Α.Συρίγος: «Oι Τουρκικές Navtex δικαιώνουν τον ισχυρισμό μου ότι οι διατάξεις της Λωζάνης για την αποστρατικοποίηση είναι παρωχημένες»
Δικαιωμένος από τον ισχυρισμό του, ότι οι διατάξεις της Λωζάνης για την αποστρατικοποίηση είναι παρωχημένες εμφανίστηκε στον Politica 89.8 και τον Χρήστο Κώνστα, ο πρώην υπουργός Παιδείας και βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής στο Πάντειο Άγγελος Συρίγος.
Για την αποστρατικοποίηση και την συνθήκη της Λοζάνης ο κ. Συρίγος σημείωσε πως: «Οι Τούρκοι θεωρούν ισχυρές τις διατάξεις περί αποστρατιωτικοποιήσεως τη συνδέουν με το εδαφικό καθεστώς και θεωρούν ότι τα νησιά δεν μας ανήκουν. Το λέω αυτό λοιπόν για όλους αυτούς οι οποίοι διερρήγνυαν τα ιμάτια τους μη αντιλαμβανόμενοι τι είναι αυτά που λένε. Πρέπει λοιπόν, να καταλάβουμε πως η Συνθήκη της Λοζάνης είναι ένα κείμενο 100 ετών, έχει κάποιες διατάξεις που αφορούν τα σύνορα και είναι ιερές και κάποιες διατάξεις που είναι παρωχημένες. Κάποιες από αυτές είναι και η διάταξη για την αποστρατικοποίηση, αλλιώς, θέτουμε τη χώρα σε κίνδυνο. Και τώρα, μιλάω γι αυτό το θέμα διότι φαίνεται, είναι σαφές τι ακριβώς εξετάζεται από πλευράς Τουρκίας. Με 2 επιστολές που έστειλε η Τουρκία το 20 και το 21 στον ΟΗΕ, λέει αυτά που είπε προχθές την προηγούμενη εβδομάδα σε 5 ΝAVTEX κι ANTI NAVTEX που έκανε. Δεν μπορούμε να κοιμόμαστε τον ύπνο του δικαίου για αυτό το θέμα. Οι διατάξεις µε τις οποίες ιδρύθηκε η Ελλάδα το 1831, περιείχαν και κάποια συμφωνία με εγγυήτριες δυνάμεις. Ο θεσμός των εγγυητριών δυνάμεων είναι παρωχημένος. Όταν κάτι είναι παρωχημένο, είναι νεκρό, είναι τελειωμένο. Δεν μπορεί να μπει στο σήμερα ότι έχω εγγυήτριες δυνάμεις. Οι διατάξεις για την αποστρατικοποίηση σου είναι νεκρές, είναι παρωχημένες, δεν είναι τελειωμένες και έτσι πρέπει να κινούμαστε και αυτή τουλάχιστον ήταν η επίσημη θέση μας από το 1994 κι έπειτα, όταν καταθέσαμε σχετική δήλωση, στη η Γενική Γραμματεία του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, που είπαμε ότι αυτές οι διατάξεις δεν επιδέχονται νομικής αξιολογήσεως και τις εξαιρέσαμε από την αρμοδιότητα του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης.»
Για την Τουρκία κι αν θεωρεί τις διατάξεις που περιλαμβάνονται στην Συνθήκη της Λωζάννης παρωχημένες, ο κ. Συρίγος απάντησε πως: «Να διευκρινίσουμε κάτι. Η Τουρκία δεν θεωρεί αυτές τις διατάξεις παρωχημένες, τις θεωρεί ισχυρές και τις επικαλείται. Εγώ λέω το ακριβώς ανάποδο ότι δεν είναι ισχυρές είναι παρωχημένες. Ένα δεύτερον, έχει να κάνει με το ότι οι διατάξεις οι οποίες καθορίζουν σύνορα μένουν ως προς το θέμα των συνόρων πάντοτε παραμένουν ισχυρές και δεν αλλάζουν ποτέ. Οπότε το θέμα των συνόρων δεν μπορεί να αλλάξει κι αυτό ορίζεται από τη Σύμβαση για το δίκαιο των Συνθηκών της Βιέννης, το 1968. Επομένως, οι διατάξεις ως έχουν για τα σύνορα και ως ένα βαθμό για τις μειονότητες παραμένουν ως έχουν. Και λέω ως ένα βαθμό, διότι το τελευταίο που μας έχει μείνει σε σχέση με αυτές τις διατάξεις είναι ονομασίες των 2 μειονοτήτων, διότι δυστυχώς η Συνθήκη της Λωζάνης δεν μπόρεσε να προστατεύσει την ελληνική μειονότητα στην Κωνσταντινούπολη. Ωραίο είναι να την επικαλούμαστε αλλά να βλέπουμε και την πραγματικότητα. Η πραγματικότητα είναι ότι η Συνθήκη της Λωζάνης δεν μπόρεσε να προστατεύσει την ελληνική μειονότητα κι έχει σημασία ως προς τους χαρακτηρισμούς των 2 νέων μειονοτήτων. Εμάς, το μόνο που μας ενδιαφέρει είναι η διάταξη για τα σύνορα, και σε μεγάλο βαθμό στο βαθμό που πρέπει για τις μειονότητες. Πρέπει λοιπόν να καταλάβουμε τι είναι τελειωμένο τι είναι νεκρό για το θέμα της αποστασιοποίησης καθώς όσο μένει έτσι είναι για μένα κίνδυνος θάνατος.»
Για το πως σχολιάζει την προκλητική στάση της Τουρκίας που επιστρέφει σε ένα γνώριμο μοτίβο ο κ. Συρίγος απαντά: «Πλην της ιστορίας με τα Ίμια που φαίνεται ότι ήταν ένα περιορισμένης εκτάσεως περιστατικό, το οποίο δεν συνεχίστηκε. Η Τουρκία αποφεύγει προκλήσεις. Είναι ενδιαφέρον ότι αποφεύγει έμπρακτες προκλήσεις. Είναι ενδιαφέρον επί παραδείγματι ότι κοντεύει χρόνος όπου δεν έχουμε παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου. Αυτό από το 81 και μετά δεν έχει ξανασυμβεί. Αυτό δείχνει ότι η Τουρκία θέλει να αποφύγει την έμπρακτες κινήσεις που αποτελούν προκλήσεις. Η στρατηγική της όμως, παραμένει στο τραπέζι κι αυτό φαίνεται από τις δυναστείες που έβγαλε από τις δηλώσεις που κάνουν από τα χαρτιά που στέλνουν σε διεθνείς οργανισμούς. Δεν ισχύουν οι, Διατάξεις της Συνθήκης της Λωζάνης για την αποστρατικοποίηση. Κατά καιρούς η Τουρκία βγάζει την αποστρατικοποίηση στην επιφάνεια τα τελευταία 5 χρόνια και βγάζει διαρκώς στην επιφάνεια. Σε αυτό πρέπει να υπάρξει μια οριστική απάντηση για να κλείσει το θέμα. Αυτές αφορούν στην επίσημη θέση της Ελλάδος.»
Για τον Υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας, τον κύριο Στυλιανίδη, που έκανε μια δήλωση για την Κύπρο ότι η μισή Κύπρος είναι τουρκική, ο κ. Συρίγος ανέφερε πως: «Είναι από την Κύπρο και έχει ζήσει στο πετσί του την τουρκική εισβολή και την τουρκική κατοχή. Εκείνο το οποίο είπενευρισμένος από τα σχόλια τα οποία άκουγε ήταν το βαθύτερο συναίσθημα του. Προφανώς δεν θέλει η Κύπρος να είναι τούρκικη. Περί τούτου δεν έχουμε καμία απώλεια. Περιέγραψε όμως ότι 50 χρόνια μετά, Τούρκοι κατέχουν φέτος 50 χρόνια. Μισός αιώνας Τούρκοι κατέχουν το 38% του νησιού. Είπε ότι ο Ελληνισμός δίνει μάχη στην Κύπρο.»
Για το πότε θα δούμε προκλήσεις ο κ. Συρίγος εκτιμά πως: «Ναι, πιστεύω ότι σίγουρα μέχρι το καλοκαίρι θα έχουμε ηρεμία, μετά θα δούμε προκλήσεις.»