Ανησυχεί για τις επιχειρήσεις της περιοχής το Ρεθεμνιώτικο Επιμελητήριο
Ανησυχία για το μέλλον των ρεθεμνιώτικων επιχειρήσεων μετά το lockdown και τις δυσοίωνες προβλέψεις για τον τουρισμό εκφράζει το Επιμελητήριο Ρεθύμνου.
Στην πρώτη διά ζώσης συνεδρίαση του μετά την καραντίνα, το Δ.Σ. εξέφρασε μία σειρά από ανησυχίες σε σχέση με την εξέλιξη της ρεθυμνιώτικης επιχειρηματικότητας, περιγράφοντας την κατάσταση που με δυσκολία επιχειρεί να επανέλθει στην κανονικότητα.
Επισημαίνει, δε, πως είναι κρίσιμο να στηριχθεί το επιχειρείν και η απασχόληση και καταθέτει τις προτάσεις του προς το κράτος.
Αναλυτικά η ανακοίνωση:
«Πραγματοποιήθηκε χθες Τετάρτη 10 Ιουνίου 2020, τακτική συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Επιμελητηρίου Ρεθύμνης.
Πρόκειται για την πρώτη συνεδρίαση, μετά το lockdown στην οικονομία και την κοινωνία, εξαιτίας της πρόσφατης πανδημίας του κορωνοϊού. Όπως είναι φυσικό, στην πολύωρη διάρκεια της συνεδρίασης, το ενδιαφέρον επικεντρώθηκε στις πρωτοφανείς αρνητικές επιπτώσεις στην τοπική οικονομία, πολλές από τις οποίες, ίσως, είναι πολύ νωρίς να εντοπισθούν.
Κοινή συνισταμένη των απόψεων όλων των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου είναι ο έντονος προβληματισμός και η υπαρξιακή αγωνία για το μέλλον των Ρεθεμνιώτικων επιχειρήσεων, όλων των κλάδων.
Σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία, ό,τι δεν έζησε το Ρέθυμνο την δεκαετία της οικονομικής κρίσης, κινδυνεύει να το ζήσει στην εποχή της πανδημίας του κορωνοϊού!
Από τις εξελίξεις του φετινού καλοκαιριού θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό και η αναμενόμενη ύφεση που θα απλωθεί σε όλη την τοπική οικονομία, αφού, ως γνωστόν, η πρόσφατη υγειονομική κρίση και το lockdown στην οικονομική δραστηριότητα, προοιωνίζουν παγκόσμια οικονομική ύφεση, με συνέπεια, εκτός των άλλων,τις δυσοίωνες προβλέψεις για τον τουρισμό.
Οι δυσμενείς προβλέψεις για παγκόσμια οικονομική ύφεση, τα απαισιόδοξα μηνύματα για τον τουρισμό, η σημερινή εικόνα της αγοράς καιη κακή φετινή ελαιοκομική περίοδος προδιαγράφουν σοβαρούς κινδύνους για τις επιχειρήσεις του Ρεθύμνου, ιδιαίτερα τις μικρές και πολύ μικρές.
Με την τουριστική περίοδο πλέον να δείχνει χαμένη, οι άνθρωποι του τουρισμού, της τοπικής «βαριάς βιομηχανίας», με αγωνία παρακολουθούν, τις εξελίξεις τόσο όσον αφορά στο σταδιακό, ελεγχόμενο άνοιγμα των συνόρων, όσο και τα επιδημιολογικά δεδομένα, τα μέτρα στήριξης και τα υγειονομικά πρωτόκολλα, που υποχρεούνται να εφαρμόζουν.
Έντονος είναι ο φόβος ότι θα υπάρξει πληθώρα νέων λουκέτων επιχειρήσεων στο μέσον της τουριστικής περιόδου.
Για ακόμα μία φορά, οι τράπεζες δεν υπακούουν στις εκκλήσεις της Κυβέρνησης και δεν ανταποκρίνονται στην τεράστια ανάγκη ρευστότητας που έχει η αγορά.Γενικά τα μέτρα χρηματοδότησης που έχουν εξαγγελθεί τελικά αφορούν λίγους, αφορούν αυτούς που έχουν χρήματα, όσους δεν έχουν ανάγκη και όχι όσους πραγματικά χρειάζονται βοήθεια.
Το εμπόριο, ο κλάδος της οικονομίας που πλήγηκε περισσότερο από την πρόσφατη οικονομική κρίση, προσπαθεί, εκτός των καταστημάτων τροφίμων, να επιβιώσει με μηδενικούς, σχεδόν τζίρους κι έχει στραμμένο το βλέμμα του στον τουρισμό!
Τα καταστήματα εστίασης και διασκέδασης κινούνται λίγο με τους ντόπιους που βρήκαν την ευκαιρία να βγουν επιτέλους από τα σπίτια τους, ωστόσο, οι εισπράξεις και η ουσιαστική κίνηση, δεν διαμορφώνουν κανονικές συνθήκες δουλειάς. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο Ρέθυμνο, μόλις το 10% των καταστημάτων εστίασης λειτουργεί σήμερα, ενώ ακόμη και στο Ενετικό λιμάνι της πόλης, που άλλοτε, τέτοια εποχή, έσφυζε από ζωή, όλα τα καταστήματα είναι κλειστά!
Αισθητή κάνει την απουσία της από την αγορά του Ρεθύμνου και η φοιτητική κοινότητα, εξαιτίας του κλεισίματος των Πανεπιστημίων και της διδασκαλίας μαθημάτων από απόσταση, λόγω του lockdown. Πρόκειται για δέκα χιλιάδες, περίπου, φοιτητές, οι οποίοι έδιναν ζωή στην πόλη και εισόδημα στις επιχειρήσεις κατά τους χειμερινούς μήνες.
Εξαιτίας της έλλειψης ρευστότητας στην αγορά και της αβεβαιότητας που επικρατεί, όσον αφορά στην εξέλιξη της τουριστικής περιόδου, οικονομικά προβλήματα υπάρχουν και στους λοιπούς κλάδους της οικονομίας (μεταποίηση – υπηρεσίες).
Τα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων, που έχουν μέχρι τώρα ληφθεί, αναμφισβήτητα είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, καθώς είναι ξεκάθαρη η στόχευση της Κυβέρνησης να στηρίξει την επιχειρηματικότητα.
Όμως για να υπάρξει ανάκαμψη της οικονομίας, χρειάζεται να ληφθούν και νέα, οριζόντια, μέτρα στήριξης όλων των επιχειρήσεων, χωρίς αποκλεισμούς.
Η πολιτική μεταφοράς σε νέες ημερομηνίες της εξόφλησης επιταγών και οικονομικών υποχρεώσεων σε δημόσιο, ασφαλιστικά ταμεία κλπ., δυστυχώς κανένα πρόβλημα δεν επιλύει, απλά μεταφέρει τις υποχρεώσεις σε νέες ημερομηνίες, στις οποίες οι επιχειρήσεις δεν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν, λόγω έλλειψης ρευστότητας. Η μόνη ρεαλιστική λύση είναι αφενός η χρηματοδότηση από τις τράπεζες της κάλυψης των επιταγών και αφετέρου η επιδότηση από το Κράτος του λειτουργικού κόστους των επιχειρήσεων, προκειμένου να έχουν τη δυνατότητα επιβίωσης στην τρέχουσα πρωτόγνωρη οικονομική συγκυρία.
Μέχρι τώρα δίνεται προτεραιότητα στην επιδότηση της ανεργίας. Στα νέα, όμως, δεδομένα πρώτιστο μέλημα θα πρέπει να είναι η διατήρηση όσων περισσότερων θέσεων απασχόλησης είναι εφικτό. Και αυτό είναι κάτι που μπορεί να γίνει μόνο μέσω της επιδότησης της εργασίας. Η επιδότηση της εργασίας μπορεί να αποδειχθεί σωτήρια για την επιχειρηματικότητα, την απασχόληση, την κοινωνία.
Υπάρχει, επίσης, ανάγκη: α) δημιουργίας ειδικού ακατάσχετου επιχειρηματικού λογαριασμού, προκειμένου να δοθεί ανάσα σε μεγάλο αριθμό επιχειρήσεων, οι οποίες βρίσκονται αυτή τη στιγμή εγκλωβισμένες από την έλλειψη ρευστότητας, εξαιτίας χρεών τους στο Δημόσιο, β) επιχορήγησης μικρών επιχειρήσεων, αναλόγως του μεγέθους, του κύκλου εργασιών και του αριθμού των εργαζομένων τους, γ) μείωσης συντελεστών ΦΠΑ αγαθών και υπηρεσιών σε όλα τα νησιά και την Κρήτη, προκειμένου να αυξηθεί η κατανάλωση και, με τον τρόπο αυτό, να αυξηθούν,συγχρόνως,και τα δημόσια έσοδα.
Όσον αφορά στα λοιπά θέματα της ημερήσιας διάταξης, το Διοικητικό Συμβούλιο, μεταξύ των άλλων, ομόφωνα:
α) Ενέκρινε τη δημιουργία Συντονιστικής Επιτροπής Διαχείρισης Κρίσεων (Γραφείο Κρίσης Covid-19), αποτελούμενη από τα μέλη του: 1) Αναστασία Μανώλα, Πρόεδρο, 2) Μιχαήλ Ανδρουλάκη, 3) Γεώργιο Γαβαλά, 4) Παρασκευή Αραπλή, 5) Μιχαήλ Δανδουλάκη, μέλη.
Αρμοδιότητα της επιτροπήςείναι η εισήγηση μέτρων στήριξης των Ρεθεμνιώτικων επιχειρήσεων στην μετά covid εποχή.
β) Ενέκρινε την παραγωγή βίντεο, στα οποία θα παρουσιάζονται συγκεκριμένα ποιοτικά, πιστοποιημένα Ρεθεμνιώτικα προϊόντα Κρητικής διατροφής και η χρήση τους σεοικιακές καιεπαγγελματικές κουζίνες εστιατορίων, με σκοπό την προώθηση και προβολή τους σε αγορές και εκθεσιακές διοργανώσεις του εσωτερικού και εξωτερικού.
γ) Ενέκρινε την επιχορήγηση της Ένωσης Τουριστικών Καταλυμάτων Ν. Ρεθύμνης «Ο ΞΕΝΙΟΣ ΖΕΥΣ», με το ποσό των 2.000,00 ευρώ (δυο χιλιάδες), για κάλυψη λειτουργικών του αναγκών και συνέχιση της εύρυθμης λειτουργίας του».
goodnet.gr