Aντιστράτηγος ε.α Λ.Καμπουρίδης: «Δεν βλέπω διάχυση της κρίσης στη Μ.Ανατολή – Δεν υπάρχουν κάστρα που να μην πέφτουν»

Δημοσιεύτηκε στις 02/10/2024 17:45

Aντιστράτηγος ε.α Λ.Καμπουρίδης: «Δεν βλέπω διάχυση της κρίσης στη Μ.Ανατολή – Δεν υπάρχουν κάστρα που να μην πέφτουν»

Την άποψη πως στη Μέσα Ανατολή δεν θα υπάρξει διάχυση της κρίσης και πως το Ισραήλ, είναι λογικό να δέχεται όσο καλή αεράμηνα κι αν έχει κι όσο καλή στρατιωτική οργάνωση κι αν διαθέτει κι εκείνο επιθέσεις από Χεζμπολάχ και Ιράν, εξέφρασε στον Politica 89.8 και τον Χρήστο Κώνστα, ο Αντιστράτηγος εν αποστρατεία Λάζαρος Καμπουρίδης.

Για το αν βλέπει διάχυση της κρίσης στη Μέση Ανατολή, ο κ. Καμπουρίδης τονίζει πως: «Εγώ δεν βλέπω διάχυση της κρίσης. Έχει σχέση, με το πόσο δυσανάλογο θα είναι το χτύπημα του Ισραήλ. Εάν το Ισραήλ,  θα έκανε ένα χτύπημα διάλυσης του Ιράν που θα μπορούσε να το κάνει με την αεροπορία και με άλλα μέσα που διαθέτει, σίγουρα θα είχαμε τότε διάχυση της κρίσης. Οι επιθέσεις από πυραυλικά κι οι απαντήσεις στις επιθέσεις από πλευράς Ισραήλ, εναντίον του Ιράν και εναντίον  της Χεζμπολάχ για εμένα δεν αποτελούν διάχυση της κρίσης. Πιστεύω πως διάχυση της κρίσης θα είχαμε, αν μιλούσαμε και για συμμετοχή των αραβικών χωρών σε όλο αυτό, αν έμπαινε πχ έστω κι η Τουρκία σε αυτό, όπου θα άνοιγε η βεντάλια. Οι Αραβικές χώρες, δεν είχαν και δεν έχουν διάθεση να εμπλακούν.»

Για το αν η δήλωση Biden, που όπως ανέφερε δεν προσάπτει τη στήριξή του στο Ισραήλ, θα μπορούσε να αλλάξει το παιχνίδι ο κ. Καμπουρίδης ανέφερε: «Δεν πιστεύω ότι θα μπορούσε να αλλάξει το παιχνίδι. Σίγουρα, το Ισραήλ και ο Νετανιάχου, θα επιθυμούσαν εκλογή Trump, καθώς δεν τα έχουν τόσο καλά με τον Βiden, ωστόσο η Αμερική, είναι πρώτη υποστηρίκτρια δύναμη του Ισραήλ. Σίγουρα, όμως κι αυτή σε αυτή την περίοδο, δεν θα ήθελε να δει την οικονομία του Ιράν να καταστρέφεται. Οι ΗΠΑ, θα θέλανε μια απάντηση του Ισραήλ στις επιθέσεις του Ιράν σε ένα πλαίσιο που δεν θα ξεφεύγει την αναλογικότητα.  Υπάρχουν στρατηγικές υποδομές, υπάρχουνε στρατιωτικοί στόχοι, βατήρες των εκτοξευτών πυραύλων, που θα ήταν ένα καλό μάθημα στο Ιράν για να μην ξανασηκώσει κεφάλι, μέχρι εκεί όμως, δεν βλέπω διάχυση της κρίσης. Νομίζω δεν θα υπάρξει  ένα χτύπημα που θα κινδυνεύσει αυτή τη στιγμή το καθεστώς του Ιράν.»

Για το αν το Ισραήλ θα μπορούσε να αποφύγει την πυραυλική επίθεση που δέχθηκε κι αν θα μπορούσε να αποφύγει το ανεξέλεγκτο χτύπημα από ενόπλους στο Τελ Αβίβ, ο κ. Καμπουρίδης απαντά:   «Δεν υπάρχουν κάστρα που δεν πέφτουν. Είναι λογικό κάποιες από τις επιθέσεις, όσο καλά αντιαεροπορικά συστήματα κι αν έχει το Ισραήλ να περάσουν, από την άλλη, είναι λογικό σε μια τέτοια περίοδο που είναι στραμμένη η προσοχή προς το εξωτερικό  μέτωπο στο Ισραήλ,  να δημιουργηθούν και κενά στο εσωτερικό του. Επομένως δεν με ξενίζουν αυτές οι εικόνες.»

Για τη σύνδεση του Ιράν με την Τουρκία και την στάση της Ρωσίας και πως εκείνη καιροσκοπεί γύρω από τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, ο κ. Καμπουρίδης σημείωσε πως: «Το Ιράν εξωθήθηκε να απαντήσει στις επιθέσεις του Ισραήλ, προκλήθηκε κι από την Τουρκία, υπήρχαν υποτιμητικά σχόλια από πλευράς αξιωματούχων Τουρκίας που οδήγησαν το Ιράν στο να απαντήσει στις επιθέσεις που δέχθηκε.  Ο Πούτιν τρίβει τα χέρια του ωστόσο κι αυτό γιατί, μια πιο βαθύτερη εμπλοκή των Ηνωμένων Πολιτειών, Αμερικής στα ζητήματα της Μέσης Ανατολής, σε περίπτωση διάχυσης της κρίσης, θα οδηγήσει σε μείωση της  υποστήριξης της οικονομικής και της φιλικής προς το Ζελένσκι, πράγμα αρκετά θετικό για τη Ρωσία και τον Πούτιν .»