Αγωνία για τους παραγωγούς θερμοκηπιακών καλλιεργειών που καταστράφηκαν

Δημοσιεύτηκε στις 17/02/2020 13:30

Αγωνία για τους παραγωγούς θερμοκηπιακών καλλιεργειών που καταστράφηκαν

Τρεις μήνες μετά την καταστροφή των θερμοκηπιακών καλλιεργειών στο νομό Χανίων, οι παραγωγοί σε Κουντούρα, Ελαφονήσι, Φαλάσαρνα προσπαθούν να επιβιώσουν, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες στο επόμενο χρονικό διάστημα αναμένεται η απόφαση τις αποζημιώσεις, από την οποία θα εξαρτηθεί και το μέλλον της παραγωγής πρώιμων κηπευτικών στο νομό.

Η θεομηνία που έπληξε τις θερμοκηπιακές καλλιέργειες πρώιμων κηπευτικών σε έκταση περίπου 1.200 στρεμμάτων, σε Κουντούρα, Ελαφονήσι και Φαλάσαρνα, δυστυχώς συνέπεσε στην περίοδο αιχμής για την φύτευση με αποτέλεσμα οι καταστροφές να επιφέρουν τεράστια μείωση στην παραγωγή και στο εισόδημα των αγροτών.

Στο αμέσως επόμενο διάστημα, χωρίς χρήματα για να προχωρήσουν στις αναγκαίες επισκευές, πολλοί παραγωγοί αναγκάστηκαν είτε να πουλήσουν περιουσιακά στοιχεία, είτε να κάνουν μεροκάματα σε άλλες εργασίες για να μπορέσουν να επιβιώσουν οι ίδιοι και οι οικογένειές τους.

Βέβαια, η δραματική μείωση του εισοδήματος των παραγωγών, επέφερε και μείωση της κατανάλωσης με αλληλένδετες επιπτώσεις στην γενικότερη τοπική οικονομία.

Μόνη διέξοδος είναι η καταβολή αποζημιώσεων προκειμένου οι παραγωγοί να μπορέσουν να επισκευάσουν ή να φτιάξουν εξ αρχής τα θερμοκήπια και να επανέλθουν οι καλλιέργειες στην κανονική τους πορεία.

Με έγγραφες – επίσημες – παρεμβάσεις στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, αναφορικά με το ύψος των ζημιών,  και το ποσό που θα πρέπει να δοθεί στους παραγωγούς, αυτό ανέρχεται σε πάνω από 3,5 εκατομμύρια ευρώ και για τις τρεις προαναφερόμενες περιοχές του νομού Χανίων.

Όπως αναφέρουν “Τα Σελινιώτικα Νέα”, αρχικά από το Υπουργείο είχε γίνει γνωστό ότι το ποσό που θα εγκριθεί θα είναι περίπου στα δύο εκατομμύρια ευρώ, το οποίο δεν επαρκεί ούτε για την αποκατάσταση των ζημιών στην υλικοτεχνική υποδομή, και φυσικά ούτε λόγος να γίνεται για το κόστος που είναι αναγκαίο για εκείνα που χρειάζονται έτσι ώστε να μπορέσει να γίνουν νέες φυτεύσεις καλλιεργειών.

Νεώτερες πληροφορίες αναφέρουν πως μετά από πολλές παρεμβάσεις, το τελικό χρηματικό ποσό έχει αυξηθεί και είναι θέμα ημερών η έκδοση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης με την οποία θα εγκρίνεται η καταβολή των αποζημιώσεων, πιθανόν μέσω του “ταμείου de minimis”.

Στο μεταξύ η αγωνία των παραγωγών κορυφώνεται σε αναμονή της τελικής απόφασης από την οποία θα εξαρτηθεί και το κατά πόσο – πολλοί από αυτούς – θα μπορέσουν και πάλι να σταθούν στα πόδια τους στηρίζοντας την βασική αυτή αγροτική δραστηριότητα και την τοπική οικονομία.

eparxies.gr