Αναπληρωτής Περιφερειάρχης: «Το πρόγραμμα “Κάστορας” μπαίνει ως μάθημα στο Παν/μιο Δυτικής Αττικής-Έρχονται 260 απινιδωτές σε κοινόχρηστους χώρους»

Δημοσιεύτηκε στις 11/01/2024 16:53

Αναπληρωτής Περιφερειάρχης: «Το πρόγραμμα “Κάστορας” μπαίνει ως μάθημα στο Παν/μιο Δυτικής Αττικής-Έρχονται 260 απινιδωτές σε κοινόχρηστους χώρους»

Στο πρόγραμμα για την πρόληψη της στοματικής υγιεινής, το πρόγραμμα Κάστορας που μπαίνει ως μάθημα στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, στους 260 απινιδωτές που αναμένεται να τοποθετηθούν σε κοινόχρηστους χώρους, αλλά και στις δράσεις της Περιφέρειας Κρήτης γύρω από την υγεία, αναφέρθηκε ο Αναπληρωτής Περιφερειάρχης και υπεύθυνος κινητών μονάδων πρόληψης Γιώργος Πιτσούλης, στον Politica 89.8 και τον Χρήστο Κώνστα.

 

Ο κ. Πιτσούλης, σχολίασε την απόφαση του Περιφερειάρχη Κρήτης Στ. Αρναουτάκη, να τον ορίσει ως Αναπληρωτή Περιφερειάρχη στην Περιφέρεια Κρήτης, ευχαριστώντας τον Περιφερειάρχη δημόσια. Ευχαριστώ τον περιφερειάρχη που μου έκανε τέτοια τιμή δίδοντας μου μια τέτοια θέση ευθύνης. Ειλικρινά δεν υπήρχε παρασκήνιο πίσω από αυτή την απόφαση, υπήρχαν συναντήσεις με τους περιφερειακούς συμβούλους και με μένα, η πρότασή του ήταν ότι θα αξιοποιηθείε σε αυτό το σχήμα τους επόμενους 12 μήνες. Σας ευχαριστώ πολύ κ. Περιφερειάρχη και μέχρι εκεί.  Ήμουν σε ταξίδι στην Αθήνα και ενημερώθηκα από τους δημοσιογράφους. Δεν ήξερα ακριβώς ποιο χαρτοφυλάκιο θα είχα, γνώριζα ότι θα αξιοποιηθώ. Περίμενα ότι θα είχα αυτό το κομμάτι με τις κινητές μονάδες και το κομμάτι αυτό που ασχολούμαι συνήθως.

Για τον θεσμό του  Αναπληρωτή Περιφερειάρχη ο κ. Πιτσούλης ανέφερε πως:

«Είναι ένα καινούργιο χαρτοφυλάκειο,  είναι ένας νέος θεσμός, με νόμο, το  Υπουργείο Εξωτερικών έστησε αυτή τη θέση. Μέχρι τα Χριστούγεννα η θέση αυτή αφορούσε μόνο την περιφέρεια Αττικής και της Κεντρικής Μακεδονίας και στην συνέχεια, το ομογενοποίησε για όλη τη χώρα. Έτσι και οι 13 περιφέρειες έχουν το δικαίωμα οι περιφερειάρχες να αξιοποιήσουν ένα περιφερειακό σύμβουλο, δίδοντας του αν θέλουν κάποιο χαρτοφυλάκιο και να έχουν και την καταστατική θέση του αναπληρωτή περιφερειάρχη, όπως θα εξειδικευτεί. Φαντάζομαι όταν λείπει ο Περιφερειάρχης, ορίζει ότι αυτός θα πρέπει να τον αναπληρώνει. Προηγείται στην αναπλήρωση του  του αντιπεριφερειάρχη όταν λείπει σε σχέση με τους άλλους αντιπεριφερειάρχες. Μέχρι πρότινος υπήρχε ως εκδοχή δεν ήταν θεσμοθετημένο, μπορούσε να ορίσει κάποιον αντικαταστάτη του σε περιπτώσεις που θα έλειπε στο εξωτερικό, για να έχει την υπογραφή.»

Για τους στόχους της Περιφέρειας και την πρώτη συνάντηση εργασίας που πραγματοποιήθηκε τόνισε πως: «Να κάνουμε ότι μπορούμε να ξεπεράσουμε τον υψηλό πήχη των προσδοκιών που δημιουργήσαμε. Σήμερα έγινε η πρώτη συνάντηση εργασίας με τον Περιφερειάρχη, για τα τεκταινόμενα για τα έργα της Κρήτης, για την προοπτική, υπήρχαν ερωτήσεις, από τα πιο νέα στελέχη για τον τρόπο λειτουργίας, για θέματα καθημερινότητας για θέματα γραφειοκρατίας. Νομίζω ότι ήταν μια σχολαστική συνάντηση που διήρκησε δυόμιση ώρες, αλλά ήταν αρκετά καλή για να μπούμε σιγά σιγά και εμείς οι παλαιότεροι αλλά και νεότεροι στο κλίμα της καινούργιας πενταετίας. Ο προορισμός είναι η αειφόρος ανάπτυξη. Έρχονται  πάρα πολλές επενδύσεις, δημόσιες, ιδιωτικές και εγγειοβελτιωτικά έργα, μεγάλα έργα, μικρότερα έργα, ιδιωτικές επενδύσεις πάρα πολλές ιδιαίτερα στον τουρισμό και όχι μόνο. Και όλο αυτό πρέπει να συντονίζεται και να δημιουργηθεί με τέτοιο τρόπο ώστε να είναι φιλικό προς το περιβάλλον και στην αειφορία. Αλλιώς θα κάνουμε κάτι που θα είναι εχθρικό και επιθετικό προς τις επόμενες γενιές.»

Για το κομμάτι της υγείας: «Βασικό συστατικό της ζωής είναι η υγεία, πρέπει να προηγείται η πρόληψη, αλλά για την υγεία, η περιφέρεια Κρήτης έχει επενδύσει ίσως τα μεγαλύτερα κεφάλαια στην υγεία,  εκεί που της δίδεται το δικαίωμα  και της δίνεται το δικαίωμα σε υποδομές και για τον τεχνολογικό εξοπλισμό, ακόμη και ασθενοφόρα, είτε αφορά σε πτέρυγες νοσοκομείων, σε καινούργια περιφερειακά ιατρεία, σε αξονικούς τομογράφους υπερηχογράφου, σε θερμοκοιτίδες, ότι μας έχει ζητηθεί από τη ΔΥΠΕ, είμασταν είμαστε στο επίπεδο που μας έχει ζητηθεί. Αυτό είναι το ένα. Δεν έχουμε το δικαίωμα των προσλήψεων, ούτε της χρηματοδότησης των προσλήψεων. Το κάναμε, μόνο όταν υπήρχε ανωτέρα βία και αφού μας δόθηκε νομοθετική ρύθμιση στον Covid, στην  πανδημία που έγινε πρόσληψη πολλών στελεχών επιστημόνων για να μπορέσουν να λειτουργήσουν µε πρόσθετα κι αυτή τη στιγμή, υπάρχει ένα πρόβλημα που λέγεται όχι υποδομές, τόσο όσο η στελέχωση με επιστημονικό προσωπικό. Θέλω να σας πω πού είναι το πρόβλημα, το πρόβλημα είναι. Κατά την άποψή μου, οι χαμηλοί μισθοί που απολαμβάνουν οι γιατροί ιδιαίτερα αλλά και νοσηλευτές που είναι στα νοσοκομεία μας για αυτό και υπάρχει τάση φυγής προς τα ιδιωτικά για αυτό και δεν έρχονται, ενώ ανοίγουν προσκλήσεις και προκηρύξεις δεν παρουσιάζονται γιατροί να καλύψουν τις θέσεις είτε φεύγουν στο εξωτερικό είτε στον ιδιωτικό τομέα. Αυτό όμως είναι ένα μεγάλο πρόβλημα, την υγεία και γίνεται με την αύξηση των μισθών, από το κεντρικό κράτος ώστε να καλυφθούν θέσεις και προκηρύξεις εργασίας.  Και θα παρουσιαστεί και άλλο ένα πρόβλημα με την εκπαίδευση των ειδικευόμενων αν δεν υπάρχουν στελέχη στα δημόσια νοσοκομεία να εκπαιδεύουν. Δείτε τι θα παρουσιαστεί στο μέλλον. Η χώρα δυστυχώς γερνάει, οι ανάγκες,  για περίθαλψη αυξάνονται το προσωπικό στα νοσοκομεία, όχι μόνο το ιατρικό μειώνεται. Άρα έχουμε 2 ανάποδες καμπύλες. Εκεί λοιπόν, η παρέμβαση είναι μόνο από το κεντρικό κράτος, το οποίο πιέζουμε κι εμείς. Αυτό είναι το ένα.»

Για την πρόληψη υγείας και τις δράσεις υπέρ της στοματικής υγιεινής υπογράμμισε πως:  «Ένα δεύτερο  που είναι πιο σοφτ ενέργειες, αφορά στην πρόληψη που προηγείται της υγείας. Είναι ένα μεγάλο κεφάλαιο η πρόληψη και μπορεί να μας σώσει και οικονομικά που δεν έχει τόσο ενδιαφέρον για εμάς αυτό, αλλά στην ουσία διασφαλίζοντας καλές συνθήκες πρόληψης και δημιουργώντας πεποιθήσεις για την πρόληψη, τότε γλιτώνουμε πάρα πολλά με θέματα που αφορούν στις αρρώστιες και στην υγεία. Ετσι, επενδύουμε παράδειγμα γνωρίζετε την λειτουργία της οδοντιατρικής μονάδας, τη στοματική υγιεινή όπου έχουν γίνει θαύματα πραγματικά πολλές χιλιάδες παιδιών,  κάθε χρόνο περνάνε από αυτή τη διαδικασία υιοθετούν,  ορθές πρακτικές για τη στοματική υγεία. Αυτό γίνεται και μέσα από το παραμύθι που έχουμε δημιουργήσει με τον κάστορα και από τα παραμύθια που έχουμε μοιράσει. Έχουμε δει πάνω από 5000 παιδιά, το 2023 έχουν μοιραστεί κοντά στις 10.000 παραμύθια. Έχουν μοιραστεί κοντά στις 13.000 οδοντόβουρτσες, έχουν δοθεί 100 παραστάσεις στο 23. Και φέτος θα γίνει το ίδιο και 24 μεγάλες παραστάσεις σε όλες τις ενότητες της Κρήτης, όπου τα παιδιά έχουν αγκαλιάσει με ε ενθουσιασμό την το παραμύθι του κάστρα όπου μιμούνται στην ουσία ορθές πρακτικές στοματικής υγείας, μέσα από ένα παραμύθι. Αυτό το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής θέλει να το υιοθετήσει και να το κάνει μάθημα. Έχουμε  αυτή την πρόταση στον Απρίλη να το κάνει μάθημα στο πανεπιστήμιο στον τομέα υγείας και τους επόπτες υγείας. Η Ομοσπονδία οδοντιάτρων έχει ενθουσιαστεί με αυτή την ενέργεια.  Ο πρόεδρος παρακολούθησε όλη τη διαδικασία και επίσης θέλει να συνεχιστεί αυτή η πρακτική. Και φέτος που θα γίνει και το πανευρωπαϊκό συνέδριο οδοντιατρων στην Κρήτη, θα αποτελέσει και ένα μεγάλο θέμα, ορθής πρακτικής αυτή η διαδικασία.»

Για την πρόληψη Καρκίνου του μαστού και τις ενέργειες της Περιφέρειας σημείωσε: «Από την πρόληψη του καρκίνου του μαστού, έχουμε εξαίρετα αποτελέσματα. Ξέρετε, υπάρχει μονάδα μαστογραφίας, η οποία δεν σταματάει ποτέ να επισκέπτεται χωριά, πόλεις πλατείες, να συνεργάζεται με δεκάδες εκατοντάδες Πολιτιστικούς Συλλόγους, ενορίες δήμους, εργατικά κέντρα, συνεργάζεται με δεκάδες εκατοντάδες. Σε λίγες μέρες θα ξεκινήσει και νέα έρευνα που θα δούμε που πάμε. Γνωρίζουμε μέσω του κέντρου καταγραφής καρκίνου που έχουμε δημιουργήσει από το 2013, ποιες είναι οι τάσεις από το 1993 μέχρι και τώρα σε ότι αφορά  τις κακοήθειες στην Κρήτη σε σχέση με το φύλο, την ηλικία, την τοποθεσία ακριβώς το επάγγελμα. Γνωρίζουμε ποιες είναι οι τάσεις για κάθε είδους καρκίνο. Βλέπουμε, ότι ο Καρκίνος του μαστού, , έχει αυξητική τάση και θα συνεχίσει να έχει. Όμως, ενώ έχει αυξητική τάση λόγω της των πολιτικών πρόληψης, έχουν μειωθεί οι θάνατοι. Κι αυτό γιατί είναι περισσότερο ενημερωμένες γυναίκες οι οποίες πιστεύουν στους γιατρούς τους και πιστεύουν στους συζύγους τους, όπως απέδειξε η έρευνα ότι τους βοηθάνε πάρα πολύ και επίσης ο  ρόλος των ΜΜΕ είναι πολύ σημαντικός.»

Για το πρόγραμμα ζωή ο κ. Πιτσούλης ανέφερε: «Τις επόμενες μέρες ξεκινάει να εκτυλίσσεται το μεγάλο πρόγραμμα, το πρόγραμμα ζωή. Ένα μοναδικό πρόγραμμα  που γίνεται μόνο στην περιφέρεια Κρήτης δεν είναι αντιγραφή από πουθενά με την τοποθέτηση 260 και πλέον απινιδωτών στα αθλητικά κέντρα και στα πολυσύχναστα σημεία του νησιού με την εποπτεία της ιατρικής σχολής και του τμήματος Αναισθησιολογίας. Μιλάμε για απινιδωτές τελευταίας γενιάς  που τους βλέπουμε ανά πάσα στιγμή ξέρουμε σε τι κατάσταση είναι η μπαταρία τους είναι προσβάσιμες στους πολίτες. Κι αυτό είναι σημαντικό γιατί υπάρχουν απινιδωτές και σήμερα σε διάφορα σημεία διεσπαρμένοι που δεν ξέρουμε ούτε πού είναι, ούτε αν δουλεύουν και πιστέψτε με , έχουμε κάνει έρευνα, πάρα πολλοί είναι αυτοί που δεν δουλεύουνε. Γι αυτό δημιουργούμε ένα νέο δίκτυο, θα εντάξουμε και όσους είναι λειτουργικοί για να υποστηριχθεί αυτό το δίκτυο, με στόχο την εκπαίδευση την δευτεροβάθμια σε αυτά τα συστήματα. Γι αυτό και αυτή τη στιγμή εκπαιδεύουμε γυμναστές απόφοιτους τεφαα, είτε την πρωτοβάθμια και στη δευτεροβάθμια, είτε ιδιώτες οι οποίοι μετά από αυτή την εκπαίδευση θα γίνουν οι πολλαπλασιαστές και με τη βοήθεια 2 Βίντεος που υπάρχουν επιστημονικά τεκμηριωμένα είναι αρκετά για να μπορέσουν να δοθούν οι πρώτες βοήθειες, τα κρίσιμα πρώτα δευτερόλεπτα μέχρι να έρθει το ΕΚΑΒ . Και όλο αυτό θα υποστηρίζεται από μια εφαρμογή που είμαστε στο τελικό στάδιο. Έχει γίνει ήδη ο διαγωνισμός ο Ευρωπαϊκός, είμαστε στην υπογραφή σύμβασης, όπου τις επόμενες ημέρες θα γίνει κι αυτή.  Την εκπαίδευση υποστηρίζει το τμήμα Αναισθησιολογίας του ΠΑΓΝΗ, με την κυρία Αλεξία Παπαϊωάννου, που είναι η καθηγήτρια και με την ομάδα της εκπαιδεύει τους πολίτες. Έχουμε κάνει και πρόσκληση στους αθλητικούς Συλλόγους αλλά και στους πολιτιστικούς Συλλόγους και όποιον άλλο θέλει να εκπαιδευτούν. Εμείς θέλουμε να μπει η κοινωνία μπροστά σε αυτό να θεωρεί ότι είναι και δική της ευθύνη να προστρέξει σε βοήθεια,  Όλο αυτό το υποστηρίζει μια εφαρμογή από το ΙΤΕ που τώρα δημιουργείται. Είμαστε κάθε μέρα σε επαφές και την βελτιώνουμε ώστε με το πάτημα ενός κουμπιού από ένα APP στο κινητό θα μπορέσουμε να βλέπουμε πού είναι ο κοντινότερος λειτουργικός απινιδωτής. Θα ενημερώνονται οι εθελοντές, θα ενημερώνεται το ΕΚΑΒ και θα δίδονται και πάρα πολλές οδηγίες επί τόπου, χωρίς να χρειαστεί τίποτα άλλο. Το πρόγραμμα ζωή περιλαμβάνει και μια κινητή μονάδα καρδιολογική, ώστε το επόμενο διάστημα να υπάρξει μια συνεργασία με τους καρδιολόγους, ώστε να κάνουμε πρόληψη στα παιδιά της δευτεροβάθμιας.»


Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Politica στο Google News και στο Facebook