Α. Σκουντάκης: Τα δωρεάν φάρμακα δεν είναι…δωρεάν – Απάντηση στις επικρίσεις για τη βράβευση του Μ. Θεμιστοκλέους
Η σχέση με τους ασφαλισμένους, η τεχνητή νοημοσύνη και οι προκλήσεις των επόμενων ετών τέθηκαν μεταξύ άλλων στο πλαίσιο του 11ου Συνεδρίου ΣΥ.Φ.Α.Κ. με θέμα “Φαρμακείο: Υπηρεσίες Υγείας, Ομορφιάς & Ευεξία στην ΑΙ Εποχή” που πραγματοποιήθηκε στο Ηράκλειο.
Η πανδημία, οι ελλείψεις και οι αυξήσεις φαρμάκων
Δύο από τα μεγαλύτερα ζητήματα προέκυψαν τα τελευταία χρόνια για τους φαρμακοποιούς και τους ασφαλισμένους ήταν η πανδημία στη διάρκεια της οποία αναπτύχθηκε και εμπεδώθηκε η σχέση εμπιστοσύνης με τους φαρμακοποιούς αλλά και οι αυξήσεις και οι αναπροσαρμογές στα φάρμακα που καταγράφηκαν και προκαλούν αντιδράσεις.
“Απαραίτητες οι αναπροσαρμογές τιμών”
Όπως τόνισε ο πρόεδρος Φαρμακευτικού Συλλόγου Ηρακλείου Αριστοτέλης Σκουντάκης μιλώντας στην εκπομπή “Ψιλά Γράμματα” του Politica 89.8 και την Φιλία Σαριδάκη, οι αναπροσαρμογές σε κάποιες περιπτώσεις ήταν απαραίτητες καθώς οδηγούν σε μείωση του φαινομένου των παράλληλων εξαγωγών και άρα σε περιορισμό της έλλειψης φαρμάκων που ταλαιπώρησε φαρμακοποιούς και ασθενείς και όπως είπε “θα προτιμήσω μια μικρή αύξηση στα φάρμακα που χρειάζονται να αυξηθούν, παρά να τα χάσω εντελώς από την αγορά και το φαρμακείο“. Συμπλήρωσε δε πως δε γίνεται ένα φάρμακο που κοστίζει 5 ευρώ στην Ελλάδα, να κοστίζει 40 ευρώ στο εξωτερικό.
Οι “δωρεάν” συνταγές δεν είναι δωρεάν
Τόνισε δε ότι οι συμμετοχές των ασφαλισμένων στα φάρμακα είναι εξωφρενικές και πως θα έπρεπε ο αποδέκτης των παραπόνων για τις τιμές των σκευασμάτων να είναι τα ασφαλιστικά ταμεία και όχι οι φαρμακοποιοί.
Όπως σημείωσε ακόμη ο κ.Σκουντάκης σε πολλές περιπτώσεις αναγράφεται ότι είναι δωρεάν ένα φάρμακο αλλά δεν είναι, ενώ ακόμη και οι οι έγκυοι αναγκάζονται να πληρώσουν παρότι δεν θα έπρεπε. Μάλιστα διερωτήθηκε “πως μπορεί για μια συνταγή που γράφει πάνω δωρεάν, να πληρώνει εν τέλει ο ασφαλισμένος 10 ,20, 30 ευρώ;“.
Αναφερόμενος στην τεχνητή νοημοσύνη σημείωσε πως ήδη χρησιμοποιείται σε φαρμακεία στο εξωτερικό για τη διαχείριση και των έλεγχο φαρμάκων και των παρενεργειών τους.
Απάντηση στις επικρίσεις για τη βράβευση Θεμιστοκλέους
Τέλος έδωσε απάντηση στις επικρίσεις που υπήρξαν για την βράβευση του υφυπουργού κ.Θεμιστοκλέους ,από μερίδα συνδικαλιστών όπως τον πρόεδρο του Σωματείου Εργαζομένων του ΠΑΓΝΗ κ. Βρύσαλη και την ΔΗΠΑΚ Φαρμακοποιών Ηρακλείου.
Απαντώντας ο κ.Σκουντάκης σημείωσε πως “με πλειοψηφία αποφασίστηκε η βράβευση για μια πολύ συγκεκριμένα ενέργεια που έκανε, όχι τη συνολική πολιτική του υπουργείου , να μην δημιουργούμε εντυπώσεις που δεν υπάρχουν. Επίσης ήταν μια συγκεκριμένη παράταξη διαμαρτυρήθηκε“. Όπως σημείωσε η βράβευση αφορούσε στη λειτουργία της εμβολιαστικής γραμμής στην διάρκεια της πανδημίας ,στην οποία σημαντικό ρόλο είχαν και οι φαρμακοποιοί.