Απαντήσεις στον Φραγκίσκο Παρασύρη για τους μελισσοκόμους της Κρήτης
Όπως είχε δεσμευτεί στα Μέλη του Μελισσοκομικού Συλλόγου Ανατολικής Κρήτης, στη διάρκεια συνάντησης εργασίας, ο Φραγκίσκος Παρασύρης, Βουλευτής Ηρακλείου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, κατέθεσε αμέσως σχετική ερώτηση στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ζητώντας τη λήψη έκτακτων μέτρων για την αποζημίωση ανά κυψέλη, αλλά και την ουσιαστική αναμόρφωση του Κανονισμού του ΕΛΓΑ, προκειμένου να καλύπτει τις ζημιές στη μελισσοκομία, οι οποίες προέρχονται από τις κλιματολογικές συνθήκες (ξηρασία κλπ).
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στην Κοινή Αγροτική Πολιτική, τονίζοντας πως πρέπει να αναθεωρηθεί στη βάση της υιοθέτησης των αιτημάτων των μελισσοκόμων και συγκεκριμένα, για την ένταξή τους στο καθεστώς του πρασινίσματος. Κλείνοντας ο Φραγκίσκος Παρασύρης, τη συγκεκριμένη κοινοβουλευτική παρέμβαση ζήτησε σχετική ενημέρωση για τον περιορισμό ελληνοποίησεων ποσοτήτων μελιού που εισάγονται στη χώρα και για τις πρωτοβουλίες που θα αναλάβει το Υπουργείο για την ανάδειξη της ποιοτικής υπεροχής του ελληνικού μελιού και ιδιαίτερα συγκεκριμένων περιοχών, όπως της Κρήτης, τονίζοντας, επίσης, πως κατά την τρέχουσα περίοδο και με δεδομένα τα προβλήματα της ανομβρίας στο Ηράκλειο, απαιτούνται συγκεκριμένα στήριξης, προκειμένου να καλυφθεί η απώλεια εισοδήματος των μελισσοκόμων, καλύπτοντας μέρος της «χαμένης» παραγωγής μελιού.
Στην απάντησή του το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αναφέρεται στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-2020 και ειδικότερα στη μεταβατική περίοδο 2021-2022 (υλοποίηση έως 2025), στη διάρκεια της οποίας συμπεριλαμβάνονται μέτρα στήριξης του πρωτογενούς τομέα, μεταξύ αυτών και της μελισσοκομίας.
Μία μόνο ιδιαίτερη περίπτωση αποτελεί το μέτρο για τη Βιολογική παραγωγή, στο οποίο για πρώτη φορά εντάχθηκε και η μελισσοκομία.
Για τη νέα ΚΑΠ της περιόδου 2023-2027, από το Υπουργείο αναφέρεται ότι έχουν διευρυνθεί και εμπλουτιστεί περαιτέρω οι αναπτυξιακές παρεμβάσεις, συμπεριλαμβανομένων των τομεακών προγραμμάτων (ελαιόλαδο, οπωροκηπευτικά, οίνος, μέλι) σε συνδυασμό με τις περιβαλλοντικές – κλιματικές (οικολογικά προγράμματα) και κοινωνικές δράσεις, ώστε να παρέχουν πρόσθετες δυνατότητες και προοπτικές.
Ειδικότερα για τον τομέα της μελισσοκομίας, επισημαίνεται ότι ο εν λόγω τομέας εντάσσεται, όπως προαναφέρθηκε, στο Στρατηγικό Σχέδιο για την Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΣΣ ΚΑΠ) 2023 – 2027, μέσω του οποίου ενισχύεται με σειρά συγχρηματοδοτούμενων τομεακών Παρεμβάσεων. Ο συνολικός προϋπολογισμός για τα έτη 2023 έως και 2027 ανέρχεται σε 61.626.450€ (12.325.290€ ετησίως). Το ποσό αυτό καλύπτεται κατά 50% από Ενωσιακούς πόρους και κατά 50% από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (εθνικοί πόροι). Σημειώνεται ότι το τομεακό Μελισσοκομικό Πρόγραμμα ήταν το πρώτο τομεακό πρόγραμμα του ΣΣ ΚΑΠ 2023–2027 που εφαρμόστηκε κανονικά το οικονομικό έτος 2023 και επέδειξε απορρόφηση, ύψους άνω του 95%.
Για τις αποζημιώσεις των μελισσοκόμων από τον ΕΛΓΑ, λόγω της ξηρασίας
Ο Φραγκίσκος Παρασύρης, από την απάντηση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και με ξεχωριστό έγγραφο από τον ΕΛΓΑ, ενημερώθηκε ότι ο Οργανισμός δεν αποζημιώνει τους μελισσοκόμους που πλήττονται από την παρατεταμένη περίοδο ξηρασίας, καθώς ο ΕΛΓΑ έχει εντάξει ως φυσικούς κινδύνους για την ασφάλιση του ζωικού κεφαλαίου και συγκεκριμένα για την μελισσοκομία μόνο το χαλάζι, το υπερβολικό ψύχος, το χιόνι, την ανεμοθύελλα, την πλημμύρα, τον καύσωνα και τον κεραυνό. Τονίζετα, επίσης, πως η μειωμένη παραγωγή του μελιού μπορεί να αποζημιωθεί μέσω προγραμμάτων Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων κατόπιν έγκρισης προγράμματος από τα εμπλεκόμενα Υπουργεία.
Για τον έλεγχο των «ελληνοποιήσεων» μελιού
«Σχετικά με τη δημιουργία θεσμικού πλαισίου για την ενίσχυση της δυνατότητας εντατικοποίησης της παρακολούθησης των ελέγχων στις εισαγωγές μελιού, σημειώνεται ότι έχει ολοκληρωθεί η δημιουργία της ψηφιακής πλατφόρμας για την αποτύπωση της αλυσίδας παραγωγής, εμπορίας και διακίνησης μελιού, η οποία είναι σε πλήρη διασύνδεση με το Εθνικό Ηλεκτρονικό Μελισσοκομικό Μητρώο και τα στοιχεία που δηλώνονται σε αυτό, ενώ θα παρέχεται η τεχνική δυνατότητα για την εποπτεία των εισαγωγών και την παρακολούθηση της αγοράς του μελιού, συμβάλλοντας, με αυτό τον τρόπο, στην προστασία και ανάδειξη των ελληνικών μελισσοκομικών προϊόντων, αλλά και στη διαφύλαξη των παραγωγών και του καταναλωτικού κοινού από φαινόμενα νοθείας και παραπλάνησης, αποτελώντας καθοριστικό εργαλείο για την καθιέρωση μηχανισμών ιχνηλασιμότητας και για την τήρηση του ισοζυγίου μελιού. Η ολοκλήρωση της διαδικασίας έχει δρομολογηθεί με την προσαρμογή του κανονιστικού πλαισίου αρμοδιότητας του Υπουργείου Ανάπτυξης, το οποίο αφορά στην εμπορία και τη διακίνηση μελιού, δηλαδή των σχετικών διατάξεων (ιδίως το άρθρο 24) της υπ’ αριθ. 91354/24-8-2017 απόφασης του Υπουργού Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας «Κωδικοποίηση Κανόνων Διακίνησης και Εμπορίας Προϊόντων και Παροχής Υπηρεσιών (Κανόνες ΔΙ.Ε.Π.Π.Υ.)» (Β ́2983/30-8-2017).
Με τη θέσπιση και αξιοποίηση τεχνολογικών εργαλείων, όπως το Εθνικό Ηλεκτρονικό Μελισσοκομικό Μητρώο, η Ατομική Ψηφιακή Μελισσοκομική Ταυτότητα και η διασύνδεσή τους με την ψηφιακή πλατφόρμα για την αποτύπωση της αλυσίδας παραγωγής, εμπορίας και διακίνησης μελιού και την αποτύπωση του ισοζυγίου μελιού, ο κλάδος της μελισσοκομίας ψηφιοποιείται και παρέχεται η τεχνική δυνατότητα για την εποπτεία των εισαγωγών και την παρακολούθηση της αγοράς του μελιού».
Για την ανάδειξη του ελληνικού μελιού
«Σχετικά με την ανάδειξη του ελληνικού μελιού, επισημαίνεται ότι, στο πλαίσιο της εγκεκριμένης Παρέμβασης Π2-55.7 «Δράσεις για τη βελτίωση της ποιότητας των μελισσοκομικών προϊόντων», προβλέπεται η υλοποίηση Δράσεων για την ταυτοποίηση και ανάδειξη των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών των διαφόρων τύπων ελληνικού μελιού και την τεκμηρίωση ισχυρισμών βιολογικών δράσεων και υγείας, ισχυρισμών διατροφής, γεωγραφικής προέλευσης, βοτανικής σύνθεσης και φυσικοχημικών παραμέτρων».
Η απάντηση του ΕΦΕΤ
Από τον ΕΦΕΤ, επισημαίνεται ότι για το 2024 υλοποιούνται προγράμματα ελέγχου ποιότητας του μελιού, με δειγματοληψίες και ελέγχους τόσο σε τυποποιητήρια μελιού αλλά και επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν στις πρώτες ύλες το μέλι.
Τέλος, από το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο, τονίζεται πως υπάρχει προθυμία στην κατεύθυνση της ανάδειξης της ποιότητας των χαρακτηριστικών του ελληνικού μελιού, συμπεριλαμβανομένων των μελιών της Κρήτης, μέσα από συγκεκριμένα χρηματοδοτούμενα προγράμματα.