Ανησυχία για τις ρηγματώσεις στις Βούτες: Με drone ο Ε.Λέκκας στο σημείο – Συστάσεις για 4 σπίτια (photos- video)
Δημοσιεύτηκε στις 28/04/2025 08:50
Ανησυχία προκαλούν οι ρηγματώσεις σε κτίρια των Βουτών καθώς οι εμφανίστηκαν σε πολλά κτίρια του χωριού και υπάρχει φόβος κυρίως για τα σπίτια.
Σε πολλά σημεία οι ρηγματώσεις είναι εμφανείς κατά μήκος των δρόμων αλλά και των τοίχων μέσα στα σπίτια.
Σύσταση για 4 σπίτια
Από τον μακροσκοπικό έλεγχο των μηχανικών της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Ηρακλείου, προκύπτουν ενδείξεις σε 4 σπίτια και γίνεται σύσταση να μην κατοικούνται μέχρι να γίνουν οι επίσημες αυτοψίες από τους μηχανικούς της ΔΑΕΦΚ που είναι και οι αρμόδιοι για να κρίνουν την καταλληλότητα τους. Τα δύο σπίτια δεν κατοικούνται.
Νέες αυτοψία πραγματοποιήθηκε σήμερα από τον πρόεδρο του ΟΑΣΠ Ευθύμη Λέκκα, που βρίσκεται από χθες στην Κρήτη, και αναμένεται και αυτοψία μηχανικών. Μάλιστα ο κ.Λέκκας χρησιμοποίησε και drone.
Σήμερα θα γίνουν γνωστά τα αίτια
Δηλώσεις έκαναν ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμης Λέκκας και ο δήμαρχος Ηρακλείου Αλέξης Καλοκαιρινός:
Όπως ανέφερε ο κ.Λέκκας στο Mega «έχουμε δύο ρωγμές μήκους 150 μ. περίπου. Αυτές οι ρωγμές έχουν διαρρήξει το έδαφος, τεχνικά έργα, δημόσιους χώρους και είναι διαρρήξεις που ουσιαστικά οφείλονται σε κάποια μορφή κατολισθητικού φαινομένου».
Σύσκεψη υπό τον κ.Λέκκα
Νωρίτερα το πρωί σύσκεψη πραγματοποιήθηκε με τον Καθηγητή Εύθυμη Λέκκα, τον Δήμαρχο Ηρακλείου Αλέξη Καλοκαιρινό, τον Αντιπεριφερειάρχη ΠΕ Ηρακλείου Νίκο Συριγωνάκη, τους Αντιδημάρχους Γιώργο Σισαμάκη και Μανόλη Χαιρέτη, τον Πρόεδρο των Βουτών Χαράλαμπο Αλογδιανάκη και μέλη του Τοπικού Συμβουλίου τους μηχανικούς της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου. Όπως έγινε γνωστό έρχονται και οι συνεργάτες του Εύθυμη Λέκκα με εξοπλισμό καταγραφής και ελέγχου των δεδομένων.
Τα 4 σενάρια που εξετάζονται
Αν και ο κ.Λέκκας ήταν φειδωλός στις πρώτες δηλώσεις ήδη είδαν το φως της δημοιότητας τα 4 σενάρια που εξετάζονται για τις ρηγματώσεις σύμφωνα με το Protothema.gr:
1. Η Καθίζηση
Το να οφείλονται οι ρωγμές -και ανυψώσεις- σε 10 σπίτια, στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, σε δρόμους και πεζοδρόμια σε εκτεταμένη καθίζηση του εδάφους, είναι και το πιθανότερο σενάριο. Εάν αυτό επιβεβαιωθεί, θα πρέπει να απαντηθεί ένα άλλο ερώτημα: το πού έγινε η καθίζηση, καθώς οι επιστήμονες -οι οποίοι θεωρούν πιθανότερο να κατέρρευσε το έδαφος κάτω από το χωριό σε μήκος 150 μέτρων- δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να έγινε καθίζηση στο βουνό και το φαινόμενο να επηρέασε και το υπέδαφος του χωριού.
Αυτό δεν είναι ιδιαίτερα σπάνιο φαινόμενο, τόσο για τη χώρα μας, όσο και για τη συγκεκριμένη περιοχή. Στη Νέα Αλικαρνασσό, πριν από δύο μήνες, λόγω καθίζησης έκλεισε το τοπικό γυμνάσιο, ενώ πριν από δύο χρόνια, είχε κλείσει ο δρόμος που συνδέει Ηράκλειο με Μεσσαρά, καθώς προκλήθηκαν ρήγματα λόγω καθίζησης στο παρακείμενο βουνό.
Η πιο χαρακτηριστική τέτοια περίπτωση στη χώρα μας είναι το χωριό Ροπωτό στα Τρίκαλα, το οποίο έχει μετακινηθεί 40 μέτρα χαμηλότερα από το σημείο που βρισκόταν, ενώ λόγω των κατολισθήσεων του 2012, κατέστη μη κατοικήσιμο.
2. Όχι καθίζηση, ανύψωση!
Υπάρχει και άλλο σενάριο σχετικά με τις ρωγμές στις Βούτες. Είναι το ακριβώς αντίθετο από αυτό της καθίζησης. Όπως ανέφερε ο σεισμολόγος Άκης Τσελέντης, η περιοχή δεν βυθίζεται, αλλά ανυψώνεται!
Σε ανάρτησή του στο Facebook, ο κ. Τσελέντης εξηγεί ότι «στο Γεωδυναμικό εδώ και 3 χρόνια κάναμε μια λεπτομερή σεισμολογική/Γεωφυσικη/μελετη του Ηρακλείου. Βρήκαμε πολλά μη ενεργά ρήγματα τα οποία μελετήσαμε με ηλεκτρικές, σεισμικές, δορυφόρους και Georadar μεθόδους. Στην ευρύτερη περιοχή στις Βούτες υπάρχουν αρκετά (μη ενεργά) ρήγματα με διευθύνσεις Β-Ν τα οποία εντοπίσαμε αλλά δεν δώσαμε καμία δημοσιότητα για να μην τρομάξει ο κόσμος. Είχαμε βρει ότι η ευρύτερη περιοχή στις Βούτες ανυψώνεται πολύ λίγο ενώ η περιοχή του λιμανιού πέφτει».
3. Ρήγματα από διαρροή νερού
Ένα άλλο σενάριο που έχει «πέσει στο τραπέζι» των επιστημόνων, μοιάζει με το δίλημμα σχετικά με το… αυτό και την κότα: επειδή έχει παρατηρηθεί διαρροή νερού στις ρηγματώσεις, οι γεωλόγοι αναζητούν την απάντηση στο ερώτημα εάν η διαρροή νερού τις προκάλεσε, ή εάν οι ρηγματώσεις προκάλεσαν τη διαρροή.
Στην πρώτη περίπτωση, η οποία πάντως δεν μοιάζει ιδιαίτερα πιθανή, η διαρροή ύδατος (δεν γνωρίζουμε από τι) αποσάθρωσε το υπέδαφος και προκάλεσε υποχώρησή του, με αποτέλεσμα να γίνουν ζημιές. Εάν αποδειχθεί ωστόσο ότι η διαρροή του νερού έγινε από τις ρηγματώσεις (πχ έσπασε κάποιος αγωγός) τότε θα αποκλειστεί το σενάριο το νερό να έχει κάποια σχέση με την καθίζηση.
4. Η διαφορική καθίζηση
Το σενάριο αυτό μοιάζει πολύ στην ουσία του με το πρώτο σενάριο. Από χθες στην περιοχή βρίσκεται μηχανικός του Μετσόβιου Πολυτεχνείου, ο οποίος θεωρεί ότι είναι πιθανό όλα τα παραπάνω να οφείλονται σε διαφορική καθίζηση. Πρόκειται για φαινόμενο κατά το οποίο το έδαφος υποχωρεί ανομοιόμορφα με αποτέλεσμα να δημιουργούνται συνήθως πολλές και μεγάλες ρωχμές με διαφορετική συνήθως κλίση και κατεύθυνση προκαλώντας αύξηση των ροπών στα σημεία πακτώσεως του φορέα.