Αποκάλυψη: «Ο ενιαίος κανόνας εφάπαξ ανοίγει το δρόμο για μια σύνταξη για όλους»

Δημοσιεύτηκε στις 18/02/2020 17:31

Αποκάλυψη: «Ο ενιαίος κανόνας εφάπαξ ανοίγει το δρόμο για μια σύνταξη για όλους»

Για τις βασικές αλλαγές στο ασφαλιστικό μίλησε ο Καθηγητής, Εργατολόγος και πρώην Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Aλέξης Μητρόπουλος, στον Politica 89.8 και στον Χρήστο Κώνστα όπου τόνισε πως ο ενιαίος κανόνας εφάπαξ ανοίγει το δρόμο για μια σύνταξη για όλους.

Για το αν υπάρχουν πλεονεκτήματα από την νέα ασφαλιστική ρύθμιση ο κ. Μητρόπουλος τόνισε: «Βλέπουμε ότι αποτελεί την απόλυτη συνέχεια του νόμου Κατρούγκαλου και σε λίγο βγάζουμε μια ανακοίνωση ως Επιστημονική Ένωση διότι είδαμε προ λίγου ο Γενικός Επίτροπος Επικρατείας θεωρεί ότι τίποτα δεν αλλάζει από το νόμο Κατρούγκαλου, και ότι συνεχίζουν οι αρχές και η λογική του νόμου Κατρούγκαλου. Άρα το αν είναι καινούρια ασφαλιστική μεταρρύθμιση θεωρούμε ότι είναι η απόλυτη συνέχεια του κακού νόμου Κατρούγκαλου, και όλες οι δομικές αρχές παραμένουν, ο επανυπολογισμός, η προσωπική διαφθορά, στο σπάσιμο της σύνταξης σε εθνική και ανταποδοτική κλπ. Το δεύτερο για τη βιωσιμότητα, είμαστε λίγο επιφυλακτικοί ως επιστήμονες και ως πολυπληθέστεροι θεωρούμε και εγκυρότερη Ένωση Συνταξιολόγων Εργατολόγων στην Ελλάδα γι’ αυτό που λέει για τη βιωσιμότητα, διότι έχουμε το προηγούμενο του ιδίου Υπουργού όταν με τη μεταρρύθμιση τη δική του το 2012 κατήργησε τα δώρα για όλους τους συνταξιούχους  και τους δημοσίους υπαλλήλους και έκοψε τις κύριες συντάξεις πάνω από 1.000 ευρώ τότε έλεγε στην αιτιολογική έκθεση ότι έσωζε το σύστημα μέχρι το 60. Ο ίδιος Υπουργός για τη δική του ασφαλιστική μεταρρύθμιση του ’12 όταν τώρα μετά από 7 χρόνια και αφού μεσολάβησε η κακή, βάρβαρη θα έλεγα, μεταρρύθμιση του Κατρούγκαλου, λέει ότι σώζω το σύστημα μέχρι το 60 ως επιστήμονες είμαστε επιφυλακτικοί, όχι επειδή λέμε ότι λέει ψέματα αλλά επειδή παρακολουθώντας τα ασφαλιστικά συστήματα της Ευρώπης βλέπουμε ότι το δημογραφικό και η όξυνση του δημογραφικού καθώς και η μερική απασχόληση, αυτό που λέμε νέα αγορά εργασίας, θα αναγκάζει τις κυβερνήσεις ανά διετία να κάνουν μεταρρυθμίσεις και να περιορίζουν τις συντάξεις. Άρα λοιπόν με σεμνότητα λέμε ότι δεν πιστεύουμε αυτά που λέει περί βιωσιμότητας».

Για το αν βλέπει ότι από αυτές τις τροποποιήσεις, θα προκύψουν νέες νομοθετικές παρεμβάσεις, ο κ. Μητρόπουλος απάντησε: «Στηρίζεται σε μια απαράδεκτη έκθεση του Οικονομικού Πανεπιστημίου ότι μέχρι το ’70 η Ελλάδα θα έχει χάσει 2.5 εκ. πληθυσμό, χαρακτηριστικά αναφέρεται ο αριθμός του 8. 563.000, και λόγω του ότι η χώρα μας θα περιοριστεί κατά 2.5 εκ. η αναλογία ασφαλισμένων και συνταξιούχων θα είναι τόση που θα εξασφαλίζει τη βιωσιμότητα. Είναι ντροπή που και οι επιστήμονες εφάρμοσαν αυτή την υπόθεση για να δώσουν τη βιωσιμότητα του συστήματος. Υπό αυτή την έννοια επιμένω, ότι είναι δύσκολη ασφαλιστική μεταρρύθμιση, το γεγονός ότι το 80% των εμπόρων, των επιστημόνων, έρχεται να πληρώσει 35 ευρώ το μήνα αυξημένες εισφορές, δηλαδή 400 – 500 ευρώ το χρόνο σε μια δυσκολία, για τους επιστήμονες, εμπόρους, αγρότες, με μια μεταβατικότητα για τους αγρότες μας και έχουμε αύξηση εισφορών. Είναι απαράδεκτο κι εμείς δεν μπορούμε να χαιρετίσουμε, το ασφαλιστικό νομοσχέδιο όταν έχουμε τόσο μεγάλη αύξηση εισφορών».

«Δυστυχώς αυτή η άθλια υπόθεση, δεν ξέρω αν δόθηκε από το ίδιο το Υπουργείο ή είναι έμπνευση των επιστημόνων, η έκθεση που συνοδεύει στη Βουλή το νομοσχέδιο, στηρίζεται σε αυτή  την απαράδεκτη, υπό αυτή την έννοια θεωρώ, ότι αντί να λέει ότι στηριζόμαστε στην διεύρυνση του λαού μας, στο μεγαλύτερο πληθυσμό, σε μεγαλύτερη παραγωγική ανασυγκρότηση για να δώσουμε μεγαλύτερες συντάξεις. Δυστυχώς και για τους επιστήμονες, παίρνουν την χειρότερη εκδοχή για την εξέλιξη την πληθυσμιακή του λαού μας για να στηρίξουν αυτή τη «μεταρρύθμιση». Διότι δεν είναι μεταρρύθμιση είναι μια αντιμεταρρύθμιση στα πλαίσια των προδιαγραφών του ΔΝΤ, των θεσμών, που τις ίδιες εφήρμοσε η λογική Λοβέρδου το ’10, το ίδιο του Βρούτση το ’12, δυστυχώς το ίδιο είχαμε με τη λεγόμενη κόκκινη μεταρρύθμιση το ’16 Κατρούγκαλου, το ίδιο επιχειρείται και τώρα» ανέφερε ο κ. Μητρόπουλος.

Ο κ. Μητρόπουλος αναφέρθηκε στις αλλαγές και συγκεκριμένα στην αύξηση των εισφορών, λέγοντας: «Για 1.5 εκ. κόσμο εκ των οποίων το 75% με 80% θα επιλέξουν την πρώτη εισαγωγική κλίμακα η οποία είναι κατά 35 ευρώ το μήνα μεγαλύτερη, αυτό είναι δύσκολο για πολλούς. Επιστήμονες, υδραυλικούς, ηλεκτρολόγους. Είναι δύσκολο. Πως θα επιζήσουν, σε ποια αγορά; Όταν όλοι έχουν τις τράπεζες, τις δόσεις. Άρα λοιπόν έχουμε αύξηση εισφορών. Έχουμε και ρυθμίσεις, αυτές που συμμορφώνονται με τις δύο αποφάσεις του ΣτΕ, κάποιος κόσμος θα πάρει βελτιωμένες επικουρικές συντάξεις και κάποιος κόσμος – πάνω από 30 χρόνια ασφάλισης- θα δει αυξήσεις. Αλλά ποιος; Το 72% των συνταξιούχων δεν θα δει καμία αύξηση, ούτε τώρα ούτε στο μέλλον, διότι αυτοί έχουν λιγότερο από 30 χρόνια ασφάλισης. Το 28% που έχει πάνω από 30, θα δει αυξήσεις» ενώ μεταξύ άλλων τόνισε ο κ. Μητρόπουλος, πως οι αυξήσεις αυτές σχετίζονται μόνο με τα χρόνια ασφάλισης και αυτό έμμεσα είναι αύξηση ορίων ηλικίας.

Για το τι αλλάζει για την επικουρική ασφάλιση και το εφάπαξ, απάντησε ο κ. Μητρόπουλος: «Για επικουρικές δεν αλλάζει κάτι συγκεκριμένο. Έχει θετικές ρυθμίσεις για τη διαδοχική ασφάλιση και για το εφάπαξ κάτι παραμετρικές αλλαγές. Σε κάθε περίπτωση υπάρχει μια ενίσχυση θεσμική των δύο θεσμών, για τη διαδοχική υπάρχουν κάτι καλές εξελίξεις όπου όταν υπάρχουν δύο ή τρία ταμεία, όταν το τελευταίο ταμείο μέχρι τώρα απαιτούσε 1.500 ένσημα σε αυτό και 500 την τελευταία πενταετία τώρα μειώθηκε στα 1.000 το τελευταίο ταμείο και 300 για να διευκολύνονται. Αυτή η ρύθμιση είναι σε θετική κατεύθυνση».

Για τη δημιουργία ενιαίου κανόνα απονομής εφάπαξ για όλους, μίλησε ο κ. Μητρόπουλος λέγοντας: «Αν λάβουμε υπόψη ότι οι δανειστές μέχρι τώρα θέλανε ένα ταμείο για να καταργήσουν την επικουρική και το εφάπαξ, μας τρομάζει ως ιδέα. Δεν υπάρχει σε καμία χώρα του πλανήτη, όπου υπάρχει επικουρική σύνταξη να τη δίνει το ταμείο κύρια σύνταξη, εδώ βλέπουμε τον κίνδυνο να καταργηθούν οι επικουρικές και τα εφάπαξ, τα προσεχή χρόνια αφού καταργούνται τα νομικά πρόσωπα που χορηγούν μέχρι τώρα τα εφάπαξ και τις επικουρικές. Είναι η πιο επικίνδυνη διάταξη του νόμου Βρούτση επειδή από το πρώτο μνημόνιο οι δανειστές θέλανε να πάνε σε καθεστώς μιας σύνταξης που χορηγείται από ένα ταμείο με την κατάργηση των άλλων παρόχων. Αυτή είναι η επικινδυνοδεύτερη διάταξη του ν. Βρούτση».

 


Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Politica στο Google News και στο Facebook