Ανοιχτή επιστολή του Σωματείου Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ σχετικά με τις ελλείψεις του νοσοκομείου

Δημοσιεύτηκε στις 24/04/2020 13:20

Ανοιχτή επιστολή του Σωματείου Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ σχετικά με τις ελλείψεις του νοσοκομείου

Ανοιχτή επιστολή προς τον Υπουργό Υγείας, την Διοικήτρια 7ης ΥΠΕ Κρήτης και του Διοικητή ΠΑΓΝΗ, εστάλη το Σωματείο Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ σχετικά με τις ελλείψεις που υπάρχουν στο Νοσοκομείο και τα αναγκαία μέτρα που είχαν ζητηθεί ώστε να μπορέσει να αντεπεξέλθει στις αυξημένες ανάγκες λόγω της πανδημίας.

Αναλυτικά η επιστολή:

Από την πρώτη στιγμή της εμφάνισης της επιδημίας οι υγειονομικοί  βρεθήκαμε στην πρώτη γραμμή της μάχης για την υπεράσπιση της υγείας και της ζωής του λαού μας.

Η εκδήλωση της πανδημίας βρήκε με τραγικές ελλείψεις σε έμψυχο δυναμικό (πάνω από 400 κενές οργανικές θέσεις όλων των ειδικοτήτων) και υλικοτεχνική υποδομή, συνέπεια της διαχρονικής κρατικής υποχρηματοδότησης, της Υγείας.

Το σωματείο εργαζομένων από την πρώτη στιγμή είχε ζητήσει να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για την πραγματική θωράκιση του δημόσιου συστήματος Υγείας ώστε να μπορέσει να αντεπεξέλθει στις αυξημένες ανάγκες λόγω της πανδημίας, χωρίς αυτό να αποβεί σε βάρος της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης ασθενών με παθήσεις που δεν σχετίζονται με τον κορονοϊό.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, αυτή τη στιγμή καταγράφεται σταδιακή μείωση των κρουσμάτων που νοσηλεύονται και των σοβαρών κρουσμάτων που καταγράφονται. Τα μέτρα περιορισμού της διασποράς της νόσου που έχουν ληφθεί για τη διαχείριση του προβλήματος, υπολογίζοντας τις “αντοχές” του συστήματος Υγείας, μπορεί να απέδωσαν προς το παρόν.  Όμως δεν μπορούμε να “κρυβόμαστε” για πάντα από τον ιό.

Η νόσος φαίνεται να φθίνει χάρη στην υπευθυνότητα που έδειξε ο λαός μας στην τήρηση των περιοριστικών μέτρων που επιβλήθηκαν. Χάρη στους γιατρούς, τους νοσηλευτές και τους υπόλοιπους εργαζόμενους στα τμήματα πρώτης γραμμής των νοσοκομείων, τους παθολόγους, τους πνευμονολόγους, τους αναισθησιολόγους, τους γιατρούς των επειγόντων περιστατικών, των ΜΕΘ.

Μπορεί να κερδήθηκε χρόνος, αλλά δεν έχετε αξιοποιήσει όλες τις δυνατότητες και τα μέσα για να αντιμετωπιστεί η πανδημία και οι επιπτώσεις της.

Το ενδεχόμενο ενός δεύτερου κύματος το ερχόμενο φθινόπωρο ή και νωρίτερα είναι πιθανό και δεν έχουν ληφθεί όλα τα αναγκαία μέτρα για την αντιμετώπισή του. Το παράδειγμα του αριθμού των κλινών ΜΕΘ είναι ενδεικτικό αν και δεν είναι το μοναδικό. Η επιβεβλημένη αύξηση της διαθεσιμότητας των κλινών ΜΕΘ του δημόσιου συστήματος Υγείας δεν έχει συνοδευτεί από την πρόσληψη του αναγκαίου μόνιμου ιατρονοσηλευτικού προσωπικού. 

Από όλα τα μέχρι στιγμής στοιχεία προκύπτει ότι το λίγο προσωπικό που έχει έρθει στο νοσοκομείο σε καμία περίπτωση δεν επαρκεί για να καλύψει την ανάπτυξη κρεβατιών ΜΕΘ που προβλέπει το δικό σας επιχειρησιακό σχέδιο.

Τα νέα κρεβάτια ΜΕΘ στελεχώνονται με προσλήψεις επικουρικού προσωπικού με συμβάσεις ορισμένου χρόνου και με μετακινήσεις γιατρών και νοσηλευτών από άλλα τμήματα. Σωστά δίνεται προτεραιότητα στην ανάπτυξη κλινών ΜΕΘ. Από την πρώτη στιγμή είχαμε θέσει επιτακτικά το ζήτημα και ήταν στην προμετωπίδα των αιτημάτων. Όμως αυτό δεν μπορεί  να γίνεται  αποδυναμώνοντας ή περιορίζοντας ή υποβαθμίζοντας τη λειτουργία άλλων τμημάτων και κλινικών και μάλιστα ζωτικής σημασίας. 

Η στελέχωση των ΜΕΘ απαιτεί μόνιμο προσωπικό υψηλής ειδίκευσης και αυξημένης εμπειρίας, η οποία μέχρις ότου αποκτηθεί, η επιδημία θα έχει περάσει. Για αυτό τα κενά του δημόσιου συστήματος Υγείας δεν μπορούν να καλύπτονται με προσλήψεις συμβασιούχων οι οποίοι απολύονται μετά από ένα χρονικό διάστημα. Και  σε μια νέα πανδημία  θα χρειάζεται εξ αρχής εκπαίδευση του νέου προσωπικού. Στερείται έτσι το δημόσιο σύστημα Υγείας έμπειρο, πολύτιμο επιστημονικό δυναμικό.

Μας φαίνεται αδιανόητο τον 21ο αιώνα, με το σημερινό επίπεδο ανάπτυξης της επιστήμης, το δημόσιο σύστημα Υγείας να μην μπορεί να συνδυάσει τον έλεγχο και τη νοσηλεία των ασθενών από τον κορονοϊό με την περίθαλψη ασθενών με άλλες παθήσεις. Εκτός των ΤΕΠ, των ΜΕΘ και των κλινικών που νοσηλεύουν ασθενείς με COVID-19, τμήματα που δεν σχετίζονται με την επιδημία υπολειτουργούν. Μια σειρά από  άλλες ειδικότητες πρακτικά έμειναν παροπλισμένες. Σωστά, προγραμματισμένα χειρουργεία αναβλήθηκαν. Σε πρώτη φάση μπήκε φρένο στη διάγνωση, παρακολούθηση και θεραπεία ασθενών με άλλα νοσήματα. Χιλιάδες ραντεβού αναβλήθηκαν. Είναι γνωστό ότι οι επιπτώσεις της πανδημίας στην Υγεία δεν αφορούν μόνο τη νοσηρότητα και τη θνησιμότητα λόγω COVID-19. Είναι ορατός ο κίνδυνος της αυξημένης νοσηρότητας και θνησιμότητας λόγω υποθεραπείας των άλλων παθήσεων.

Είναι άμεση ανάγκη να ανοίξουν σχεδιασμένα τμήματα, κλινικές, εργαστήρια και χειρουργεία των οποίων η λειτουργία έχει ανασταλεί, να λειτουργήσει ΜΑΦ 16 κρεβατιών, κ.α.   Προϋπόθεση για να λειτουργήσουν με ασφάλεια είναι να επιστρέψει όλο το προσωπικό που έχει μετακινηθεί και να προσληφθεί όλο το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό για τη λειτουργία του νοσοκομείου.

Κρίσιμο ζήτημα για την επαναλειτουργία με ασφάλεια των κλινικών είναι η διενέργεια test σε όλους τους ασθενείς ανεξάρτητα από την αιτία εισαγωγής τους στο νοσοκομείο, καθώς και σε όλο το υγειονομικό προσωπικό προκειμένου να αποφευχθεί η ενδονοσοκομειακή διασπορά.

Αυτά είναι μόνο ορισμένα από τα κρίσιμα ζητήματα που θα θέλαμε να σας θέσουμε. Από την πρώτη στιγμή είχαμε εστιάσει στην αναγκαιότητα να ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα και πρέπει να μας ακούσετε. Να ακούσετε αυτούς που γνωρίζουν τα προβλήματα γιατί τα ζουν καθημερινά. Να ακούσετε αυτούς που με τα λιγοστά και ανεπαρκή μέσα που έχουν στη διάθεσή τους κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους για την προστασία του πιο πολύτιμου αγαθού. Της υγείας και της ζωής του ανθρώπου.