Α.Τσεκούρας: «Aν δεν μπορούμε να έχουμε σωστά υπεράκτια αιολικά πάρκα, καλύτερα να μην έχουμε καθόλου»

Δημοσιεύτηκε στις 11/12/2023 17:29

Α.Τσεκούρας: «Aν δεν μπορούμε να έχουμε σωστά υπεράκτια αιολικά πάρκα, καλύτερα να μην έχουμε καθόλου»

Υπέρ των παράκτιων αιολικών πάρκων, αλλά με σωστό τρόπο χωροθέτησης, τάχθηκε το μέλος της διοικούσας επιτροπής του Τεχνικού Επιμελητηρίου Τμήματος Ανατολικής Κρήτης Άρης Τσεκούρας μιλώντας στον Politica 89.8 και τον Χρήστο Κώνστα.

Ο κ. Τσεκούρας, αναφέρθηκε στην Διεθνή Πρακτική αλλά και στο πως λειτουργούν τα παράκτια αιολικά πάρκα, ενώ εξέφρασε τις αντιρρίσεις του για τον σχεδιασμό του Υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος ως αναφορά την χωροθέτηση των παράκτιων αιολικών πάρκων σημειώνοντας πως:  «Υπάρχουν αρκετά παραδείγματα από τα πιο γνωστά υπεράκτια αιολικά που βλέπουμε και στις φωτογραφίες όταν κάποιος διαφημίζει τα υπεράκτια αιολικά, τα οποία πολύ μικρή οπτική επαφή από την ακτή. Εδώ εμείς, είδαμε να χωροθετούνται σε ένα ναυτικό μίλι κι αυτό είναι που μας ξενίζει. Δεν είναι ότι δεν υπάρχουν περιοχές στο εξωτερικό που να έχουν γίνει κοντά στη θάλασσα κοντά στην ακτή, σε μικρή απόσταση, αλλά είναι πολύ διαφορετικές συνθήκες κι όχι σε μνημεία ή σε κατοικημένες περιοχές. Κι έχουν γίνει πιλοτικά που τα βάλανε και για άλλους λόγους. Αλλά δεν επηρεάζουν ούτε την ανθρώπινη δραστηριότητα, ούτε το φυσικό κάλλος, ούτε τοπικές δραστηριότητες τους, όπως η αλιεία ή προστατεύοντας τα είδη που χρήζουν προστασίας στην περιοχή. Εδώ μας ξένισε πάρα πολύ αυτό που ήρθε το ένα ναυτικό μίλι και στην Σπιναλόγγα όπου καταλαβαίνουμε όλοι ότι δεν θέλουμε με τίποτα, να δούμε κάτι στον φόντο της Σπιναλόγγας όχι κάτι σαν κι αυτό, αλλά επίσης το είδαμε το ίδιο και στα ανατολικά παράλια όπως στη Σητεία.»

 

Για το αν υπάρχει εξήγηση, για τους λόγους που χωροθετούνται σε τόσο κοντινή απόσταση από την ακτή τα παράκτια αιολικά πάρκα στην χώρα μας όταν στην διεθνή πρακτική χωροθετούνται σε μεγάλη χιλιομετρική απόσταση, ο κ. Τσεκούρας, ανέφερε πως: Δεν διατυπώνονται ως οι οικονομικοί οι λόγοι που συμβαίνει κάτι τέτοιο και δεν θα μπορούσαν να αποτελέσουν βασικό λόγο. Προφανώς, ο επενδυτής, θα ήθελε να είναι κοντά στην ακτογραμμή για να έχει μικρότερο κόστος και εγκαταστάσεις. Αυτό που υπάρχει όμως σαν επίσημη αιτιολογία, είναι  λόγω του περιορισμού των 6 ναυτικών μιλίων. Εάν δείτε στο Χάρτη τις αποστάσεις, θα δείτε ότι τα προτεινόμενα οικόπεδα για υπεράκτια αιολικά, το τέλος τους συνορεύει με το τέλος των 6 ναυτικών μιλίων. Δεν είμαι ειδικός στα γεωπολιτικά, αλλά αν αποδεχτούμε ότι κάτι τέτοιο ισχύει για τα παράκτια αιολικά πάρκα, γιατί δεν ισχύει το ίδιο και με τις πλατφόρμες εξόρυξης όπως προβλέπεται για την Θάσο, ή για τα ανατολικά της Κρήτης αλλά και για το Ιόνιο ; Aν δεν μπορούμε να έχουμε σωστά υπεράκτια αιολικά πάρκα, καλύτερα να μην έχουμε καθόλου. Είναι αλήθεια πως τα πάρκα αυτά, έχουν  πολύ μικρό περιβαλλοντικό αποτύπωμα και προφανώς θέλουμε να γίνει, αλλά αν δεν μπορεί να γίνει όπως πρέπει, καλύτερα να μη γίνει καθόλου. Αν η χώρα δεν μπορεί να καθορίσει ότι εγώ μπορώ να κάνω στα 15 ναυτικά μίλια πλωτά αιολικά πάρκα τότε καλύτερα να μην τα κάνουμε.

Για το πως προχωράει ο σχεδιασμός του Υπουργείου ο κ. Τσεκούρας ανέφερε πως:  «Είδαμε τη διαβούλευση που  έχει βγει η επιτροπή της Περιφέρειας, πήρε τις θέσεις μας. Κάναμε πολύ ωραία δουλειά με την Νομαρχιακή Επιτροπή Λασιθίου που το δούλεψε αρκετά το θέμα αλλά και με τη μόνιμη Επιτροπή Χωροταξίας και περιβάλλοντος που έχουμε στο Τεχνικό Επιμελητήριο, έγιναν ενδιαφέρουσες εισηγήσεις και σαν Διοικούσα Επιτροπή, ή βγάλαμε μια απόφαση την οποία λέμε ότι δεν μπορούν να χωροθετηθούν στην Κρήτη τα παράκτια αιολικά πάρκα. Είναι σημαντικό ωστόσο, επειδή εμείς διαφωνούμε με τη συγκεκριμένη χωροθέτηση δεν σημαίνει ότι πρέπει και ο κόσμος και οι φορείς να τεθούμε απέναντι στα υπεράκτια αιολικά. Ο σχεδιασμός του Υπουργείου είναι λανθασμένος κι όχι η τεχνολογία και το λέω αυτό για να μην δημιουργηθούν δίπολα υπέρ και κατά των πάρκων.»