A.Ζεληλίδης για υδρογονάνθρακες: «Tα λιμάνια της Κρήτης μπορούν να ανταποκριθούν; – Κάθε χρόνο ανανεώνονται οι εκτιμήσεις μας για πολλά τρις κ.μ. φυσικού αερίου»

Δημοσιεύτηκε στις 01/03/2024 18:31

A.Ζεληλίδης για υδρογονάνθρακες: «Tα λιμάνια της Κρήτης μπορούν να ανταποκριθούν; – Κάθε χρόνο ανανεώνονται οι εκτιμήσεις μας για πολλά τρις κ.μ. φυσικού αερίου»

Στις εκτιμήσεις που ανανεώνονται συνεχώς και κάνουν λόγο για πολλά τρις κ.μ. φυσικού αερίου στις θάλασσες νότια της Κρήτης αλλά και στα προβλήματα που μπορεί να υπάρξουν στα λιμάνια του νησιού σε περίπτωση που αποφασιστεί να εξορυχθούν τα κοιτάσματα φυσικού αερίου από την Exxon Mobil , αναφέρθηκε μιλώντας στον Politica 89.8 και τον Χρήστο Κώνστα, ο καθηγητής γεωλογίας του πανεπιστημίου Πατρών, Αβραάμ Zεληλίδης.

Για τους λόγους που είναι επιφυλακτικός ως προς την εξόρυξη των υδρογονανθράκων ο κ. Ζεληλίδης επισημαίνει πως: «Είμαι και συνεχίζω να είμαι επιφυλακτικός. Τον τελευταίο μήνα έγιναν πολλές συναντήσεις μεταξύ Εxon και κυβερνητικών Παραγόντων στην Κύπρο, στην Αίγυπτο, εδώ. Δεν ήταν για το αν βρήκε ή δε βρήκε η Exxon κοιτάσματα, ήταν για να πάρει τη διαβεβαίωση ότι δεν θα την πατήσει αυτή τη φορά, γιατί την προηγούμενη φορά, στο ο Συμβούλιο της Επικρατείας καθυστέρησε για 3 χρόνια, η α η εκτέλεση του σεισμικών διασκοπήσεων. Tώρα στην φάση των τρισδιάστατων πήρε την άδεια, ε και γι αυτό ξεκίνησαν οι σεισμικές ‘έρευνες.  Τώρα το πρόβλημα είναι, όταν θα ανακοινώσουν ότι θέλουν να τρυπήσουν, αν θα βρουν λιμάνι και για να βρουν χρειάζεται κυβερνητική παρέμβαση. Για όταν τα ΕΛΠΕ αποφάσισαν να κάνουν τη γεώτρηση και είχαν κλείσει και το γεωτρύπανο να προχωρήσουν, έψαχναν να βρούν ένα λιμάνι για τα πράγματα, τα αναλώσιμα, όλα αυτά που θα χρειαστούν την διατρητική τους δραστηριότητα. Ούτε η Πάτρα, ούτε το Αίγιο ούτε ο Μύτικας ήταν διαθέσιμα  για να τους παραχωρήσουν χώρους και να αφήσουν τον εξοπλισμό και να προχωρήσουν. Τα σχόλια που ακούγονται είναι ότι τα λιμάνια της Κρήτης αδυνατούν να υποστηρίξουν  το εγχείρημα. Αν είναι αλήθεια ή όχι περιμένω να το ακούσω από κάποιον επίσημο. Αυτό είναι το δεύτερο, περιμένω δηλαδή να δω πρώτα πως θα ξεπεραστούν τα εμπόδια, οι προσφυγές στο ΣτΕ για τις εξορύξεις της Εxxon, γιατί αν καθυστερήσεις πάλι κάποια χρόνια, σημαίνει πως δεν θα προχωρήσει η επένδυση. Αν υπάρχει πολιτική βούληση και λύθει το πρόβλημα και με τα λιμάνια τότε ναι θα προχωρήσει η γεώτρηση. Είμαι επιφυλακτικός λοιπόν, γιατί είναι 2 μεγάλοι σκόπελοι που εκεί θα φανεί, ποια είναι η πολιτική βούληση της κυβέρνησης αν θέλει η δεν θέλει.  Φαίνεται ότι τα κοιτάσματα στην περιοχή της Κρήτης είναι κύρια σε φυσικό αέριο. Αν υπάρχει κάποιος φύλακας πετρελαίου θα βρίσκεται στο μεσογειακό βουνό  που το πιστεύω ότι υπάρχει, αλλά νομίζω πως η έξοδος θα βολέψει, τα κοιτάσματα του φυσικού αερίου και δεν θα έχει πρόβλημα η κυβέρνηση να δει πώς θα το αντιμετωπίσει.»

Για την τεράστια ευκαιρία που έχει χάσει όλα αυτά τα χρόνια λόγω της έλλειψης πολιτικής βούλησης στο ζήτημα της εξόρυξης των υδρογονανθράκων ο κ. Ζεληλίδης αναφέρει πως:  «Δυστυχώς η κυβέρνηση, τουλάχιστον στην παρούσα φάση, ταυτίζεται με τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής. Κι αυτό γιατί όλες οι υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν ακούνε τις οδηγίες της Ε.Ε. και η  Νορβηγία ψάχνει για πετρέλαιο, και η Ιταλία ψάχνει για πετρέλαιο και λένε δεν θα το έχω για μένα αλλά θα το πουλάω. Όλες οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έχουν κοιτάσματα, δεν σταμάτησαν να αξιοποιούν το πετρέλαιο . Η πρώτη χώρα που βρήκε το πετρέλαιο ήταν η Ελλάδα. Η Εxxon δεν είναι ΕΛΠΑ, είναι ιδιωτικός φορέας, ο μεγαλύτερος στον κόσμο , που σημαίνει απολογείται στους μετόχους του πώς πάνε τα δεδομένα, έχει κάνει ένα προγραμματισμό, έκανε τα δισδιάστατα κάνει τώρα τα τρισδιάστατα και όταν είναι να κάνει την γεώτρηση θα την κάνει. Τα προβλήματα είναι πως έχει μια κακή εμπειρία η συγκεκριμένη εταιρεία με την ελληνική πολιτεία για την καθυστέρηση 3 χρόνων στο Συμβούλιο της Επικρατείας μέχρι να εκδικαστεί η προσφυγή και να προχωρήσει. Θεωρώ ότι οι πιέσεις που άσκησε στην κυβέρνηση απέδωσαν μένει να δούμε πως θα προχωρήσει το θέμα.»

Για τις τεράστιες ποσότητες υδρογονανθράκων που βλέπουν οι ειδικοί να υπάρχουν αλλά και για την γεώτρηση ο κ. Ζεληλίδης σημειώνει πως: «Η Exxon για να εκτελέσει γεώτρηση πρέπει να ξέρει, ότι μπορεί να αξιοποιήσει τα κοιτάσματα, επειδή ξέρει ότι η Αφροδίτη στην Κύπρο, αν κι έχει δώσει κοιτάσματα δεν έχει αξιοποιηθεί θέλει να το λύσει αυτό από πριν. Και για αυτό πριν ενάμιση χρόνο ξεκίνησαν δημοπρατήσεις καταγραφές διαδρομών του east med στο χερσαίο κομμάτι. Αν προχωράμε σε γεώτρηση, τότε θα ακούσουμε και τον East MED να προχωράει ή αν ακούσουμε τον East Med να προχωράει, τότε θα ακούσουμε ότι προχωράμε και σε γεώτρηση. Κι αυτό γιατί, το χερσαίο κομμάτι για να τροφοδοτηθεί η Ευρώπη με τα κοιτάσματα που θα βρεθούν στην Κρήτη πρέπει να έχει και τον αγωγό. Ο αγωγός θα ξεκινάει από την Κρήτη και σε κάποιο χερσαίο κομμάτι θα γίνει γεώτρηση και θα συνδέεται με τον αγωγό. Κάθε χρόνο ανανεώνονται οι εκτιμήσεις μας για πολλά τρις κ.μ. φυσικού αερίου. Προβλέπουμε, πολλαπλάσια του ενός τρις κοιτάσματα σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μου να βρεθούν στην Κρήτη. Αλλά κανένας δεν θέλει να γίνουμε πλούσιοι, γιατί θα αποκτήσουμε όχι μόνο οικονομική ισχύ αλλά και στρατηγική. Αυτό δεν το θέλει κανείς, ούτε οι Αμερικάνοι, ούτε οι Ευρωπαίοι. Ευτυχώς που υπάρχουν οι μεγάλοι κολοσσοί που δεν τους ενδιαφέρει. Ένα καλό μας έκανε η Exxon το πρώτο, όρισε την ΑΟΖ με τη Λιβύη. Τώρα μένει να δούμε αν θα γίνει γεώτρηση για να μας δώσει το prestige το οικονομικό το γεωστρατηγικό. Πρέπει λοιπόν, να τρέξουμε να φτιάξουμε τις υποδομές για να αξιοποιηθεί το κοίτασμα. Θεωρώ ότι σε δύο χρόνια από τις ανακοινώσεις ότι ξεκινάμε εφόσον αποφασίσουμε να ξεκινήσουμε πχ στα τέλη 24 μπορούμε από το 27-28 να μιλάμε για αξιοποίηση.»


Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Politica στο Google News και στο Facebook