Απ. Πιστόλας: «Το δυστύχημα στα Τέμπη προκαλεί ψυχικές ταυτίσεις στο εκλογικό σώμα – Δύσκολα όμως θα πυροδοτηθούν εξελίξεις μέχρι τις Ευρωεκλογές»
Για την πρόταση δυσπιστίας και τις αλλαγές στο πολιτικό σκηνικό που δημιουργήθηκαν μετά από αυτή μίλησε στον Politica 89.8 και τον Χρήστο Κώνστα, εκφράζοντας την άποψη πως το δυστύχημα στα Τέμπη προκαλεί ψυχικές ταυτίσεις στο εκλογικό σώμα, αλλά δύσκολα θα πυροδοτηθούν εξελίξεις μέχρι τις Ευρωεκλογές.
Ο κ. Πιστόλας σε μια αποτίμηση του αποτελέσματος της πρότασης δυσπιστίας και στα απόνερα αυτής ανέφερε: «Έχουμε δεδομένα και ζητούμενα. Το δεδομένο είναι ότι το δυστύχημα των Τεμπών, προκαλέι, ισχυρές ψυχικές ταυτίσεις με το εκλογικό σώμα και τις προκαλεί, γιατί ήταν ένα πράγμα το οποίο όλοι μας έχουμε πάρει ειδικά όσοι μετακινούμασταν σε Αθήνα – Θεσσαλονίκη. Κάθε νέος βλέπει τον εαυτό του σαν καθρέφτη στα θύματα και κάθε μεγάλος βλέπει τα παιδιά. Τώρα κάποιοι προσπαθούν να πατήσουν πάνω σε αυτές ψυχικές ταυτίσεις και να δημιουργήσουν ένα κίνημα, σαν αυτό των αγακτισμένων. Δυστυχώς γίνεται μια προσπάθεια να πάει εκεί η κουβέντα και α πάμε να πάμε στις εκλογές με βάση αυτό . θα γίνουν κινήσεις ώστε να προσπαθήσουν να κρατήσουν το θέμα στην επιφάνεια την πολιτική τα κόμματα της αντιπολίτευσης κι ειδικά ο ΣΥΡΙΖΑ.»
Για την εργαλειοποίηση του δυστυχήματος των Τεμπών ο κ. Πιστόλας ανέφερε: «Εγκυμονεί τον κίνδυνο να κυριεύσουν ο λαϊκισμός και να δημιουργηθεί μια αρνητική κριτική των πολιτών απέναντι σε πολιτικό σύστημα και θεσμούς.»
Για το αν σηματοδοτούνται πολιτικές εξελίξεις κι αν αυτές μπορούν να επισπευστούν όταν κι ο Πρωθυπουργός όταν απομάκρυνε συνεργάτες του κι έκανε λόγο για επιχειρηματίες που θέλουν να ασχοληθούν με την πολιτική δημιουργώντας ένα νέο φορέα, ο κ. Πιστόλας απαντά: «Όσο είναι ρευστό το πολιτικό σκηνικό, πολλά σενάρια θα βγούν κι αυτό γιατί, υπάρχουν κενά τα οποία θέλουν να καλύψουν οι διάφοροι παίκτες. Οπότε μέχρι να σταθεροποιηθεί η εκλογική λίμνη θα ακούμε πολλά και διάφορα σενάρια, τα οποία κάποια μπορεί να επιβεβαιωθούν και κάποια όχι.»
Σε ότι αφορά τους λόγους που αυτά τα κενά δεν μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ να τα καλύψουν ο κ. Πιστόλας απαντά: «Γιατί το ΠΑΣΟΚ έχει την ίδια εκλογική αγορά από το 1980 – 1990, δεύτερον επειδή οι τάσεις έχουν αλλάξει, δεν είναι προς όφελος της αριστεράς οι τάσεις στο εκλογικό σώμα όλης της Ευρώπης είναι προς όφελος της δεξιάς των συντηρητικών κομμάτων, ενώ κι ο ΣΥΡΙΖΑ, έχει πολύ απλά έναν αρχηγό, ο οποίος είναι πολύ φρέσκος κι αυτό δεν είναι καλό, γιατί, δεν μπορείς να εμπιστευτείς κάποιον για κυβερνητική αλλαγή, όταν από πολιτική φαίνεται ότι είναι στην Α δημοτικού.»
Για το αν τα πράγματα θα ήταν διαφορετικά αν οι αντιπολιτευτικοί πόλοι ήταν εκλογικά και πολιτικά ισχυρότεροι ο κ. Πιστόλας σημειώνει: «Όταν έχεις κάποιον αντίπαλο και νιώθεις την ανάσα του, προφανώς συμπεριφέρεσαι και διαφορετικά από όταν νιώθεις ότι είσαι ο απόλυτος κυρίαρχος. Ενδεχομένως κάποιες κινήσεις να είχαν γίνει διαφορετικά, κάποιες μεταρρυθμίσεις να μη γίνονταν το ίδιο εύκολα. Σίγουρα, θα υπήρχε μια διαφορετική συμπεριφορά όσον αφορά τα εκλογικά . Αλλά δεν έχουμε αυτό το σενάριο τώρα τώρα έχουμε το σενάριο μιας ανυπαρξίας αντιπολίτευσης.»
Για το αν η υπόθεση των Τεμπών, αποτελέσει θρυαλλίδα για την κυβέρνηση σε βαθμό που να την κάνει να αλλάξει γραμμή ο κ. Πιστόλας υπογραμμίζει πως: «Σίγουρα η ακρίβεια λειτουργεί σαν φωτιά που πετάει σπίθες οι οποίες μπορεί να πυροδοτήσουν εξελίξεις. Δεν νομίζω όμως, ότι θα δούμε πολύ μεγάλη φωτιά στις ευρωεκλογές.»