Αγωνία για το μέλλον της ελαιοπαραγωγής και της δακοκτονίας

Δημοσιεύτηκε στις 02/05/2020 13:16

Αγωνία για το μέλλον της ελαιοπαραγωγής και της δακοκτονίας

Εν μέσω πανδημίας και νωπές τις μνήμες από την τεράστια οικονομική καταστροφή που προκάλεσε στους χιλιάδες παραγωγούς της Κρήτης ο δάκος, οι συνεταιριστικές ενώσεις, ο ΣΕΔΗΚ και η ΠΕΔ Κρήτης “ενώνονται” με στόχο να παρακολουθήσουν βήμα προς βήμα όλες τις ενέργειες που θα γίνουν.

Στόχος είναι να αποφευχθούν τα λάθη της προηγούμενης ελαιοκομικής περιόδου που στέρησαν από την τοπική αγορά περίπου 150 εκατομμύρια ευρώ και έθεσαν σε κίνδυνο την αξία του κρητικού ελαιόλαδου.

Στο πλαίσιο αυτό, πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη, πρωί στο Ρέθυμνο σύσκεψη στην οποί επισημάνθηκε η ανάγκη να διαφυλαχθεί η υπεραξία του αγροτικού τομέα και κυρίως του ελαιόλαδου που -όπως ειπώθηκε- είναι εθνική υπόθεση, ενώ αυστηρό ήταν το μήνυμα που έστειλε ο πρόεδρος της Ένωσης Ηρακλείου, ο οποίος τόνισε ότι φέτος πρέπει να διορθωθούν τα διαχρονικά λάθη που γίνονται, θέτοντας προ των ευθυνών του κάθε αρμόδιο φορέα.
Ο Πρόεδρος ΠΕΔ Κρήτης, Γιάννης Κουράκης, ο Πρόεδρος ΣΕΔΚ και Δήμαρχος Ρεθύμνου, Γιώργος Μαρινάκης, Πρόεδρος της Ένωσης Ηρακλείου, Σταύρος Γαβαλάς , ο Εκπρόσωπος της Οργάνωσης Αμπελουργών – Ελαιοκαλλιεργητών Κρήτης, Πρίαμος Ιερωνυμάκης, και εκπρόσωποι από ενώσεις του νησιού, αποφάσισαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους παρακολουθώντας στενά -όπως συμφώνησαν- κάθε ενέργεια, ώστε φέτος οι ελαιοκαλλιεργητές της Κρήτης να μην βιώσουν την περυσινή καταστροφική χρονιά εξαιτίας της επέλασης του δάκου.

Η συνάντηση έγινε στο δημαρχείο Ρεθύμνου, η πρώτη με φυσική παρουσία μετά την πανδημία, αλλά με την τήρηση των αποστάσεων ασφαλείας.

“Ο αγροτικός τομέας είναι η βάση της οικονομίας και αποδείχθηκε πως δεν πρέπει να στοχεύουμε μονοδιάστατα στον τουρισμό. Μπορεί να μας ανεβάσει πολύ ψηλά. Άλλωστε είδατε ότι τα ελληνικά προϊόντα σε αυτή την κρίση είναι πρώτα σε εξαγωγές. Το λάδι μας είναι πολύ ψηλά όλο αυτό το διάστημα, τα πορτοκάλια, τα μανταρίνια, τα αμπελουργικά προϊόντα είναι όλα πολύ ψηλά, γιατί έχουν υψηλή διατροφική αξία”, σχολίασε ο πρόεδρος της ΠΕΔ Κρήτης, Γιάννης Κουράκης, ενώ από την πλευρά του ο δήμαρχος Ρεθύμνου και πρόεδρος του Συνδέσμου Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης, Γιώργος Μαρινάκης τόνισε πως πρέπει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να ανταποκριθεί σε όλα τα αιτήματα που έχει καταθέσει ο ΣΕΔΗΚ, εκτός από εκείνο της ενίσχυσης του προϋπολογισμού της δακοκτονίας στον οποία ήδη προστέθηκαν δύο εκ. ευρώ.

“Ως πρόεδρος του ΣΕΔΗΚ από τον Νοέμβριο του 2019 είχαμε θέσει στον ΥΠΑΑΤ το θέμα της δακοκτονίας. Οφείλω να πω ότι μετά από αυτήν την παρέμβαση, η δέσμευση του να αυξήσει τον προϋπολογισμό της δακοκτονίας κατά δύο εκ. είναι γεγονός. Είναι ένα πρώτο βήμα και ευχαριστούμε. Πρέπει, όμως, να μας ακούσουν και στα υπόλοιπα θέματα που έχουμε θέσει με τα υπομνήματά μας, τόσο τον Νοέμβριο όσο και τον Απρίλιο 2020. Δεν έχει σημασία πόσα χρήματα ξοδεύεις αν δεν το κάνεις σωστά. Και έχει πολύ μεγάλη σημασία μέσα σε αυτή την κρίση που ζούμε, η οποία δεν είναι μόνο κρίση υγειονομική, αλλά θα εξελιχθεί και σε διατροφική και κοινωνική κρίση, που θα μας υποχρεώσει σε έναν γενικότερο στρατηγικό ανασχεδιασμό της ελληνικής οικονομίας για να μπορέσει να ανταπεξέλθει σε προκλήσεις και αποκλεισμούς που θα συμβούν από εκεί που εισάγουμε μέχρι τώρα διατροφικά προϊόντα. Εμείς, λοιπόν, πρέπει να είμαστε εκείνοι οι οποίοι θα βοηθήσουμε τον αγρότη μας και όλοι μαζί να στρατευθούμε. Από αυτή τη μάχη δεν πρέπει να λείψει κανείς. Και πάνω από όλα τα επιστημονικά ινστιτούτα του νησιού. Ο αγρότης θέλει και τα ερευνητικά κέντρα και τα ινστιτούτα και τον γεωπόνο δίπλα τους.

Χρειάζεται μία συστράτευση δυνάμεων και να καταλάβουν και η Αθήνα και όλοι όσοι ζουν στις περιφέρειες ότι η υπεραξία του αγροτικού τομέα, ιδίως του ελαιολάδου, είναι εθνική υπόθεση”, σχολίασε ο κ. Μαρινάκης, ενώ από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΕΑΣΗ, Σταύρος Γαβαλάς τόνισε: “Δεν μπορούμε να μιλάμε για εξαιρετικό ελαιόλαδο Κρήτης, αυτόν τον θησαυρό και να βγάζουμε οξέα. Η φετινή χρονιά ήταν καταστροφική. Υπήρξε μία πολύ μεγάλη απομείωση στο εισόδημα των ελαιοπαραγωγών, 120-150 εκ. ευρώ, που λείπουν από την τοπική αγορά. Πρέπει, λοιπόν, όλοι με σοβαρότητα και υπευθυνότητα να κάνουν σωστά τη δουλειά τους. Και όποιοι δεν την κάνουν, στο τέλος που θα κάνουμε το λογαριασμό, να λογοδοτήσουν γι’ αυτό. Γιατί όλα αυτά τα χρόνια δεν βλέπω κανείς να φταίει για κάτι. Εμείς οι Ενώσεις της Κρήτης που κάνουμε μία δύσκολη προσπάθεια, αλλά πολύ φιλόδοξη, για να φτιάξουμε έναν ενιαίο φορέα για να τυποποιήσουμε επιτέλους, από τη μια μεριά της Κρήτης στην άλλη, αυτό τον θησαυρό με ένα κοινό brand name, δεν μπορούμε να το κάνουμε αν έχουμε πάλι τα ίδια αποτελέσματα, αν έχουμε οξέα. Θέλουμε το λάδι μας να μετριέται πάλι σε γραμμές. Δεν μπορεί η φήμη του προϊόντος να αντέξει άλλη μία κακή χρονιά. Θα χαθούν οι αγορές, θα χαθούν τα πάντα”.

Η πολιτεία έχει υποχρέωση να στηρίξει τον παραγωγό τόνισε και ο κ. Πρίαμος Ιερωνυμάκης, καταλήγοντας: “Η χρονιά η περσινή έχει αφήσει τόσο μεγάλες ζημιές, που ακόμα δεν φάνηκαν. Σήμερα το υποβαθμισμένο λάδι είναι στις αποθήκες. Υπάρχει μεν ζήτηση για το ποιοτικό λάδι, αλλά υπάρχει πρόβλημα επιβίωσης του παραγωγού και επιβίωσης των ανθρώπων που εμπλέκονται στην αλυσίδα, αλλά οι συνέπειες θα επεκταθούν, ακόμα και όταν ανοίξουν τα μαγαζιά, στα ίδια τα αστικά κέντρα, γιατί τα χρήματα οδηγούνται στα αστικά κέντρα από τους ανθρώπους που το παράγουν το λάδι.

Το 65% της καλλιεργήσιμης γης είναι ο ελαιώνας και οφείλουμε να πούμε ότι το ελαιόλαδο δεν καλλιεργείται μόνο από τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες. Άρα είναι το εθνικό μας προϊόν, η οικονομία του νησιού βασίζεται και σε αυτό, είναι η κουλτούρα μας, είναι το μέλλον μας.

Το όργανο αυτό θέλω να πιστεύω ότι δεν θα σταθεί μόνο στο θέμα της δακοκτονίας. Έχει υποχρέωση να στηρίξει τον παραγωγό στο θέμα της αποζημίωσης γιατί η ευθύνη για όλα αυτά είναι στην πολιτεία, για ό,τι συνέβη πέρυσι.
Θα πάρουμε πρωτοβουλίες και για άλλα θέματα, άρα είναι σήμερα ένα καλό ξεκίνημα για να πάμε παραπέρα”.

goodnet.gr