Για το έθιμο που τείνει να εκλείψει και που οι παλιότεροι το θυμούνται μέσα από τις παιδικές τους μνήμες ,που δεν είναι άλλο από το έθιμο του Κλήδονα, μίλησε στον Politica 89.8 και την Αντιγόνη Ανδρεάκη, η Συγγραφέας και Ξεναγός, μέλος του Σωματείου Επαγγελματιών Ξεναγών Κρήτης και Σαντορίνης Αθηνά Σφακάκη.
Όπως εξηγεί η κ. Σφακάκη, η λέξη «Κλήδονας» προέρχεται από την αρχαία ελληνική λέξη «κλήδων» που σημαίνει προγνωστικός ήχος και χρησιμοποιούνταν για να περιγράψει τον συνδυασμό των τυχαίων και ασυνάρτητων λέξεων κατά τη διάρκεια μαντικής τελετής. Είναι μια λαϊκή μαντική διαδικασία που την συναντούμε ακόμα και στην «Οδύσσεια» του Ομήρου αλλά και στο έργο του Ηροδότου, του Παυσανία, ακόμα και στη «Λυσιστράτη» του Αριστοφάνη.Στο Βυζάντιο, ως φανατικοί Χριστιανοί κατέλαβαν ότι οι γιορτές και οι συνήθειες αυτές δεν ήταν χριστιανικές και για το λόγο αυτό η έκτη οικουμενική σύνοδος το 680μ.Χ. τις απαγόρευσε.
Μάλιστα η κ. Σφακάκη, επεσήμανε πως το ανάμα της φωτιάς που σχετίζεται με το έθιμο του Κλήδονα, έχει να κάνει με την πυρά που από τα αρχαία χρόνια επιφέρει την κάθαρση και οι άνθρωποι απαλλάσσονται από το κακό. Το έθιμο πραγματοποιείται στις 23 και 24 Ιουνίου και συμπίπτει με το θερινό ηλιοστάσιο. Ουσιαστικά ο «Kλήδονας» σχετίζεται με μια λαϊκή μαντική διαδικασία, η οποία λέγεται ότι αποκαλύπτει στις άγαμες κοπέλες την ταυτότητα του μελλοντικού τους συζύγου, καθώς λέγεται ότι αποκαλύπτει στις άγαμες κοπέλες την ταυτότητα του μελλοντικού τους συζύγου.
Για τον εν λόγω έθιμο που τείνει να εκλείψει υπάρχουν και αρκετά τραγούδια όπως το «Ανάβουνε φωτιές στις γειτονιές, του Αϊ Γιάννη απ’ όσα ξέρεις και μου λες» που έγραψε ο Μάνος Ελευθερίου και τραγουδούσε ο Δημήτρης Μητροπάνης σε μουσική Δήμου Μούτση στον Αγιο Φεβρουάριο.
Aκούστε την κ. Σφακάκη: