Aντιστράτηγος ε.α Λουκόπουλος: «Δεν ενδείκνυται στρατιωτικοποίηση της κρίσης αλλά το “Τσεσμέ” παράγει πολιτικά αποτελέσματα»
Την πεποίθηση πως δεν ενδείκνυται στρατιωτικοποίηση της κρίσης με την Τουρκία, εξέφρασε ο Αντιστράτηγος εν αποστρατεία και αναλυτής θεμάτων άμυνας και ασφάλειας, Κωνσταντίνος Λουκόπουλος μιλώντας στον Politica 89.8 και τον Χρήστο υποστηρίζοντας ωστόσο πως με τέτοιες κινήσεις σαν αυτή του “Τσεσμέ”, παράγει πολιτικά αποτελέσματα.
Ο κ. Λουκόπουλος, αναφέρθηκε στις διερευνητικές επαφές της Ελλάδος με την Τουρκία και στο κατά πόσο μπορεί ο διάλογος να επηρεαστεί μετά τις κινήσεις της Τουρκίας που αποφάσισε την έξοδο του ωκεανογραφικού Τσεσμέ.
Όπως επισημαίνει: «Η Τουρκία έχει κάνει μια στρατηγική αναδίπλωση, δεν παραιτήθηκε από τις απαιτήσεις της στα Ελληνοτουρκικά ζητήματα,συζητά γι αυτές και παράγει πολιτικά αποτελέσματα. Δεν φαίνεται να είναι ιδιαίτερα στριμωγμένη, καθώς γνωρίζει πως δεν υπάρχει το ενδεχόμενο κυρώσεων από την Ε.Ε. καθώς έχει με το μέρος της την Γερμανία που δεν πρόκειται να συμφωνήσει σε κάτι τέτοιο με τα άλλα κράτη μέλη αλλά και πως οι ΗΠΑ, δεν μεροληπτούν ούτε για εκείνους ούτε όμως και για την ελληνική πλευρά .»
Ο κ. Λουκόπουλος, αναφέρθηκε στον στόχο της Τουρκίας με τη νέα NAVTEX για το Τσεσμέ, επισημαίνοντας πως: «Η έρευνα είναι ωκεανογραφική και δεν γίνεται στην επιφάνεια του βυθού και στο υπέδαφος του. Συνεπώς δεν υπάρχει παραβίαση κυριαρχικού δικαιώματος, ακόμη και αν είχαμε ανακηρύξει ΑΟΖ και Υφαλοκρηπίδα. Οι θαλάσσιες επιστημονικές έρευνες στην στήλη της θάλασσας πάνω από τον βυθό επιτρέπονται εκτός χωρικών υδάτων, ακόμη και αν είχαμε ανακηρύξει ΑΟΖ. Όμως στην περίπτωση αυτή θα έπρεπε να αιτηθεί αδείας η χώρα είτε το ερευνητικό ίδρυμα που θα τις κάνει από την χώρα που ενασκεί το κυριαρχικό δικαίωμα της ΑΟΖ στις περιοχές της έρευνας. Σκοπός της Τουρκίας είναι να με την κίνηση αυτή να επιβεβαιώσει τα τετελεσμένα και να μας εκθέσει διεθνώς για υπερβολικές αντιδράσεις και για δικά μας λάθη. Προβαίνει σε αυτή την ενέργεια επίτηδες. »