Ανακοίνωση του Αγροτικού Τμήματος του ΣΥΡΙΖΑ Ηρακλείου

Δημοσιεύτηκε στις 24/08/2020 12:42

Ανακοίνωση του Αγροτικού Τμήματος του ΣΥΡΙΖΑ Ηρακλείου

Μεγάλη ανησυχία και προβληματισμός έχει καταλάβει αυτές τις μέρες τον αγροτικό κόσμο του νομού Ηρακλείου . Οι αγρότες του νομού  μας εκτός από τα γνωστά προβλήματα της προηγούμενης χρονιάς λόγω της απαξίωσης της ελαιοπαραγωγής και εξαιτίας του Κορωναιού, αλλά κυρίως λόγω αδιαφορίας της Κυβέρνησης, έχουν περιέλθει σε δεινή οικονομική κατάσταση. Η τρέχουσα σαιζόν  δεν επιτρέπει δυστυχώς αισιοδοξία κυρίως για δυο λόγους:

 

1.Την εξέλιξη της ελαιοπαραγωγής και

2.Την  απορρόφηση της παραγωγής των αμπελουργών

 

Η εξέλιξη της δακοκτονίας δεν είναι η αναμενόμενη και η ίδια η ΔΑΟΚ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ καλεί τους παραγωγούς να ψεκάζουν οι ίδιοι στις περιπτώσεις που ο δολωματικός ψεκασμός δεν είναι αποτελεσματικός.

Την κυρία ευθύνη για την δακοκτονία φέρει το Υπουργείο το οποίο καθορίζει το ποσόν που θα διατεθεί κατ έτος και κατά περιφέρεια, έχει την ευθύνη  για την επιλογή και την προμήθεια των φαρμάκων που θα χρησιμοποιηθούν και  ορίζει τους Όρους του μειοδοτικού διαγωνισμού για την ανάληψη της δακοκτονίας. Κατά συνέπεια το Υπουργείο είναι ο κύριος υπεύθυνος για την Δακοκτονία.

Η Περιφέρεια αναλαμβάνει την καλή εκτέλεση της δακοκτονίας και δεν είναι άμοιρη ευθυνών.

Το όλο πλαίσιο εφαρμογής του προγράμματος, ο πλημμελής έλεγχος των εργολάβων, η καθυστέρηση της έναρξης των ψεκασμών, η λανθασμένη παγιδοθεσία, η χρησιμοποίηση αμφίβολης αποτελεσματικότητας  φυτοφαρμάκων κλπ, είναι οι σοβαρότεροι λόγοι για την αποτυχία της δακοκτονίας.

Προτείνουμε η Περιφέρεια Κρήτης να αναλάβει την ευθύνη να διενεργηθούν  όσοι ψεκασμοί πραγματικά απαιτηθούν για το καλύτερο δυνατόν αποτέλεσμα κατά την διάρκεια της φετινής χρονιάς και να αναλάβει την υποχρέωση να προσκαλέσει σε σύσκεψη τους πραγματικούς παραγωγικούς φορείς, τους συν/μους, τον ΣΕΔΗΚ, την Επιστημονική κοινότητα  κλπ, για τον εκσυγχρονισμό του Προγράμματος και την καλύτερη και αποτελεσματικότερη οργάνωση της δακοκτονίας τα επόμενα χρόνια.

Οι αμπελουργοί του νομού βρίσκονται σε απόγνωση.

Ο τρύγος έχει ξεκινήσει ήδη για τα επιτραπέζια σταφύλια, όπου η παραγωγή  είναι μειωμένη λόγω του πρώιμου καύσωνα και των έντονων καιρικών φαινομένων, η απορρόφηση της παραγωγής στην εσωτερική αγορά και λόγω μειωμένου Τουρισμού είναι υποτονική, οι τιμές είναι χαμηλότερες των αναμενόμενων.

Αλλά το μεγάλο πρόβλημα είναι η σουλτανίνα και προπάντων  τα οινοστάφυλα. Η αδιαφορία της κυβέρνησης είναι καταφανής.

Το φιάσκο του ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΤΡΥΓΟΥ, έκτος του προβληματικού και αδιαφανούς τρόπου που εφαρμόστηκε, δεν έλυσε κανένα πρόβλημα, αφού για τον νομό Ηρακλείου εντάχθηκαν περίπου 90 αγροτεμάχια ποιών ιδιοκτήτων άραγε;

Οι οινοποιοί του νομού Ηρακλείου δηλώνουν σήμερα ότι αδυνατούν να παραλάβουν οινοστάφυλλα  λόγω ύπαρξης μεγάλων αποθεμάτων και επειδή δεν έχει προχωρήσει το μέτρο της απόσταξης  κρίσης.

Σε όλα αυτά να προσθέσουμε την απόφαση του Υπουργείου να αφαιρέσει από τους παραγωγούς  την δυνατότητα παραγωγής τσίπουρου. Η δυνατότητα παραγωγής τσίπουρου θα ήταν μια σημαντική ανακούφιση για τους παραγωγούς.

Προτείνουμε να επισπευτεί η διαδικασία απόσταξης και να υποχρεωθούν όσοι ενταχθούν στο μετρό, κατά πρώτον να παραλάβουν οινοστάφυλα ανάλογης ποσότητας με την ποσότητα απόσταξης και στις τιμές της προηγούμενης περιόδου τουλάχιστον  και δεύτερο εξίσου σημαντικό να επιτραπεί η παραγωγή τσικουδιάς σε ποσότητα ανάλογη  με την καλλιεργούμενη έκταση ανά παραγωγό.

Τέλος όσον αφορά τους Κτηνοτρόφους πρέπει να  δοθεί  άμεσα το 4ευρω και η Κυβέρνηση οφείλει επίσης  άμεσα να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις της για το γνωστό «7χίλιαρο»  στους αγρότες.