Απαραίτητη η συνεργασία των γονιών για την λειτουργία των πρότυπων σχολικών κυλικείων
Για την ανάγκη στήριξης των γονέων της πρωτοβουλίας και λειτουργίας του πιλοτικού προγράμματος των πρότυπων σχολικών κυλικείων σε όλη την Περιφέρεια Κρήτης μίλησε ο Αντιπρόεδρος Εποπτών Δημόσιας Υγείας Αντώνης Παπαδάκης στον Politica89.8 και την Αντιγόνη Ανδρεάκη.
Συγκροτήθηκε από τον Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη, ομάδα εργασίας για την εφαρμογή πιλοτικού προγράμματος «Πρότυπο Σχολικό Κυλικείο σε Σχολεία της Περιφέρειας Κρήτης». Σκοπός του προγράμματος άλλωστε είναι αφενός η διάθεση από τα σχολικά κυλικεία της Κρήτης προϊόντων από παραγωγούς και συνεταιριστικές ενώσεις του νησιού και αφετέρου στοχευμένες δράσεις «Αγωγής Υγείας» αναφορικά με το σημαντικό πρόβλημα της παιδικής παχυσαρκίας.
Σχολιάζοντας τα παραπάνω ο κ. Παπαδάκης τονίζει πως: “Έγινε το πρώτο βήμα για να εφαρμοστεί σε όλες τις περιφερειακές ενότητες του νησιού πιλοτικά το πρόγραμμα για το πρότυπο σχολικό κυλικείο. Θέλουμε να εντάξουμε στο πρόγραμμα όλους τους παραγωγούς της Κρήτης και να μιλήσουμε για κρητικό πρότυπο κυλικείο στα σχολεία, το οποίο θα πουλά αποκλειστικά βιολογικά υγιεινά και τοπικά προϊόντα. Στόχος μας είναι να μάθουμε στα νέα παιδιά να τρέφονται σωστά και υγιεινά ώστε να σταματήσουν να τρέφονται με προϊόντα με πολλά λιπαρά ώστε να δοθεί λύση και στην παιδική παχυσαρκία που ακμάζει τα τελευταία χρόνια.Εφόσον έχουν ζητήσει πληροφορίες για το εν λόγω πρόγραμμα κι άλλες περιοχές της Ελλάδας για να το εφαρμόσουν μπορούμε μέσω αυτού να προωθήσουμε τα κρητικά προϊόντα μας. ”
Το έργο της ομάδας θα συντονίζει ο Αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Πολιτικής Λάμπρος Βαμβακάς, με προτεραιότητα την διεξαγωγή ενημερωτικών συσκέψεων και ημερίδων σε συνεργασία με τους παρακάτω εμπλεκόμενους φορείς:
- Τους Συλλόγους Ιδιοκτητών Σχολικών Κυλικείων Ν. Ηρακλείου-Λασιθίου και Ν. Χανίων – Ρεθύμνης.
- Την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κρήτης.
- Τις Αντιδημαρχίες Παιδείας (Σχολικές Επιτροπές) Δήμων της Περιφέρειας Κρήτης που θα επιλεγούν πιλοτικά για την εφαρμογή του προγράμματος.
- Τη Μονάδα Μικροβιολογίας Τροφίμων, Υδάτων και Περιβάλλοντος της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης.
- Το Τμήμα Επιστημών Διατροφής και Διαιτολογίας, Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο.
- Το Τμήμα Δημόσιας και Κοινοτικής Υγείας (κατεύθυνση Δημόσιας Υγείας), Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής.
- Το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης ( ΚΠΕ Αρχανών – Αστερουσίων).
- Την Αγροδιατροφική Σύμπραξη της Περιφέρειας Κρήτης.
- Τις Ενώσεις Γονέων & Κηδεμόνων των Π.Ε. της Περιφέρειας Κρήτης.
“Θα γίνουν ενημερωτικές ημερίδες ώστε να προαχθεί το πρόγραμμα”, δήλωσε ο κ. Παπαδάκης συμπληρώνοντας πως,“δεν πρόκειται για ένα πρόγραμμα με υψηλό κόστος, θέλουμε το πρόγραμμα να έχει πλήρης αποδοχή από τους γονείς ενώ αποσκοπούμε να το δουλέψουμε στο βαθμό που να μας επιτρέπεται η δωρεάν διανομή κρητικών βιολογικών προϊόντων στα κυλικεία και για μαθητές που το έχουν ανάγκη καθώς πολλοί είναι αυτοί που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα.”
Στην ομάδα εργασίας μετέχουν τα παρακάτω στελέχη της Περιφέρειας Κρήτης:
- Δρ. Ελένη Χατζηγιάννη, Διευθύντρια Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού Περιφέρειας Κρήτης,
- Μανώλης Λουμπούνης, Ιατρός Διευθυντής Δημόσιας Υγείας ΕΣΥ Ανωτέρω Προϊστάμενος Τμήματος Προληπτικής Ιατρικής, Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας Περιφέρειας Κρήτης,
- Δρ. Αντώνιος Παπαδάκης, Υπάλληλος της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας Περιφέρειας Κρήτης (Υπεύθυνος Τεχνικού Αντικειμένου),
- Δρ. Μαρία Κανδηλογιαννάκη, Υπάλληλος Διεύθυνσης Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού Περιφέρειας Κρήτης.
Τέλος, στο πλαίσιο του προγράμματος και ενόψει των ελέγχων που θα πραγματοποιηθούν σε εφαρμογή της πρόσφατης εγκυκλίου του Υπουργείου Υγείας, ο Αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Πολιτικής Λάμπρος N. Βαμβακάς συναντήθηκε με την υπεύθυνη του Περιφερειακού Εργαστηρίου Δημόσιας Υγείας Κρήτης, Επίκουρη Καθηγήτρια Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Κρήτης Άννα, Ψαρουλάκη παρουσία του Διευθυντή Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Κρήτης Νίκου Καμπάνη και συμφώνησαν να εξετασθούν ως προς την μικροβιολογική τους ποιότητα δείγματα τροφίμων και νερού που θα ληφθούν από τις αρμόδιες Διευθύνεις Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας των Περιφερειακών Ενοτήτων.