Αναλογική αποκέντρωση των Γεν. Διευθύνσεων από το Ηράκλειο και στις υπόλοιπες Περιφερειακές Ενότητες
Συζητήθηκε σήμερα κατά τη διάρκεια του Περιφερειακού Συμβουλίου, μέσω τηλεδιάσκεψης, η τροποποίηση του οργανισμού εσωτερικής υπηρεσίας της Περιφέρειας Κρήτης. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Αλέξανδρος Μαρκογιαννάκης έκανε την εξής τοποθέτηση:
«Η τροποποίηση του οργανισμού εσωτερικής υπηρεσίας της Περιφέρειας Κρήτης αποτελεί σοβαρό θέμα, κι επί της ουσίας καθορίζει το μέλλον της λειτουργίας της περιφέρειας για τα επόμενα χρόνια.
Με μια πρώτη ανάγνωση, οι περισσότεροι συμφωνούμε με το διαβιβαστικό της εκτελεστικής επιτροπής σχετικά με τις βασικές αρχές και τους στόχους της τροποποίησης. Πράγματι βασικός στόχος όλων των εμπλεκομένων στην περιφέρεια, στελεχών, προσωπικού και αιρετών, είναι η ανάπτυξη του τόπου, η μείωση της γραφειοκρατίας, η εξυπηρέτηση του πολίτη, η προσπάθεια για περαιτέρω αξιοποίηση κι απορρόφηση κονδυλίων.
Θεωρώ ότι το μεγάλο πρόβλημα της τοπικής αυτοδιοίκησης στο σύνολο της, είναι η σημαντική έλλειψη προσωπικού. Η πρόβλεψη και κάλυψη νέων οργανικών θέσεων είναι απαραίτητες για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών.
Η αύξηση πόρων και προσωπικού πρέπει να αποτελέσει βασική διεκδίκηση όλων εμάς των αιρετών ανεξαρτήτως παράταξης.
Στους βασικούς άξονες μεταβολών προβλέπεται η δημιουργία νέων διευθύνσεων ή οι συγχωνεύσεις παλαιών, που βαίνουν προς τη σωστή κατεύθυνση.
Στο σύνολο τους υπάρχουν πλέον 7 Γενικές Διευθύνσεις. Για όλες αυτές ωστόσο η έδρα προβλέπεται να είναι στο Ηράκλειο (έδρα της Περιφέρειας). Αυτό αποτελεί τροχοπέδη για υπηρεσιακά στελέχη που διαμένουν σε άλλη περιφερειακή ενότητα, πλην του Ηρακλείου, να προαχθούν στο Βαθμό του Γεν. Δ/ντή, καθώς οικογενειακοί λόγοι δεν ευνοούν τις μετακινήσεις, για τους περισσότερους.
Με τη σύσταση νέων τμημάτων και γραφείων με έδρα το Ηράκλειο σε όλες σχεδόν τις Διευθύνσεις, αποδυναμώνονται οι αρμοδιότητες των υφιστάμενων Περιφερειακών τμημάτων και των Περιφερειακών Διευθύνσεων και δεν υπάρχει δυνατότητα υπηρεσιακής εξέλιξης στελεχών στις Περιφερειακές Ενότητες Χανίων, Ρεθύμνου, Λασιθίου ενώ παρατηρούμε ότι η εξέλιξη τους εξαντλείται έως το βαθμό του τμηματάρχη όταν δεν υπάρχει αντίστοιχη Περιφερειακή Διεύθυνση.
Έτσι λοιπόν αποκλείουμε στελέχη με προσόντα κι όρεξη να προσφέρουν, λόγω απόστασης. Γνωρίζω φυσικά ότι δεσμευόμαστε νομικά ώστε οι Γενικές Διευθύνσεις να είναι στην έδρα της Περιφέρειας, όπως ισχύει σε όλες τις Περιφέρειες της χώρας, πιστεύω ωστόσο ότι είναι καιρός να διεκδικήσουμε δυναμικά αυτή την αλλαγή».
Τέλος, για το προβάδισμα συγκεκριμένων κατηγοριών ΠΕ ή ΤΕ κατά την επιλογή προϊσταμένων σε θέσεις ευθύνης ο κ. Μαρκογιαννάκης τόνισε:
«Η θέση της πλειοψηφίας κατά την διατύπωση του εν λόγω άρθρου επιτρέπει σε στέλεχος μη ΠΕ να προΐσταται σε θέση ευθύνης, πράγμα το οποίο αντιτίθεται στους οργανισμούς των υπουργείων. Επειδή αντιλαμβανόμαστε ότι υπάρχουν περιπτώσεις και κλάδοι που δεν μπορούν ν αποκλειστούν στελέχη ΤΕ από θέσεις ευθύνης, καθώς δεν υπάρχουν Πανεπιστήμια για συγκεκριμένους κλάδους και ειδικότητες, όπως για παράδειγμα στο τμήμα χωρικού σχεδιασμού, ζητήσαμε να προστεθεί η φράση «σε εξαιρετικές περιπτώσεις» στο άρθρο. Θα έπρεπε όμως παράλληλα να καταγραφούν συγκεκριμένα οι διευθύνσεις που αποτελούν εξαιρετικές περιπτώσεις και να μην μένει αόριστο, καθώς έτσι δεν εξασφαλίζεται το προβάδισμα των κατηγοριών εκπαίδευσης.
Σε κάθε περίπτωση, θέση μας είναι η εξασφάλιση της δυνατότητας εξέλιξης όλων των υπαλλήλων, χωρίς αποκλεισμούς, σεβόμενοι ωστόσο τα επαγγελματικά δικαιώματα των κλάδων.»