Αλέξης Καλοκαιρινός: Στόχος μας να καταστεί το Ηράκλειο μια Κυκλική Πόλη

Δημοσιεύτηκε στις 04/10/2024 19:35

Αλέξης Καλοκαιρινός: Στόχος μας να καταστεί το Ηράκλειο μια Κυκλική Πόλη

Τα κρίσιμα ζητήματα που καλείται να αντιμετωπίσει το Ηράκλειο και η Κρήτη στους τομείς της διαχείρισης αποβλήτων, της διαχείρισης των υδάτινων πόρων και των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας έθεσε ο Δήμαρχος Ηρακλείου Αλέξης Καλοκαιρινός, χαιρετίζοντας στην έναρξη της Ημερίδας «Η Κρήτη την προοπτική της πράσινης μετάβασης» που πραγματοποιήθηκε στο ΕΛΜΕΠΑ με βασικούς ομιλητές τον Γενικό Γραμματέα Φυσικού Περιβάλλοντος & Υδάτων Πέτρο Βαρελίδη και τον Πρόεδρο του Πράσινου Ταμείου Γιάννη Ανδρουλάκη, και διοργανωτές το περιοδικό Water & Waste και το Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων & Τουρισμού του ΕΛΜΕΠΑ.

Όπως επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση του Δήμου Ηρακλείου:

“Μιλώντας και με την ιδιότητα του Προέδρου του Ενιαίου Συνδέσμου Διαχείρισης Απορριμμάτων Κρήτης (ΕΣΔΑΚ), ο Αλέξης Καλοκαιρινός αναφέρθηκε στη σύνδεση αυτών των ζητημάτων με μια σειρά σχεδιασμών, πολεοδομικών, υποδομών, κ.α., επισημαίνοντας ότι σε εθνικό επίπεδο υπάρχουν σοβαρές υστερήσεις, με χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτό της ανακύκλωσης. Υστερήσεις που επηρεάζουν όλη την αλυσίδα και θέτουν σε κίνδυνο τους υφιστάμενους σχεδιασμούς, κάτι που αποδεικνύεται και από την διαστασιολόγηση των Μονάδων που είναι αναντίστοιχη με την πραγματικότητα. «Κατευθύνονται μεγάλοι πόροι σε έργα που δεν αντιστοιχούν με την ανάγκη την στιγμή στην οποία θα τεθούν σε λειτουργία» είπε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Καλοκαιρινός τονίζοντας ότι στον Εθνικό και τον Περιφερειακό Σχεδιασμό, θα πρέπει να γίνουν διορθώσεις και να συζητηθεί ξανά η χωρική και η θεματική κατανομή των εγκαταστάσεων.

Καλοκαιρινός ημερίδα

 

 

Μιλώντας για τον σχεδιασμό διαχείρισης των υδάτων, ο Δήμαρχος Ηρακλείου επεσήμανε τα διαφορετικά σχέδια που υπάρχουν από τους φορείς, τονίζοντας ότι: «Θα έχουμε μια πληθώρα σχεδιασμών για το υδατικό δυναμικό. Μέχρι να μας τελειώσει το νερό, νομίζω ότι θα έχουμε ένα σχέδιο υπερ-πλήρες στην Ελλάδα».

Αναφερόμενος στην ενέργεια, ο Αλέξης Καλοκαιρινός μίλησε για την αναβλητικότητα που υπάρχει από το κεντρικό Κράτος στο πρόγραμμα Απόλλων και ευχήθηκε σύντομα να πάψει να αναθεωρείται κάθε εβδομάδα «για να δούμε επιτέλους και τον τελικό νόμο και πώς αυτός θα εφαρμοστεί. Το ζήτημα αυτό αφορά τους Ο.Τ.Α. σ’ έναν πάρα πολύ κρίσιμο βαθμό, τη σχέση τους με τον ιδιωτικό τομέα και, κατά συνέπεια, θα πρέπει επιτέλους να καταλήξουμε».
Μιλώντας για τον Δήμο Ηρακλείου, ο Αλέξης Καλοκαιρινός αναφέρθηκε στον στόχο της Δημοτικής Αρχής να καταστεί το Ηράκλειο μια Κυκλική Πόλη, κάτι που σημαίνει ότι από τη διαχείριση αποβλήτων, θα πάμε στην διατήρηση, ανάκτηση και επαναχρησιμοποίηση πόρων, δεδομένου ότι τα απόβλητα είναι πόροι. Υπενθύμισε επίσης τα δυο εμβληματικά έργα του Δήμου Ηρακλείου τα οποία προχωράνε:

Την μονάδα Τριτοβάθμιας Επεξεργασίας των αστικών λυμάτων με την επέκταση της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων που εξαπλασιάζει την ποσότητα του νερού άρδευσης, από τα 6.000 κυβικά στα 36.000 κυβικά, και θα καλύψει το μεγαλύτερο μέρος του Δήμου καθιστώντας τον πρώτο στην Ελλάδα με 100% χρήση της τριτοβάθμιας επεξεργασίας και τον πρώτο που πηγαίνει να πιάσει τους στόχους της νόρμας τεταρτοβάθμιας επεξεργασίας, η οποία θα εφαρμοστεί το 2035.

Καλοκαιρινός ημερίδα

Τη μετατροπή της Μονάδας Προεπεξεργασίας Απορριμμάτων, σε Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων, η οποία ξεκινάει, αφού η Δημοτική Αρχή κατάφερε να ξεπεράσει τις πολεοδομικές και περιβαλλοντικές ενστάσεις που καθήλωναν το έργο για πάρα πολύ καιρό. Ένα έργο το οποίο εντάσσεται στον ευρύτερο σχεδιασμό του ΕΣΔΑΚ και σε δεύτερο χρόνο αφορά και την Σητεία και το Αμάρι, μέσα από ένα ολιστικό σχέδιο που θα αποβλέπει στη δημιουργία Μονάδων Ανάκτηση Ανακύκλωσης. «Υπάρχουν οι σχεδιασμοί, είναι δρομολογημένες και σε εξέλιξη μεγάλες επενδύσεις και η δύσκολη άσκηση θα είναι να προσαρμόσουμε αυτούς τους σχεδιασμούς μας σε πραγματικότητα τέτοια, ώστε τα έργα να είναι πραγματικά αποδοτικά» είπε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Καλοκαιρινός.
Κλείνοντας την τοποθέτησή του ο Αλέξης Καλοκαιρινός, αναφέρθηκε στις δράσεις ευαισθητοποίησης και αλλαγής νοοτροπίας που στοχεύουν στην ενίσχυση της διαδικασίας διαλογής στην πηγή και επεσήμανε το αισιόδοξο μήνυμα ότι οι νέοι ενστερνίζονται τις περιβαλλοντικές αξίες, τονίζοντας: «Οι νέοι κατανοούν και μπαίνουν στις πρακτικές της ανακύκλωσης κι αυτό είναι ένα μήνυμα αισιόδοξο. Όλα αυτά τα οποία συζητάμε, θα αποτελέσουν μέρος του συνολικού περιβάλλοντος των παιδιών μας. Και φαίνεται ότι αυτά τα παιδιά είναι προετοιμασμένα, είναι ευαισθητοποιημένα και θα γίνουν, όπως κι εμείς το θέλουμε, καλύτερα από εμάς.».

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Κρήτης, του Δήμου Ηρακλείου, του Πράσινου Ταμείου, της ΕΔΕΥΑ, του δικτύου ΦοΔΣΑ, του ΠΑΣΕΠΠΕ, της ΕΕΔΣΑ και του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστήμιου, με την συμμετοχή εκπροσώπων θεσμικών φορέων και αυτοδιοικητικών απ’ όλη την Κρήτη.