Από το εφετινό Καλοκαίρι η λειτουργία του πρώτου καταδυτικού Πάρκου στην Κρήτη
Οι τελευταίες υπογραφές απομένουν για να ξεκινήσει την λειτουργία του, το πρώτο καταδυτικό πάρκο στο Ηράκλειο, που υπήρξε ιδέα η οποία προωθήθηκε από το Επιμελητήριο Ηρακλείου κι έχει χωροθετηθεί σε θαλάσσια περιοχή της Σταλίδας του Δήμου Χερσονήσου.
Για το θέμα μίλησε στον Politica 89.8 και τον Χρήστο Κώνστα, ο Τεχνικός Σύμβουλος από το ΤΕΕ/ΤΑΚ Γιώργος Καραπιδάκης
Ο κ. Καραπιδάκης, αναφέρθηκε στην προσπάθεια του Επιμελητήριου Ηρακλείου να δημιουργήσει καταδυτικό πάρκο τα τελευταία χρόνια αλλά και στις δυσκολίες που αντιμετώπισε, σημειώνοντας πως: «Η ιστορία ξεκινάει πριν από 10 χρόνια, άλλαξε η νομοθεσία το 2014 από ένα επιτρέψτε μου τον όρο αναχρονιστικό νόμο που ψήφισε το 2005 και απαγόρευε ουσιαστικά τις καταδύσεις, αντί να τις προστατεύει. Το 2014 βγήκε μία τροποποίηση όπου έδωσε τη δυνατότητα δημιουργίας καταδυτικών πάρκων. Εμείς ως Επιμελητήριο ξεκινήσαμε να δουλεύουμε προς αυτή την κατεύθυνση, με τεράστιες δυσκολίες με πολλές αγκυλώσεις σε επίπεδο γραφειοκρατίας, πλέαμε σε αχαρτογράφητα νερά, καταθέσαμε τις μελέτες μας, και καταλήξαμε σε 2 περιοχές που μπορούν να γίνουν τα καταδυτικά πάρκα. Στο Μονοναύτη στην Αγ. Πελαγία και στον Σαρανάρι στη Σταλίδα. Υποβάλλαμε 2 πλήρεις φακέλους στο Υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος και πήραμε τον περασμένο Δεκέμβρη, το πολυπόθητο ΦΕΚ χωροθέτησης καταδυτικού Πάρκου στη Σταλίδα. Δεν είμασταν οι μόνοι που ξεκινήσαμε αυτή την προσπάθεια, αλλά μόλις 3 πάρκα έχουν καταφέρει να αδειοδοτηθούν στην Ελλάδα, ένα το δικό μας το Δεκέμβρη, το πρώτο που αδειοδοτήθηκε είναι στην Κυνουρία κι επίσης ένα ακόμα στο Δ. Αποκορώνου στα Χανιά.»
Για το πότε θα είναι έτοιμο σε λειτουργία από άποψη επισκεψιμότητας αλλά και από άποψη ανάπτυξης βιοποικιλότητας σε αυτό, ο κ. Καραπιδάκης σημείωσε πως: «Εμείς έχουμε ακόμα ένα μικρό λιθαράκι να βάλουμε, έχουμε φτιάξει τους τεχνικούς υφάλους που θα κοσμήσουν το πάρκο μας, περιμένουμε να βγει η άδεια πώλησης , γιατί ουσιαστικά η άδεια πώλησης είναι αυτή που θα σου πει το σημείο το οποίο θα βουλιάξει στον ύφαλο και θα πρέπει να το τρέξουμε. Θεωρούμε πως είναι θέμα 2 μηνών. Σύμφωνα με μελέτες του ΕΛΚΕΘΕ, είναι πως σε ένα χρόνο, το καταδυτικό πάρκο θα έχει πάρει ζωή μέσα από τη ζωή που θα συναντήσει στο βυθό, ωστόσο αφενός με την απαγόρευση της αλιείας στην περιοχή, αφετέρου με τη δημιουργία ενδιαιτημάτων καλαμιών για τα ψάρια που βρίσκουν καταφύγιο από τους φυσικούς θηρευτές του ρυθμός ανάπτυξης της βιοποικιλότητας είναι πολύ μεγαλύτερος, δηλαδή θα δείτε ζωή σε 7 μήνες, αν όλα πάνε καλά.»
Για την φύλαξη και το χώρο που θα καταλαμβάνει το πρώτο καταδυτικό πάρκο στην Κρήτη, ο κ. Καραπιδάκης ανέφερε πως: «Πρόκειται για μια περιοχή περίπου 22 στρεμμάτων που θα ξεχωρίζει με φωτοσημαντήρες και πιστεύουμε ότι μόλις πάρουμε την άδεια της πόντισης μπορεί άμεσα να ξεκινήσει. Από πλευρά φύλαξης, το λιμενικό οφείλει να φυλά την περιοχή, όμως θα υπάρχουν και φωτοσημαντήρες ώστε να μην επιτρέπεται να μπαίνει εντός του καταδυτικού πάρκου κάποιο αλιευτικό σκάφος. Εμείς από σκοπιάς μας θα κάνουμε ενέργειες, Φύλαξης και επιτήρησης, θα βάλουμε κάμερες, θα βάλουμε υποθαλάσσιες κάμερες, θα βάλουμε ραντάρ.»
Για το καταδυτικό πάρκο στο Μονοναύτη ο κ. Καραπιδάκης τόνισε πως είναι σε εξέλιξη η διαδικασία αδειοδότησης, σημειώνοντας πως το έργο αυτό αν κι είναι αρκετά ώριμο, θα προχωρήσει την επόμενη τουριστική περίοδο.