Αποκάλυψη – Ο.Α.Κ: «Σκέψεις για επιβολή πλαφόν στην κατανάλωση νερού και κλιμακωτή τιμολόγηση»

Δημοσιεύτηκε στις 09/07/2024 17:15

Αποκάλυψη – Ο.Α.Κ:  «Σκέψεις για επιβολή πλαφόν στην κατανάλωση νερού και κλιμακωτή τιμολόγηση»

Σκέψεις για επιβολή πλαφόν στην κατανάλωση νερού και κλιμακωτή τιμολόγηση ετοιμάζει η Ρυθμιστική Αρχή, Αποβλήτων Ενέργειας και Υδάτων. Την  αποκλειστική αυτή είδηση μετέδωσε για τους ακροατές και ακροάτριες του Politica 89.8 ο πρόεδρος του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης Άρης Παπαδογιάννης, σε συνέντευξη του στην εκπομπή Καθαρά Πολιτικά του Χρήστου Κώνστα, μετά από συνάντηση που είχε χθες στα Χανιά με τον Αντιπρόεδρο της ΡΑΑΕΥ για την διαχείριση του υδάτινου δυναμικού στο νησί.

Για το σχεδιασμό της ΡΑΑΕΥ και το αν θα μπει πλαφόν στη χρήση του νερού, ο κ. Παπαδογιάνης επεσήμανε πως: «Θα πρέπει να γίνει συνείδηση όλων. Θα πρέπει να εκτιμούμε το νερό και να γίνεται η χρήση του με ένα τέτοιο τρόπο, που θα απαιτείται σεβασμός σε αυτό το υπέρτατο αγαθό. Κάποια στιγμή θα πρέπει να υπάρχει η απόλυτη αποτύπωση και η απόλυτη οργάνωση διάθεσης του νερού ανάλογα με τον τρόπο χρήσης του. Με βάση, το σχεδιασμό της Κεντρικής Διοίκησης της ΡΑΑΕΥ σχεδιάζεται σε ένα πλαίσιο ανάλυσης ώστε να οργανωθεί ο τρόπος που θα γίνεται η διάθεση του νερού και όλο αυτό μάλιστα  να ξέρετε ότι θα έχει σχέση και με την τιμολογιακή πολιτική. Έχουν ξεκινήσει αυτές οι συζητήσεις, δεν μπορώ να πω αν αυτό θα εφαρμοστεί από αύριο.»

Για τα αποθέματα νερού που έχει το φράγμα Αποσελέμη, ο κ. Παπαδογιάννης αναφέρει: «H κατάσταση θα έλεγα ότι δεν είναι καθόλου ευχάριστη, δεδομένου ότι από τα 25,3 εκατομμύρια κυβικά νερού που μπορεί να φιλοξενήσει το φράγμα που υδροδοτεί το Ηράκλειο, τη Χερσόνησο και τον Άγιο Νικόλαο, τούτη τη στιγμή μέσα στον Ταμιευτήρα έχουμε περίπου 5,7 εκατομμύρια κυβικά. Αντιλαμβάνεστε λοιπόν με την τεράστια ζήτηση που υπάρχει ένεκα και του τουριστικού ρεύματος που έχει η ανατολική Κρήτη πως είναι μια πολύ δύσκολη κατάσταση. Η Συνεργασία μας με τις ΔΕΥΑ Ανατολικής Κρήτης είναι εξαιρετικές, επειδή,  γνωρίζαμε ότι θα έχουμε ένα καλοκαίρι πολύ θερμό, επειδή ξέραμε ότι περάσαμε ένα ξηρό υδρολογικά χειμώνα, όπως και την προηγούμενη χρονιά εκπονήσαμε το σχεδιασμό και τα διάφορα σενάρια για να  μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στις ανάγκες και στη ζήτηση που υπάρχει προκειμένου να μην φτάσουμε στα κόκκινα. Έχουμε έρθει σε συνεννόηση με τις ΔΕΥΑ, έτσι το Ηράκλειο θα πάρει  3,5 εκατομμύρια κυβικά νερό μέχρι τέλους του έτους ενώ Άγιος Νικόλαος και Χερσόνησος, θα πάρουν 1,1 εκ κυβικά νερό, με δεδομένο, ότι αυτές οι περιοχές θα χρησιμοποιήσουν και δικές τους πηγές τροφοδοσίας διαφορετικές, ώστε να μπορέσουμε να βγάλουμε τη χρονιά.»

Ο κ. Παπαδογιάννης έκανε έκκληση στους πολίτες προκειμένου να μην σπαταλούν άσκοπα κι αλόγιστα το νερό ενώ παρουσίασε τον τρόπο με τον οποίο ο ΟΑΚ σε συνεργασία με τους Δήμους, την Περιφέρεια, την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης αλλά και τους κατά τόπους ΤΟΕΒ θα προχωρήσουν σε καμπάνια ενημέρωσης για την ορθή διαχείριση του νερού, προκείμενου να περιοριστούν οι υψηλές καταναλώσεις. Ειδικότερα επεσήμανε πως : «Βρισκόμαστε μέσα στην κλιματική αλλαγή με πολύ ξηρό υδρολογικά Χειμώνα και φέτος και πέρυσι, αλλά κι ένα πολύ θερμό καλοκαίρι, με έντονη ζήτηση για κατανάλωση νερού. Για το Για να μην  φτάσουμε στο σημείο να διψάσουμε σε απόλυτο βαθμό, οι καταναλωτές και οι χρήστες του νερού θα πρέπει να καταλάβουμε ότι οι εποχές εκείνες που χρησιμοποιούσαμε το νερό με την κάνουλα, ανεξέλεγκτα έχουν παρέλθει,  ανεπιστρεπτί. Θα πρέπει να είμαστε πολύ μα πολύ προσεκτικοί στη χρήση του νερού, δηλαδή να χρησιμοποιούμε το νερό μόνο στις απαραίτητες ανάγκες μας. Αυτό θα βοηθήσει αφενός να μην φτάσουμε στο σημείο έκτακτων μέτρων που δεν  θα είναι καθόλου ευχάριστα από τη μια κι από την άλλη  να μπούμε στην διαδικασία να αναζητήσουμε εναλλακτικές μορφές ποτίσματος για τα επόμενα χρόνια. Θα πρέπει η να γίνεται η χρήση του νερού με φειδώ με προσοχή για να μην φτάσουμε στο σημείο που έχουν φτάσει άλλες χώρες κι έχουν εφαρμόσει να παίρνουν νερό με δελτίο. Θα πρέπει να εκμεταλλευτούμε και να κάνουμε χρήση του νερού τις κατάλληλες ώρες και να ποτίζουμε τις κατάλληλες ώρες, γιατί δεν χρησιμεύει στο να κάνουμε χρήση του νερού του ποτίσματος τις μεσημεριανές ώρες, που είναι οι θερμότερες της ημέρας. Το νερό με λιγότερες σημαντικά ποσότητες μπορεί να ικανοποιήσει τις καλλιέργειες μας, τις απογευματινές ή τις βραδινές ώρες. Όλα αυτά λοιπόν πρέπει να τα λάβουμε υπόψη μας, πρέπει όλοι να συνεργαστούμε και να κάνουμε μια προσπάθεια συνολικά μια συνεργασία στο να μην πούμε το νερό, νεράκι .»

Για το πόσο κοντά βρισκόμαστε στη χρήση του νερού με δελτίο ο κ. Παπαδογιάννης απαντά: «Κοιτάξτε εάν όλα αυτά γίνουν συνείδησή με τον τρόπο που ανέπτυξα προηγουμένως, θέλω να πιστεύω, ότι θα μπορέσουμε να βγάλουμε τη σεζόν αυτή με ένα τρόπο ικανοποιητικό. Αν όμως δεν εφαρμόσουμε  τους κανόνες χρηστής διαχείρισης τότε δεν ξέρω πως θα το αντιμετωπίσουμε και ποια στιγμή μπορεί να φτάσουμε σε αυτό το σημείο.»

Σε ότι αφορά την επιβολή πλαφόν στην κατανάλωση νερού και την κλιμακωτή τιμολόγηση ο κ. Παπαδογιάννης ανέφερε: «Χθες τον Οργανισμό στην έδρα μας στα Χανιά, είχαμε συνάντηση με τον κ. Ψυχογιό που είναι αντιπρόεδρος της ΡΑΑΕΥ  που ελέγχει συνολικά τη διαχείριση των υδάτων Πανελληνίως. Από τις προτάσεις, από το σχεδιασμό από τον τρόπο διαχείρισης που παρουσιάσαμε μέσα σε ένα συγκεκριμένο βίντεο περίπου μισάωρο, δεν σας κρύβω ότι έμεινε απόλυτα ικανοποιημένος.  Είναι λοιπόν μέσα στο σχεδιασμό και αυτό το κομμάτι όπου αναπτύξαμε. Αλλά θα πρέπει οι χρήστες επαναλαμβάνω να ακολουθήσουν τους κανόνες ορθής χρήσης νερού. Πρέπει να καταλάβουμε όλοι ότι το νερό αυτό το υπέρτατο αγαθό δεν είναι ανεξάντλητο και είναι  συγκεκριμένες οι διαθέσιμες ποσότητες του.»

Για το αν θα αναλάβει πρωτοβουλία ο ΟΑΚ να επικοινωνήσει τον οδικό χάρτη προς τους καταναλωτές πολίτες για την διαχείριση νερού ο κ. Παπαδογιάννης σημείωσε πως: «Γίνονται προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση. Γίνονται πολλές συναντήσεις και συσκέψεις για το ζήτημα. Έγινε, με πρωτοβουλία της αποκεντρωμένης διοίκησης στην αντιπεριφέρεια Χανίων και τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων που διαχειρίζονται νερό μια συνάντηση για τους τρόπους αντιμετώπισης της λειψυδρίας, και θα γίνει στο Ηράκλειο μια αντίστοιχη τέτοια συνάντηση τη Δευτέρα. Γίνεται προσπάθεια να κοινωνήσουμε το ζήτημα της λειψυδρίας. Κατατίθενται προτάσεις, γίνονται συναντήσεις και γίνεται προσπάθεια να ενημερωθούν οι χιλιάδες χρήστες και πως  θα αποκτήσουν συνείδηση στο πώς πρέπει να κάνουν τη χρήση του νερού. Στο μέλλον θα πρέπει αυτή η προσπάθεια να ενταθεί, γιατί η υπερκατανάλωση δεν βοηθάει πουθενά αλλά δημιουργεί μεγάλα προβλήματα. Αυτό είναι και μια υποχρέωση των οργανισμών και των φορέων που χειρίζονται το νερό.»

Για την διαχείριση των υδάτινων πόρων του νησιού και τη μελέτη των Ολλανδών ο κ. Παπαδογιάννης αναφέρει: «Εμείς αυτό που κάναμε και συνεργαστήκαμε με την ομάδα των Ολλανδών ήταν να καταθέσουμε ένα master plan για την Κρήτη που αφορά τη διαχείριση των υδάτων στη νήσο αλλά κι ένα δεύτερο τμήμα του που έχει να κάνει προτάσεις για την αντιμετώπιση πλημμυρικών φαινομένων. Εμείς διαθέσαμε αυτή τη μελέτη στους Ολλανδούς και αυτό που μένει είναι να κάτσουμε κάτω να ολοκληρωθεί αυτή η μελέτη που λένε οι Ολλανδοί και να ξεκινήσει σιγά σιγά ο προγραμματισμός. Περιμένουμε, επαναλαμβάνω να δούμε πότε θα ολοκληρωθεί αυτή η μελέτη, ώστε να βγουν και τα χρηματοδοτικά εργαλεία που υπάρχουν, για να γίνουν οι χρηματοδοτήσεις που απαιτούνται για την υλοποίηση μικρών και μεγάλων φραγμάτων κι υδραυλικών έργων, έργων υποδομής, για να μπορέσουμε να ανταποκρινόμαστε στις ανάγκες του νησιού ως ΟΑΚ.»