Απαραίτητα τα κίνητρα ενίσχυσης της γονιμότητας για την “βόμβα” του Δημογραφικού
Ενα από τα σοβαρότερα προβλήματα, αν όχι το σοβαρότερο, που βρίσκεται προ των πυλών της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας, αποτελεί η δημογραφική συρρίκνωση του συνολικού πληθυσμού της Ελλάδας. Με τις προβλέψεις να είναι δυσοίωνες και τους αριθμούς αμείλικτους χρειάζεται άμεση εγρήγορση, καθώς το πρόβλημα μπορεί και πρέπει να αντιμετωπιστεί μόνο ως ένα άμεσης προτεραιότητας εθνικό ζήτημα.
Αυτά επεσήμανε μεταξύ άλλων και ο Διευθυντής του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικής Έρευνας Διονύσης Μπαλούρδος στον Politica89.8 και την εκπομπή “Δημοσίως” του Νίκου Παπαδάκη, χαρακτηρίζοντας το δημογραφικό πρόβλημα δαιδαλώδες και πολυπαραγοντικό ως προς την αντιμετώπιση του.
Μιλώντας με επίσημα στοιχεία ο κ. Μπαλούρδος συμπεραίνει πως ο πληθυσμός της Ελλάδας φθίνει χρόνο με χρόνο παρά τις προσπάθειες που γίνονται για να λυθεί το δημογραφικό, συμπληρώνοντας πως “χρειάζεται η πολιτεία να εντείνει τις πολιτικές που δίνουν κίνητρα στην γονιμότητα και μάλιστα στις καλύτερες αναπαραγωγικές ηλικίες καθώς η χώρα μας πάσχει από το σύνδρομο της αναβολής, δηλαδή τα ζευγάρια καθυστερούν την έναρξη απόκτησης παιδιού με αποτέλεσμα να αποκτούν σε πιο προχωρημένη ηλικία παιδιά”.
Χαρακτηρίζοντας ως τον πιο καθοριστικό παράγοντα για την ανατροπή του Δημογραφικού στην Ελλάδα την γονιμότητα ο κ. Μπαλούρδος αναφέρει πως στην Ελλάδα χρειάζεται οι γυναίκες να γεννούσαν πάνω από 2.1 παιδιά ετησίως στην Δεκαετία του 70′. Ωστόσο το όριο αυτό έχει ανατραπεί από το 87 καθώς περάσαμε κάτω από τα 1,5 παιδιά κατά γυναίκα και δεν το έχουμε ξεπεράσει από τότε και πλέον είναι δύσκολο να ανατρέψουμε το όριο αυτό. Δίνοντας και μία άλλη διάσταση στο δημογραφικό ο κ. Μπαλούρδος τόνισε την ανάγκη για μέτρα Συμφιλίωσης εργασιακής και οικογενειακής ζωής και συνεισφορά του άνδρα στις εργασίες στο σπίτι και την ανατροφή των παιδιών για να γίνουν περισσότερα παιδιά. “Δεν γίνεται η γυναίκα να επιβαρύνεται με την ανατροφή 3 παιδιών για παράδειγμα, χρειάζεται οι οικογένειες να κάνουν 3 παιδιά και να συμβάλλουν οι σύντροφοι από κοινού στην ανατροφή του παιδιού και στην συντήρηση του οίκου”.
Στην Κρήτη πάμε
Η Κρήτη κινείται λίγο καλύτερα δημογραφικά σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα με τον κ. Μπαλούρδο να δίνει τα παρακάτω στοιχεία: “Η Κρήτη έχει γονιμότητα σε επίπεδο Περιφέρειας το 1,55 αλλά δυστυχώς από το 2017 έπεσε στο 1,49. Υπάρχουν διαφοροποιήσεις στην Κρήτη ακόμα και στους Νομούς του νησιού. Στο Λασίθι ο δείκτης είναι στο 1,53, στο Ηράκλειο είναι στο 1,49, στα Χανιά στο 1,59 ενώ στο Ρέθυμνο γεννούν με 1.32.
Πέρα από τις χαμηλές γεννήσεις το πρόβλημα είναι πως υπάρχουν και πολλοί ηλικιωμένοι κάτι που σημαίνει πως η Κρήτη και η Ελλάδα με την σειρά της είναι μία γερασμένη χώρα, γερνά εδώ και πολλά χρόνια”.
Συμπερασματικά ο κ. Μπαλούρδος υπογραμμίζει την ανάγκη για λύση στο Δημογραφικό ζήτημα από πλευράς πολιτείας με την συστράτευση όλων των πολιτικών δυνάμεων ακολουθώντας το παράδειγμα της Νορβήγιας που μεριμνά για τους ανθρώπους που γεννούν παιδιά. “Χρειάζεται η συστράτευση των κομμάτων για να δοθεί λύση στο Δημογραφικό πρόβλημα, πρέπει να γίνουν παιδιά και να υπάρχει η μέριμνα από πλευράς πολιτείας, στην Νορβηγία άλλωστε εφάρμοσαν το μήνυμα του Σόντενμπεργκ που ήταν το κάντε παιδιά κι εμείς θα σας στηρίξουμε. Μόνο με την γονιμότητα μπορεί να λυθεί το δημογραφικό πρόβλημα γι αυτό και καλό θα ήταν να αφήσουμε τις πολιτικές που υποστήριζαν πως οι μετανάστες και οι πρόσφυγες θα λύσουν το δημογραφικό πρόβλημα της χώρας. Με επίσημα στοιχεία μπορώ να σας πω πως όπου εφαρμόστηκε η πολιτική αυτή απέτυχε”.
Ακούστε εδώ όσα είπε ο Διευθυντής του ΕΚΚΕ Διονύσης Μπαλούρδος: