Το Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων (ΜΑΙΧ) και η Διεύθυνση Δασών Ηρακλείου της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, σας προσκαλούν στην ενημερωτική ομιλία «Αμπελιτσιά: το απειλούμενο, ενδημικό δένδρο της Κρήτης», που θα γίνει την Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου 2019, ώρα 19:30, στην ταβέρνα «Ομαλός», στην Κάτω Σύμη Ηρακλείου.
Η ομιλία γίνεται στα πλαίσια του Προγράμματος «Διατήρηση της Αμπελιτσιάς στην Κρήτη, 2019-2021» που συντονίζει το ΜΑΙΧ και σε συνεργασία με όλες τις Διευθύνσεις Δασών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, με τοπικές Δημοτικές αρχές, σχολεία και άλλους φορείς. Το Πρόγραμμα χρηματοδοτείται από το ίδρυμα Franklinia της Ελβετίας, που υποστηρίζει προγράμματα για την προστασία σπάνιων και απειλούμενων δέντρων, όπως η αμπελιτσιά.
Η Αμπελιτσιά (με το επιστημονικό όνομα Zelkovaabelicea), που είναι κυρίως γνωστή από την κατασκευή της παραδοσιακής ‘κατσούνας’, είναι ένα είδος δένδρου που υπάρχει μόνο στην Κρήτη και πουθενά αλλού στον κόσμο. Θα μπορούσε να είναι το εμβληματικό δέντρο της Κρήτης καθώς απαντάται σε όλους τους ορεινούς όγκους του νησιού, σε μικρούς ή μεγάλους πληθυσμούς, και είναι από τους πιο παλιούς ‘κατοίκους’ του νησιού: απολιθώματα ηλικίας περίπου 8 εκατομ.ετών από το πρόγονο (αρχέγονο) είδος της αμπελιτσιάς έχουν βρεθεί στην περιοχή της Μακρυλιάς, στην Ανατολική Κρήτη. Είναι ένα σπάνιο και μοναδικό κομμάτι της φυσικής μας κληρονομιάς που υποχρεούμαστε να το διατηρήσουμε για τις επόμενες γενιές.
Λόγω αυτής της σπανιότητάς της, περιλαμβάνεται και προστατεύεται από την Ευρωπαϊκή νομοθεσία (Οδηγία για Οικοτόπους 92/43), την εθνική νομοθεσία (Προεδρικό Διάταγμα 67/81) και από διεθνείς Συνθήκες όπως αυτή της Βέρνης. Επίσης, είναι ένα από τα περίπου 2.500 φυτικά είδη στον κόσμο που θεωρούνται Κινδυνεύοντα (Endangered) με εξαφάνιση με βάση τον Διεθνή Οργανισμό για τη Διατήρηση της Φύσης (IUCN, 2012).
Η ομιλία απευθύνεται σε όλους όσους ενδιαφέρονται να ενημερωθούν γι’ αυτό το σπάνιο δέντρο και στόχος της είναι να ευαισθητοποιήσει τους κατοίκους των περιοχών που συνορεύουν με τους φυσικούς πληθυσμούς της Αμπελιτσιάς για τη σημασία της διατήρησης και προστασίας της.
Για περισσότερες πληροφορίες: ΜΑΙΧ, κ. Ηλέκτρα Ρεμούνδου 2821035000 εσ. 578.