Ανακοίνωση των Ευρωπαίων Φεντεραλιστών Κρήτης

Δημοσιεύτηκε στις 21/03/2024 09:34

Ανακοίνωση των Ευρωπαίων Φεντεραλιστών Κρήτης

Στην επείγουσα ανάγκη ενίσχυσης των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων αλλά και καλύτερης ανταπόκρισης στις παγκόσμιες προκλήσεις και στις ανάγκες των πολιτών, αναφέρονται με ανακοίνωση οι Ευρωπαίοι Φεντεραλιστές Κρήτης.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Σχεδόν δύο χρόνια μετά μετά την ολοκλήρωση της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης, με τους Πολίτες να έχουν δώσει σαφή εντολή για την μεταρρύθμιση των κοινοτικών συνθηκών, δεν έχει ακόμα εγκριθεί η σχετική Συνέλευση. Στις 22 Νοεμβρίου 2023, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε τις προτάσεις του για την διαδικασία τροποποίησης των Συνθηκών, ενεργοποιώντας την διαδικασία του Άρθρου 48 παράγραφος 2 της Συνθήκης για την ΕΕ. Ωστόσο υπήρξε έλλειψη αντίδρασης από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και το σημείο της Συνέλευσης που ζήτησε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν περιλαμβάνεται ακόμη στην ημερήσια διάταξης καμίας συνεδρίασης. Μια απλή πλειοψηφία στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αρκεί για να ανοίξει η Συνέλευση, αυτήν την φορά το βέτο λίγων κρατών δεν μπορούν να αποτελέσουν δικαιολογία.

Από κοινού η Ομάδα Spinelli, η Διεθνής Ευρωπαϊκή Κίνηση, οι Φεντεραλιστικές οργανώσεις, απηύθυναν επιστολές προς την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen και στον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel, καθώς και στους αρχηγούς των κρατών-μελών της ΕΕ, επισημαίνοντας με την ευκαιρία της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 21-22 Μαρτίου 2024, ότι αποτελεί καθήκον του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και των αρχηγών των κρατών-μελών να επιδείξουν σεβασμό στην βούληση των Πολιτών και να ενισχύσουν την ΕΕ.

Δεδομένων των προκλήσεων που αντιμετωπίζουμε και λαμβάνοντας υπ’ όψιν την επανέναρξη της διαδικασίας διεύρυνσης, είναι περισσότερο αναγκαίο από ποτέ να εκσυγχρονίσουμε τις πολιτικές μας και να δρομολογήσουμε μια ριζική μεταρρύθμιση του κοινοτικού θεσμικού πλαισίου. Όχι μόνον για την βελτίωση της σημερινής ΕΕ, αλλά επίσης, με την προοπτική μιας Ένωσης πιθανόν και 36 κρατών-μελών.

Η κλιματική κρίση, η αμυντική και η εξωτερική πολιτική, η διεύρυνση, η ψηφιοποίηση, η ενέργεια, η υγειονομική περίθαλψη, η βιομηχανική πολιτική, η δημοκρατία και το κράτος δικαίου είναι μερικές μόνον από τις προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει η Ευρώπη. Οι πόλεμοι, οι κρίσεις και η πολιτική των μεγάλων δυνάμεων, καταδεικνύουν την επείγουσα ανάγκη ενίσχυσης των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων αλλά και καλύτερης ανταπόκρισης στις παγκόσμιες προκλήσεις και στις ανάγκες των πολιτών.

Ιστορικά, το ευρωπαϊκό εγχείρημα ήταν πάντοτε φιλόδοξο και τολμηρό. Για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τις αβεβαιότητες του σήμερα, πρέπει να διατηρήσουμε αυτήν την φιλοδοξία και να εφοδιάσουμε την Ευρώπη με τα απαραίτητα εργαλεία για να προχωρήσει μπροστά και να αντιμετωπίσει με τόλμη τις προκλήσεις ενός κόσμου που μεταβάλλεται έντονα.

 

 


Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Politica στο Google News και στο Facebook