Αγανακτισμένος ο Πρ. Ιερωνυμάκης με τη στάση του Μάκη Βορίδη
Αγανακτισμένος με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκη Βορίδη είναι ο πρόεδρος της Οργάνωσης Αμπελουργών και Ελαιοκαλλιεργητών Κρήτης Πρίαμος Ιερωνυμάκης, καθώς δεν έχουν προχωρήσει τα αγροτικά θέματα και υπάρχει πρόβλημα επιβίωσης, σύμφωνα με τα όσα υποστήριξε στον Politica 89.8 και τον Νίκο Παπαδάκη.
“Η Ελλάδα πρέπει να αποφασίζει γρήγορα και να λαμβάνει αποφάσεις άμεσα για να σταματήσει την εξάπλωση του κορονοϊού. Πράγματι ο Πρωθυπουργός έλαβε καίριες και σωτηρίες αποφάσεις, με αποτέλεσμα ο ιός να εξαπλώνεται αργά κι όχι ραγδαία ,με αποτέλεσμα τα κρούσματα να είναι λίγα σε σχέση με άλλα κράτη. Ωστόσο θα μπορούσε να έχει μεριμνήσει και για τους αγρότες, ώστε να ενισχυθεί η παραγωγή κι ο πρωτογενής τομέας. Ο Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης δυστυχώς ενώ του είχαμε επισημάνει πως είναι ανάγκη αυτή την περίοδο να μας στηρίξει για να ενισχύσουμε την παραγωγή και να μην αφήσουμε τις καλλιέργειες μας να ρημάξουν, ωστόσο δεν μας άκουσε”, δήλωσε ο κ. Ιερωνυμάκης.
“Θα μπορούσε πέραν των οικονομικών μέτρων, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, να λάμβανε μέτρα όχι απολύτως μέσω καταβολής επιδόματος στους παραγωγούς, αλλά μέτρα ενίσχυσης της παραγωγής του πρωτογενούς τομέα”, τόνισε ο κ. Ιερωνυμάκης, συμπληρώνοντας πως: “Θα μπορούσε δηλαδή να σταματήσει ή να περιορίσει τις εισαγωγές, προκειμένου τα τοπικά προϊόντα να πρωταγωνιστήσουν, ώστε να ενισχυθούν κι οι παραγωγοί, προκειμένου να μη δούμε φαινόμενα όπως αυτό που έγινε με παραγωγούς που πέταξαν τα κηπευτικά τους σε κάδους, αφού δεν μπορούσαν να τα διοχετεύσουν στην αγορά.”
Σύμφωνα με τον κ. Ιερωνυμάκη: “ολέθριο λάθος , ήταν να καθυστερήσει η σύνταξη κι αποστολή του φακέλου αποζημιώσεων των ελαιοπαραγωγών προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, ώστε να δοθούν τα χρήματα ή οι απαραίτητες οδηγίες για να μη υπάρχει κίνδυνος να χαθεί το brand name του νησιού ως προς την ποιότητα του ελαιολάδου. “
Μεταξύ άλλων, ο κ. Ιερωνυμάκης υπογραμμίζει πως:“Χρειάζεται αυτή τη στιγμή που όλος ο κόσμος είναι σε καραντίνα, το κράτος να ενισχύσει και να δώσει κίνητρα στους φορείς παραγωγής τροφίμων και στον πρωτογενή τομέα, για να μην υπάρξει έλλειψη σε τρόφιμα. Τώρα μπορεί να υπάρχει επάρκεια, αλλά είναι δεδομένο, πως αν σταματήσει τη γραμμή παραγωγής των αγροτών στηριζόμενος μόνο στις εισαγωγές θα δημιουργηθεί έλλειψη τροφίμων στην αγορά.”
Ακούστε τον κ. Ιερωνυμάκη: