ευρωπαϊκή Ένωση τον έχει υποστηρίξει σε όλες του τις φάσεις ωρίμανσης και γι’ αυτό έχει μπει και στην λίστα των έργων κοινού ενδιαφέροντος και τον έχει χρηματοδοτήσει. Κανένας αγωγός δεν μπορεί να κατασκευαστεί αν δεν αποδειχθεί ότι οικονομικά και τεχνικά είναι βιώσιμος».

Υπάρχουν εκτιμήσεις ότι ο αγωγός EastMed είναι ένα μεγάλο έργο και η υλοποίηση του δεν μπορεί να ολοκληρωθεί πριν από 8 με 10 χρόνια. Στο ερώτημα αν τα οφέλη «έρθουν» νωρίτερα η κ. Σδούκου απάντησε: «Δεν μπορώ να προδιαγράψω αν αυτό το εγχείρημα και τα οφέλη μπορούν να έρθουν νωρίτερα. Είναι ένα μεγαλεπήβολο σχέδιο, κοστίζει περίπου 6,2 δις δολάρια, είναι ο μεγαλύτερος αγωγός σε μήκος και ο βαθύτερος υποθαλάσσιος στον κόσμο αγωγός. Είμαι αισιόδοξη διότι σε αυτό το πρώτο στάδιο μελετών τα προσχήματα δείχνουν ότι είναι ένας αγωγός που τεχνικά μπορεί να γίνει, οικονομικά στέκει, είναι βιώσιμος, ανταγωνιστικός. Πρέπει να γίνει πολύ δουλειά για να μπορέσει να φτάσει σύντομα, υπολογίζεται 2 χρόνια περίπου να ολοκληρωθούν όλες οι μελέτες της όδευσης και της κατασκευής αλλά και της υποθαλάσσιας έρευνας που πρέπει να γίνει. Χθες στήθηκε το νομικό υπόβαθρο που είναι πολύ σημαντικό, πάνω στο οποίο θα έρθουν να ολοκληρωθούν όλες οι τεχνοοικονομικές λεπτομέρειες για να φτάσει στην τελική επενδυτική απόφαση της ολοκλήρωσης του».

«Εμείς θα θέλαμε να συμβάλλουμε μέσω των δικών μας κοιτασμάτων πέρα του Ισραήλ και της Κύπρου και εδώ είναι το στοίχημα μας, να επιταχύνουμε τις έρευνες στις περιοχές της Κρήτης, όπως γνωρίζετε το εγχείρημα δεν γίνεται από τη μια στιγμή στην άλλη κι εμείς έχουμε καθυστερήσει θα έλεγα. Εν πάση περιπτώσει σήμερα βρισκόμαστε εκεί που βρισκόμαστε και πρόσφατα, στα κοιτάσματα έγιναν οι κυρώσεις των συμβάσεων, η διαδικασία από εδώ και πέρα, θα χρειαστεί ένας πρώτος χρόνος 3 με 4 χρόνια για να ολοκληρωθούν οι έρευνες, μέχρι να φτάσουμε στο σημείο να αποφασίσει το Κοινοπρακτικό Σχήμα να προβεί σε μια γεώτρηση. Και με την συμβολή των δικών μας πιθανόν αποθεμάτων να έρθουν και να «κουμπώσουν» στο σύστημα του αγωγού» ενώ η κ. Σδούκου συμπλήρωσε: «Δεν είμαι ειδικός αλλά όπως προκύπτουν οι χρόνοι ο αγωγός EastMed θέλει 6 με 7 χρόνια για να ολοκληρωθούν οι μελέτες. Αν σε όλο αυτό χρονικό διάστημα εμείς τρέξουμε τον χρόνο που έχουμε για να γίνουν οι έρευνες και η εξόρυξη νομίζω ότι θα μπορούσε να συμπέσει και να γίνει μέρος του αγωγού. Αυτός είναι και ο στόχος της χώρας μας».

Ακούστε εδώ όλη τη συνέντευξη της κ. Σδούκου: