Aλ. Καλοκαιρινός:  «Δεν με τρομάζουν τα οικονομικά του Δήμου – Είμαι ανοιχτός σε προγραμματικές συγκλίσεις»

Δημοσιεύτηκε στις 18/04/2023 18:47

Aλ. Καλοκαιρινός:  «Δεν με τρομάζουν τα οικονομικά του Δήμου – Είμαι ανοιχτός σε προγραμματικές συγκλίσεις»

Toυς λόγους που επέλεξε να διεκδικήσει το Δήμο Ηρακλείου σε επίπεδο αυτοδιοίκησης, το πως έχει σκοπό να προχωρήσει εάν εκλεγεί, αλλά και ποια στρατηγική θα ακολουθήσει, περιέγραψε στον Politica 89.8 και τον Χρήστο Κώνστα, ο υποψήφιος Δήμαρχος Ηρακλείου Αλέξης Καλοκαιρινός. 

Για τους λόγους που επέλεξε παρότι το επιθυμούσε και κατά το παρελθόν να κατέβει στις εκλογές εν έτη 2023 και να ασχοληθεί πιο ενεργά με τα κοινά ανέφερε: «H αλήθεια, είναι  ότι αυτή την σκέψη την έκανα αρκετά νέος τότε. Η επόμενη σκέψη μου όμως και αυτή που τήρησα τελικά ήταν ότι αισθανόμουν προσωπικά την ανάγκη να έχω μεγαλύτερη τριβή και μεγαλύτερη πορεία σε ζητήματα τα οποία αφορούν το κοινό καλό.  Έδωσα προτεραιότητα στην διαδρομή αυτή που θεωρώ ότι είναι μία διαδρομή η οποία αν και δεν είναι αυτοδιοικητική, σχετίζεται πολύ άμεσα με τα κοινά της πόλης. Μέσα από αυτή τη διαδρομή συγκέντρωσα εμπειρία, συγκέντρωσα παραστάσεις. Δεν σας κρύβω πως έτσι ωρίμασε και μέσα μου. Με έναν τρόπο που θεωρώ ότι είναι πιο θετικός αυτή τη στιγμή. Δεν έχει να κάνει δηλαδή τόσο με τις εξωτερικές συγκυρίες που βέβαια πάντα τις συνυπολογίζει κάνεις. Αλλά που οπωσδήποτε δεν καθορίζουν την απόφαση.»

Σε ότι αφορά το στερεότυπο για τους Ακαδημαϊκούς με βάση το οποίο βρίσκονται πιο αποκομμένοι από την κοινωνία σε αντίθεση με το τι πρέπει να κάνει ένας δήμαρχος που πρέπει να έρχεται συνέχεια σε επαφή με τον κόσμο και το κοινωνικό γίγνεσθαι ο κ. Καλοκαιρινός απαντά : «Υπάρχει ένα στερεότυπο για τους πανεπιστημιακούς, αλλά το στερεότυπο αφορά κάποιους και δεν αφορά κάποιους άλλους. Θα έλεγα ότι βρίσκομαι στη δεύτερη κατηγορία, αυτών που δεν τους αφορά το στερεότυπο. Για σε όλα αυτά τα χρόνια και είναι πολλά, είναι σχεδόν 30 χρόνια που Βεβαίως ασχολούμαι με το πανεπιστήμιο, άλλωστε είναι η μόνη η επαγγελματική μου ενασχόληση το πανεπιστήμιο. Παράλληλα όμως όλα αυτά τα χρόνια ασχολούμαι με το έργο του Ιδρύματος και θα έλεγα τα τελευταία δέκα και πλέον χρόνια με τον κοινωνικό χώρο ο οποίος εξυπηρετεί συμπολίτες μας σε κατάσταση ακραία φτώχιας και με το ιστορικό μουσείο το οποίο αποδίδει πολιτισμό και πάντα το έβλεπα με όρους κοινωνικής απόδοσης. Κι από την άποψη αυτή αισθάνομαι ότι βρίσκομαι μέσα στην Κοινωνία κι εν πάση περιπτώσει το έργο αυτό μπορεί να αποτιμηθεί, εγώ θα έλεγα να μην αποτιμηθεί από εμένα προσωπικά, αλλά κι αυτό τίθεται στην κρίση βέβαια των συμπολιτών μας. »

Για το αν η ενασχόληση του με τα κοινωνικά ζητήματα αλλά και με τα ζητήματα που αφορούν την ιστορία και τον πολιτισμό αποτελούν την αφετηρία του στα κοινά ο κ. Καλοκαιρινός επεσήμανε:  «Κοιτάξτε αυτό είναι μέρος της βάσης αλλά αυτή η βάση έχει κι ένα υπόβαθρο, έχει και θεμέλια. Αυτά βρίσκονται σε μία στάση ζωής,  όπως το Πώς βλέπεις τη ζωή σου; πώς πορεύεσαι μέσα στην ζωή ;τι θέλεις να κάνεις ; Σε ότι με αφορά πήρα αποφάσεις, θεωρώ έγκαιρα και προσπάθησα να τις υπηρετήσω. Δηλαδή το να προτάσεις το κοινό καλό γιατί αυτό ξέρετε είναι κάτι που γίνεται και μέσα στο πανεπιστήμιο γιατί μιλάμε για το Δημόσιο πανεπιστήμιο αυτό προσδιορίζει τις επιλογές σου. Αυτό προσπάθησα να κάνω με αυτήν και με αυτές τις παραστάσεις έρχομαι και τώρα στην διεκδίκηση του δήμου Ηρακλείου.»

Σε ότι αφορά την πρόταση που καταθέτει ο Αλέξης Καλοκαιρινός για το δήμο Ηρακλείου εκείνος απαντά: «Αυτό το οποίο, αποτελεί μέρος μιας εκτίμησης που έχω συνολικής είναι ότι αυτή η πόλη έχει ένα πολύ μεγάλο δυναμικό και πρέπει να αποκτήσει την ανάλογη δυναμική. Θα υπάρξουν ευκαιρίες τις οποίες θα πρέπει να τις αξιοποιήσουμε. Πιστεύω ότι η διοίκηση του δήμου θα πρέπει να αποκτήσει μία νέα, φρέσκια, ματιά και προοπτική και το λέω αυτό χωρίς να έχω καμία πρόθεση να μηδενίσω το έργο και της παρούσας Δημοτικής Αρχής και των προηγούμενων δημοτικών αρχών. Πιστεύω, όμως, ότι τα επόμενα χρόνια θα είναι πολύ κρίσιμα για το Ηράκλειο και πάνω σε αυτά να συζητήσουμε συγκεκριμένα θέματα, τα οποία και θα τεθούν σε προτεραιότητα.»

Σε ότι αφορά τα θετικά της μέχρι πρότινος δημοτικής αρχής ο κ. Καλοκαιρινός ανέφερε:  «Θεωρώ ότι ένα σημαντικό έργο το οποίο δρομολογήθηκε, είναι το έργο της αντικατάστασης της ύδρευσης συνολικά. Θεωρώ, ότι ένα πολύ σημαντικό έργο  και πρέπει να τονίζεται, παρά τις πολύ μεγάλες δυσκολίες που αντιμετωπίζει η ΔΕΥΑΗ και τις οποίες πρέπει να τις βάλουμε σε πολύ μεγάλη προτεραιότητα, διότι συνδέονται και με την συνολική οικονομική κατάσταση του Δήμου. Για να μιλάμε συγκεκριμένα, η δική μου η εκτίμηση είναι ότι και σε επίπεδο καθημερινότητας μπορούμε να κάνουμε την διαφορά και να κοιτάξουμε πολύ περισσότερο τις γειτονιές. Να ξεφύγουμε από την συζήτηση για το κέντρο που αισθάνομαι ότι μας έχει απορροφήσει πολύ μεγάλες δυνάμεις. Αυτό καταντά και κουραστικό για τους ανθρώπους τους οποίους αναρωτιέμαι πόσο και σε ποιο βαθμό τους αφορά και δεν υποβαθμίζω το Σταυρό της πόλης και το κέντρο. Αυτά σημαντικά είναι, προχώρησαν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, έχουμε μία νέα κατάσταση. Πιστεύω όμως, ότι από δω και πέρα θα πρέπει να στραφούμε και να δούμε το Δήμο στο σύνολο του. Να δούμε δηλαδή και τις γειτονιές και την περιαστική ζώνη και την ύπαιθρο. Να δούμε το δήμο στο σύνολο του και πιστεύω πως κάτι που είναι τελείως απαραίτητο και δίνω μεγάλη έμφαση είναι ο συλλογικός σχεδιασμός. Να έχουμε συλλογικούς σχεδιασμούς, να δούμε την μεγάλη εικόνα. Για αυτό το λόγο θα σας έλεγα ότι για μένα το κύριο πλέγμα του προβλήματος βρίσκεται στο διπλό πρόβλημα που λέγεται κυκλοφοριακό – πολεοδομικό. Βεβαίως τώρα φαίνονται αφηρημένα προς τον κόσμο, ο δημότης, αυτό που θέλει να δει, είναι τα αποτελέσματα στην καθημερινότητά του. Να μπορεί να κινείται μέσα στην πόλη, να μπορεί να ανασαίνει, να μπορεί να διαθέτει τον χρόνο του, τον οποίο πολλές φορές του τον κλέβουμε όταν δεν μπορεί να κινηθεί άνετα. Να μπορεί ευκολότερα, να ζητάει εργασία και η φροντίδα η παιδική είναι να μην ελλειμματική. Και αυτό το τελευταίο που είπα μας πηγαίνει στην κοινωνική πολιτική για την οποία έχω μία πολύ συγκεκριμένη άποψη και πιστεύω ότι εκεί μπορούμε να κάνουμε πάρα πολύ έργο . »

Για το αν πιστεύει πως στην πόλη υπάρχει κυκλοφοριακό πρόβλημα ο κ. Καλοκαιρινός απαντά:  «Για να μπορούμε να κινηθούμε στην πόλη και να μην επικρατεί και ανομία, σημαίνει ότι θα πρέπει να έχουμε επιλογές ώστε να κινηθούμε είτε με το αυτοκίνητο όσο κατά το δυνατόν γίνεται λιγότερο κι ειδικά όσο πλησιάζουμε στο κέντρο, είτε με μέσα μαζικής μεταφοράς, είτε με ποδήλατο είτε και με τα πόδια, είτε και με αυτά τα οχήματα τα οποία άρχισαν να μπαίνουν στη ζωή μας κι αφορούν την ηλεκτροκίνηση.  Ο πολίτης θα πρέπει να έχει επιλογές, θα πρέπει να μπορεί να επιλέξει την κίνηση του αφού προηγουμένως θα πρέπει να έχει την δυνατότητα να μετακινηθεί. Αυτό όμως είναι κάτι το οποίο να δούμε συνολικά, δεν πρόκειται να το επιτύχουμε δηλαδή με μία κυκλοφοριακή Μελέτη που αφορά μόνο τη λεγόμενη παλιά πόλη. »

Σε ότι αφορά την κυκλοφοριακή μελέτη απαντά πως:  «Βρίσκεται προς τη σωστή κατεύθυνση. Επηρεάστηκε από τις αντιδράσεις – εκδηλώσεις των κατοίκων, των καταστηματαρχών, των εμπόρων, κι εγώ κεί πιστεύως πως θα έπρεπε να έχουμε προβλέψει και να την έχουμε ενσωματώσει στις διαβουλεύσεις. Προτιμώ μια πιο συμμετοχική διακυβέρνηση, όπου οι πολίτες,  θα εκφράζουν τη γνώμη τους και αυτή θα λαμβάνεται υπόψη ώστε να μην κάνουμε και μπρος πίσω στους σχεδιασμούς μας. Η κυκλοφοριακή Μελέτη αν και βρίσκεται στην σωστή κατεύθυνση, δεν προβλέπει την στάθμευση περιμετρικά της πόλης. Θα έπρεπε να προβλέπει τι θα γίνεται και πώς θα γίνεται και πώς θα φτάνουμε μέχρι τα τείχη της πόλης, για να μπούμε στην πόλη, επομένως είναι αναγκαστικά ελλιπής.»

Για την διευκόλυνση της στάθμευσης ο κ. Καλοκαιρινός, επεσήμανε πως θα επιδιώξει την επαναλειτουργία

Ξέρω ότι το Υπουργείο Πολιτισμού έχει αντίθετη γνώμη, ξέρω ότι δέχεται κατά παραχώρηση τη στάθμευση για τους επισκέπτες του τείχους και του αρχαιολογικού μουσείου στην τάφρο της πόλης. Αλλά μπορούμε να προχωρήσουμε σε μία διαπραγμάτευση με το Υπουργείο ειδικά αν θα έχουμε και μια έντονη παρουσία για το θέμα, εφόσον υπάρχει διάθεση, διεκδικητικότητας. Δεν γίνεται από το 2010 να μην έχουμε πλέον προγραμματική σύμβαση για τα τείχη,  και να μένουν στον αέρα και οι υπόλοιπες δράσεις που κάνει ο δήμος εκεί. Γίνονται οι δράσεις, χωρίς να υπάρχει εξασφάλιση, ότι ο δήμος θα μπορεί να έχει μια συνέχεια και να σχεδιάσει συνολικά. Θεωρώ πως η Τάφρος, ένας μέρος της, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για στάθμευση. Πρέπει να σχεδιαστεί συνολικά. Μπορούμε ακόμα, να απομακρύνουμε για παράδειγμα κάποιες υπηρεσίες του δήμου όπως τις υπηρεσίες πρασίνου που βρίσκονται εκεί. Ενδεχομένως να μπορούσαμε να συνεργαστούμε και με το ΕΛΜΕΠΑ σε αυτό το κομμάτι. Υπάρχουν ιδέες για το πως θα απελευθερώσουμε κάποιους χώρους ή να τους δώσουμε προς χρήση στους πολίτες γιατί για αυτούς είναι η πόλη.

Τα χαρακτηριστικά με τα οποία θα εξοπλίσει ο Αλέξης Καλοκαιρινός το δήμο Ηρακλείου είναι η διεκδικητικότητα αλλά και η ισχυρή συμμετοχικότητα των πολιτών, όπως επεσήμανε:  «Η δική μου αντίληψη για το δήμο, είναι  η ισχυρή διεκδικητικότητα αλλά και η ισχυρή συμμετοχικότητα του κόσμου.  Είναι καλό να βλέπει κανείς μπροστά και να σκέφτεται την θετική όψη των πραγμάτων και από την άλλη πλευρά για το έργο μιας Δημοτικής Αρχής δεν φτάνει μόνο αυτό. Χρειάζεται ιδιαίτερη προσπάθεια για την  Ανασυγκρότηση του δήμου.  Ελπίζω πως θα έχουμε τους εργαζόμενους συμπαραστάτες σε αυτήν την προσπάθεια για να κάνουμε κάτι το οποίο θα αλλάξει τα πράγματα. Πιστεύω πως για το λόγο αυτό θα πρέπει να δώσουμε στους ανθρώπους κίνητρα, να δώσουμε δηλαδή τις προϋποθέσεις για να αποδώσουν.»

Σε ότι αφορά την υποστελέχωση προσωπικού που παρατηρείται στους δήμους: «Το ζήτημα της στελέχωσης είναι ένα ζήτημα αρκετά, σοβαρό, απαιτεί την παρέμβαση σε κεντρικό επίπεδο. Απαιτείται ισχυρή παρέμβαση σε επίπεδο των ενώσεων δήμων . Είναι χρόνιο πρόβλημα, το γεγονός ότι ο δήμος δεν μπορεί να στελεχώσει τις υπηρεσίες του ότι αναγκάζεται να καταφεύγει σε λύσεις ανάγκης όμως χρειάζεται να υπάρξει μία οργανωμένη παρέμβαση σε κεντρικό επίπεδο.»

Σε ότι αφορά τα οικονομικά αναφέρει:  «Τα οικονομικά δεν με τρομάζουν. Οι προϋπολογισμοί – απολογισμοί έχουν διάφορες ματιές ανάγνωσης. Το ζήτημα δεν είναι η απορρόφηση, είναι η αξιοποίηση των κονδυλίων. Θα υπάρξουν ευκαιρίες χρηματοδότησης. Πράγματι υπάρχει μία δυσκολία αξιοποίησης τους, αλλά αν είμαστε έγκαιρα προετοιμασμένοι και ευρηματικά έτοιμοι στο να αποδοθούν κοινωνικά τα κονδύλια πιστεύω πως θα υπάρξουν οι ευκαιρίες, φτάνει τα χρήματα να αποδοθούν για το καλό των πολιτών.»

Σε ότι αφορά τις συνεργασίες σε επίπεδο αυτοδιοίκησης: «Μιλάμε για αυτοδιοίκηση, δυστυχώς έχουμε αναπαραγάγει το σκηνικό της κεντρικής πολιτικής σκηνής σε αντιπαράθεση στο δήμο. Θεωρώ ότι χάσαμε μια μεγάλη ευκαιρία με την Απλή Αναλογική. Είχαμε ένα Πλαίσιο που ενθάρρυνε τις συμπράξεις και τελικά βρεθήκαμε να οξύνουμε τις αντιπαραθέσεις. Όλο αυτό μας αφήνει, μια πάρα πολύ πικρή γεύση να το προσπαθήσουμε ξανά. Εγώ πάντως, είμαι υπέρ των συμπράξεων. Αν δεν έχουμε αξιακές διαφορές που να μας βάζουν απέναντι, θα παρακολουθώ τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης και τις θετικές τους προτάσεις. Για εμένα κάθε συζήτηση για σύμπραξη σε προγραμματική βάση είναι απολύτως ευπρόσδεκτη χωρίς κανέναν απολύτως αποκλεισμό. Δεν μπορώ να συνεργαστώ με ανθρώπους που δεν συμμερίζονται ότι πρέπει να έχουμε προτεραιότητα στην κοινωνική πολιτική και αυτό αφορά ακόμα και υποψηφίους στο ψηφοδέλτιο μου, ή μα ανθρώπους που δεν βλέπουν την ανάγκη των συνανθρώπων μας να αποκτήσουν μία βάση για την ζωή τους η οποία θα μπορεί να τους πάει μπροστά. Συμφωνώ με ένα πεδίο συμπράξεων , είτε πριν, είτε και μετά τις εκλογές. Δεν νομίζω ότι πρέπει να μπει οποιοσδήποτε περιορισμός σε αυτό. Είμαι απολύτως ανοιχτός σε κάτι τέτοιο ακόμη και τώρα. Το ζήτημα δεν είναι να μοιράσουμε θέσεις, το ζήτημα είναι αν μπορούμε να είμαστε εποικοδομητικοί για την πόλη. Εγώ θυμάμαι από το παρελθόν δημοτικά συμβούλια στα οποία η αντιπολίτευση ήταν πολύ παραγωγική και θα έλεγα ότι και τώρα η αντιπολίτευση κατέθεσε προτάσεις αρκετές. Πολλές από αυτές υιοθετήθηκαν από την δημοτική αρχή. Δεν πρόκειται να αμφισβητήσω το ειλικρινές ενδιαφέρον του κάθενος για την πόλη και το λέω αυτό αναφερόμενος στις παρατάξεις οι οποίες βρίσκονται και σήμερα στο δημοτικό συμβούλιο. »


Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Politica στο Google News και στο Facebook