Αντιδράσεις για τα αυστηρά εισοδηματικά κριτήρια στα επιδόματα
Στην Βουλή τις προηγούμενες ημέρες, υπήρξαν διαδοχικές συναντήσεις την Ομοσπονδία Τριτέκνων της Ελλάδας, για το νομοσχέδιο που κατατέθηκε για συζήτηση στη Βουλή και αφορά τα οικογενειακά επιδόματα, το επίδομα γέννας και άλλες διατάξεις που θα έρθουν προς ψήφιση, επιδιώκοντας να υπάρξουν αλλαγές προκειμένου να αυξηθούν τα εισοδηματικά κριτήρια, για τα οικογενειακά επιδόματα αλλά και για το κοινωνικό επίδομα αλληλεγγύης.
Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Τριτέκνων Ελλάδος, Μανώλης Αχλαδιανάκης, ο οποίος συμμετείχε στις διαδοχικές αυτές επαφές, μίλησε στον Politica 89.8 και στον Χρήστο Κώνστα, για τα σημεία στα οποία διαφωνούν αλλά και για το τι αντιπροτείνουν σε σχέση με το νομοσχέδιο. «Το πρώτο και βασικότερο είναι το θέμα των εισοδηματικών κριτηρίων. Τα εισοδηματικά κριτήρια όπου θεσπίστηκαν το 2017 και λόγω κρίσης ήταν αρκετά χαμηλά, και μάλιστα μια κατηγορία τριτέκνων και πολυτέκνων αλλά περισσότερο τριτέκνων, ακυρώθηκε εντελώς με την έννοια ότι έδιναν 500 ευρώ δημογραφικό επίδομα, εφόσον και τα τρία παιδιά ήταν προστατευόμενα, με εισοδηματικό κριτήριο, αρκετά υψηλότερο από το σημερινό. Εμείς λοιπόν, ζητήσαμε, πρώτον να προσαρμοστούν αφού και οι σημερινοί κυβερνώντες στην αντιπολίτευση μας έλεγαν ότι είναι άδικο αυτό που γίνεται από την προηγούμενη κυβέρνηση. Οπότε σήμερα περιμέναμε, αυτοί που κυβερνούν και κατηγορούσαν τους προηγούμενους να εναρμονιστούν με αυτά που έλεγαν. Δυστυχώς, δεν το έκαναν. Έτσι, λοιπόν εμείς, κάνουμε παρεμβάσεις στα εισοδηματικά κριτήρια, τονίζοντας ότι θα πρέπει να επανέλθουν αυτά στην προηγούμενη κατάσταση αφού τώρα μας λένε ότι τελείωσε η κρίση» ενώ ο κ. Αχλαδιανάκης συμπλήρωσε: «Δεν είναι ένα το κριτήριο αυτή τη στιγμή, είναι ανάλογα αν έχει κανείς ένα, δύο ή τρία προστατευόμενα παιδιά. Μέχρι τώρα από 0 μέχρι 13 χιλ ευρώ όταν έχεις μια οικογένεια, ήταν στην κατηγορία αυτή που έπαιρνε το 100% των επιδομάτων, αυτό το 100% ήταν περίπου 280 ευρώ. Τώρα η δεύτερη κατηγορία, ήταν από 13, 5 μέχρι 22 και έπαιρνε το 1/3 και η άλλη κατηγορία ήταν από 22 μέχρι 33.750 που έπαιρνε το 1/3. Εμείς ζητάμε σήμερα, αυτό το 0 μέχρι 13.5 να ανέβει και να πάει από 0 μέχρι 18, γιατί θεωρώ ότι σήμερα μια τρίτεκνη οικογένεια και αυτό, το 18 που βάζουμε εμείς είναι αρκετά χαμηλό γιατί όταν σπουδάζουν παιδιά, δεν μπορεί η οικογένεια να στηρίξει τα παιδιά. Ζητάμε το βασικό να ξεκινάει από 0 μέχρι 18, και είναι ρεαλιστικό σαν πρόταση».
«Αυτό το πράγμα ζητήσαμε, αυτό το πράγμα είχαν υποσχεθεί και παράλληλα εμείς λέμε ότι για να δοθεί κίνητρο, να κάνει κάποιος παιδιά εκτός από τις υποδομές, πρέπει να θεσπιστεί ένα δημογραφικό επίδομα. Αυτό το 500ρικο, να το επαναφέρουν και να μπει σε ένα χωριστό άρθρο, όπως λένε αυτό για τη γέννηση του παιδιού με τα 2 χιλ., να υπάρχει ένα δεύτερο άρθρο, που να λέει ότι θεσπίζεται δημογραφικό επίδομα, για τις πολυμελείς οικογένειες από 3 παιδιά και πάνω, 500 ευρώ. Δίνοντας ένα κίνητρο δημογραφικό, που δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή. Γιατί όλα είναι μες το δημογραφικό αλλά τη λύση δεν θα τη δώσει αυτός που κάνει ένα και δύο παιδιά, η λύση είναι το τρίτο παιδί. Όσα γεννηθούν από εκεί και πάνω είναι σημαντικό, γιατί θα αυξηθεί ο πληθυσμός».
Για το επόμενο σημείο διαφωνίας, μίλησε ο κ. Αχλαδιανάκης λέγοντας: «Είναι το κοινωνικό επίδομα αλληλεγγύης. Είναι αστείο αυτό το πράγμα που έχει θεσπιστεί, διαφωνήσαμε και τότε. Έχουν βάλει τώρα, μια οικογένεια με τρία παιδιά για να μπορεί να μπει στο επίδομα αλληλεγγύης θα πρέπει να έχει 5.400 ευρώ σε ετήσια βάση. Αυτό προκαλεί ένα γέλιο, με τη λογική ότι ποια οικογένεια θα μπορεί να ζήσει τρία παιδιά έχοντας αυτό το εισόδημα, για να μπορεί να παίρνει το επίδομα και την επισιτιστική βοήθεια, που αυτή είναι από την Ευρώπη. Με χρήματα που εγκρίθηκαν από τον οικογενειακό προϋπολογισμό, για να βοηθούνται οι οικογένειες. Εμείς ζητάμε αυτό το όριο να ανέβει, δεν έχουμε προσδιορίσει το ύψος αλλά να ανέβει στο επίπεδο φτώχειας μιας οικογένειας, αλλά όχι ακραίας φτώχειας. Το οξύμωρο ξέρετε ποιο είναι; Ότι αυτή τη στιγμή αν είναι ένα άτομο, δηλαδή μπορεί ένα παιδί να μπει στο επίδομα, όταν κάνει μόνο του φορολογική δήλωση, έχει δικό του ρεύμα κλπ, και του δίνεται η δυνατότητα με 3 χιλ ευρώ ετήσιο εισόδημα, να μπει».
Ενώ για το αν οι τοπικοί βουλευτές υποστηρίζουν το όλο θέμα, ο κ. Αχλαδιανάκης σχολίασε: «Μέχρι αυτή τη στιγμή παρότι έχουμε ενημερώσει, για το συγκεκριμένο αυτό θέμα, δεν έχουμε καμία. Αλλά τους είχαμε κάνει ενημέρωση για τα προηγούμενα μέτρα που πάρθηκαν εις βάρος των τριτέκνων, όσον αφορά το επίδομα που έδωσαν πρόσφατα, που «πετάχτηκαν έξω» οι τρίτεκνοι και όσον αφορά το φόρο πολυτελείας των αυτοκινήτων, που «πέταξαν έξω» ξανά οι τρίτεκνοι, παρά το ότι είμαστε στον ίδιο νόμο με τους πολύτεκνους και βάλανε από 4 παιδιά και πάνω. Από το 2006, η κυβέρνηση πάλι της ΝΔ, είχε θεσπίσει το νόμο που έβαζε τους τρίτεκνους σε μια διαδικασία να προσπαθήσουν να συνδεθούν με τους πολύτεκνους. Μάλιστα, τότε έλεγαν πως θα μας εξομοιώσουν, και από τότε μέχρι και χθες ότι νομοθετούνταν που είχε σχέση με το δημογραφικό και γενικώς με τα επιδόματα λέγανε από τρία παιδιά και πάνω, τώρα επαναφέρανε το από τρία παιδιά και πάνω και είναι πραγματικά λυπηρό. Γιατί νομίζουν ότι απευθύνονται σε ανθρώπους μη νοήμονες. Γεννιούνται σήμερα τέταρτα και πέμπτα παιδιά;»
Ακούστε εδώ όλη την συνέντευξη του κ. Αχλαδιανάκη: