Αντιδρούν οι ξεναγοί στις παρεμβάσεις γύρω από τον περιβάλλοντα χώρο στο ανάκτορο της Κνωσού

Δημοσιεύτηκε στις 18/09/2024 17:14

Αντιδρούν οι ξεναγοί στις παρεμβάσεις γύρω από τον περιβάλλοντα χώρο στο ανάκτορο της Κνωσού

Τις αντιρρήσεις του, για ορισμένες από τις εργασίες που έγιναν, γύρω από τον περιβάλλοντα χώρο στο ανάκτορο της Κνωσού, μετά και την επίσκεψη του που ήρθε για να διαπιστώσει, αν η Κνωσσός θα μπει στον κατάλογο με τα έργα της Unesco, εξέφρασε μιλώντας στον Politica 89.8 και τον Χρήστο Κώνστα, ο Αντιπρόεδρος του Σωματείου Ξεναγών Κρήτης – Σαντορίνης Βαγγέλης Παπανικολάου.

Για το αν θα καταφέρει η Κνωσσός, μαζί με τα υπόλοιπα μνημεία να μπει στον κατάλογο της Unesco, ο κ. Παπανικολάου απαντά:  Όχι και μην ξεχνάμε, ότι η υπόλοιπη Ελλάδα έχει μνημεία στον κατάλογο της Unesco, ενώ η Κρήτη δεν έχει κανένα. Η Σπιναλόγκα, την οποία είχαν προσπαθήσει να την εντάξουν, τελικώς δεν εντάχθηκε και δεν ξέρουμε ακριβώς για ποιο λόγο, παρότι είχαν γίνει προσπάθειες. Υπάρχουν ορισμένες προδιαγραφές για να μπει ένα μνημείο στον κατάλογο της Unesco, το μνημείο το ίδιο, ο περιβάλλοντας χώρος, οι υποδομές κλπ. Για να μας δεχτούν, πρέπει να έχουμε ορισμένες προδιαγραφές κι ορισμένα κριτήρια.

Για τον κακό σχεδιασμό για το πάρκινγκ γύρω από τον αρχαιολογικό χώρο της Κνωσού αλλά και για τα κριτήρια ένταξης του μνημείου στον κατάλογο της Unesco, ο κ. Παπανικολάου τόνισε πως: «Οι αρχαιολόγοι γνωρίζουν τα κριτήρια για να μπορούν να απαντήσουν με βεβαιότητα αν το μνημείο της Κνωσού, πληροί της προδιαγραφές. Όσον αφορά, τον εξωτερικό χώρο, χρειάζεται όμως να διευθετηθούν κάποια πράγματα, όπως η τακτοποίηση να το πούμε έτσι του χώρου στάθμευσης των λεωφορείων. Έγινε μια προσπάθεια, η οποία όμως έγινε βιαστικά,  χωρίς να καλέσουν, κανένα από τους φορείς που εργάζονται εκεί καθημερινά, όπως ξεναγοί, ιδιοκτήτες τουριστικών λεωφορείων, οδηγούς και τουριστικά γραφεία. Αυτό έτυχε να το ανακαλύψω ένα Σάββατο που βρέθηκα στο χώρο κι είδα συνεργείο του δήμου να φτιάχνει τις διαγραμμίσεις για το χώρο στάθμευσης των λεωφορείων. Όταν είδα, ότι ήταν λάθος, μίλησα με το συνεργείο που εργαζόταν στο σημείο, κι ήρθα σε επαφή με τον κ. Σισαμάκη για το θέμα. Κυριακή πρωί, την επόμενη μέρα πήγα στο γραφείο που μου είπε ο κ. Σισαμάκης και  ανακάλυψα ότι πραγματικά το επίσημο σχέδιο του δήμου ήταν αυτό, δηλαδή να γίνουν διαγραμμίσεις,  με το πρόσωπο των λεωφορείων, να κοιτάζουμε προς το Βενιζέλειο. Αυτό όμως είναι λάθος, διότι ο τουρίστας όταν έρχεται έξω από τον Αρχαιολογικό χώρο, βλέπει το λεωφορείο από πίσω κι είναι λάθος, γιατί το νούμερο που βλέπουν για να μπουν στο λεωφορείο της εκδρομής είναι γραμμένο στο μπροστινό μέρος του λεωφορείου στην τζαμαρία.  Εν πάση περιπτώσει διορθώθηκε το ζήτημα με την διαγράμμιση, όμως και πάλι δεν φτάνει αυτό. Το μισό πάρκινγκ που ήταν για τα τουριστικά λεωφορεία, το έδωσαν σε επιβατικά ταξί, ενώ υπήρχε χώρος και για ταξί και για επιβατικά πριν, δίπλα στις ελιές που είναι στη μέση, και τον κάτω χώρο που είναι στην ανατολική μεριά του Πάρκινγκ, δίπλα στον οικισμό, δεν τον είχαν ορίσει από την αρχή καθόλου, ως χώρο για παρκάρισμα, αλλά το πήραμε εμείς έτσι στη χρήση πάνω. Αυτό το οποίο σχεδιάζουν κάτι χωρίς να ρωτάνε και τη γνώμη αυτών που δουλεύουν κάθε μέρα εκεί μέσα, δεν είναι και πολύ έξυπνο, να το πω έτσι ευγενικά. Το πάρκινγκ του Αρχαιολογικού χώρου της Κνωσού, δέχεται ένα εκατομμύριο επισκέπτες το χρόνο και αυτό, είναι ο  διπλάσιος σχεδόν πληθυσμός της Κρήτης, με μια ροή 4-5.000 επισκεπτών τη μέρα, από τα οποία τα  3/4 των επισκεπτών αυτών έρχονται με λεωφορεία το 1/4 με επιβατικά αυτοκίνητα. Τρία επιβατικά αυτοκίνητα είναι ένα λεωφορείο, το ένα λεωφορείο χώρα από 40 μέχρι 80 επιβάτες το διώροφο. Ο χώρος  των λεωφορείων είναι πρωτεύον κι όχι δευτερεύον όπως έγινε τώρα. Για όλα αυτά πρέπει να υπάρχει σωστός σχεδιασμός.»

Για το πως προέκυψε αυτός ο σχεδιασμός παρεμβάσεων στο πάρκινγκ του αρχαιολογικού χώρου της Κνωσού, ο κ. Παπανικολάου ανέφερε: «Δεν ξέρω πως προέκυψε αυτός ο σχεδιασμός, ωστόσο θεωρώ πως εφόσον εργαζόμαστε εκεί κάθε μέρα, θα έπρεπε να μας είχαν ρωτήσει τη γνώμη μας. Δεν χρειάζεται να κάνουμε πράγματα βιαστικά αν είναι να τα κάνουμε λάθος γιατί είναι κρίμα. Γνωρίζω πως η  διαμόρφωση έγινε έτσι, με αφορμή την επίσκεψη του κλιμακίου της ΟΥΝΕΣΚΟ, για να προλάβουμε λάθη και αδυναμίες. Αυτά τουλάχιστον γνωρίζω, όχι επίσημα, απέξω, διότι κανείς επίσημα δεν ενημέρωσε το Σωματείο των Ξεναγών.»

Για την εικόνα την οποία πληροφορήθηκε μετά τις παρεμβάσεις στο χώρο του Πάρκινγκ στην Κνωσό, μια μέρα μετά την αποχώρηση του κλιμακίου της Unesco, ο κ. Παπανικολάου σημείωσε:  «Απ ότι πληροφορήθηκα, ο χώρος ήταν εντελώς γεμάτος από επιβατικά αυτοκίνητα και λεωφορεία, δεν χωρούσαν να κινηθούν μέσα, υπήρχε πρόβλημα ασφάλειας της κίνησης των οχημάτων. Δεν υπάρχει καλή σήμανση μέσα στο χώρο και πρέπει να βελτιωθεί, επίσης, όταν το λεωφορείο αφήνει τον κόσμο προς τα κάτω για το πάρκινγκ, εμείς αναγκαζόμαστε να παίρνουμε τον κόσμο με τα πόδια και να τον ανεβάζουμε πάνω. Είδαμε δηλαδή, πράγματα που πρέπει να διορθωθούν.»

Για το αν ο περιβάλλοντας χώρος του αρχαιολογικού χώρου της Κνωσού, αντιμετωπίζει άλλα ζητήματα πέραν του χώρου στάθμευσης, ο κ. Παπανικολάου αναφέρει: «Υπάρχει ένα πρόβλημα της πρόσβασης από το χώρο στάθμευσης προς την είσοδο και πρέπει να γίνει αλλαγή».