Α.Πιστόλας: «To ΠΑΣΟΚ έχασε την ευκαιρία να αναστηθεί για 800 ψήφους – Είτε με Ανδρουλάκη, είτε με Δούκα θα είναι κόμμα επαρχίας»

Δημοσιεύτηκε στις 07/10/2024 21:11

Α.Πιστόλας:  «To ΠΑΣΟΚ έχασε την ευκαιρία να αναστηθεί για 800 ψήφους – Είτε με Ανδρουλάκη, είτε με Δούκα θα είναι κόμμα επαρχίας»

Για τις εκλογές ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ και τον Β γύρο, μίλησε στον Politica 89.8 και τον Χρήστο Κώνστα, ο πολιτικός αναλυτής και εκτιμητής, εκλογικής συμπεριφοράς Απόστολος Πιστόλας, σημειώνοντας πως το ΠΑΣΟΚ είτε με τον κ. Ανδρουλάκη είτε με τον κ. Δούκα, στην ηγεσία, θα είναι κόμμα επαρχίας και πως έχασε ευκαιρία να αναστηθεί για 800 ψήφους.

Για την εκλογική συμπεριφορά των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ: «Νομίζω  ότι όσοι πήγανε προς Ανδρουλάκη και Γερουλάνο ήθελαν μια αυτόνομη πορεία του κινήματος. Όσοι πήγαν προς τον κ. Δούκα ήθελαν, ένα πιο αριστερό ΠΑΣΟΚ, το οποίο θα μπορούσε να συνεργαστεί και με τους 87 και με τη νέα Αριστερά, ενώ όσοι πήγαν προς την κυρία Διαμαντοπούλου, ενδεχομένως ήθελαν ένα μεταρρυθμιστικό ΠΑΣΟΚ, το οποίο θα μπορούσε να παίξει ρόλο σε ενδεχόμενη συγκυβέρνηση στο μέλλον. Νομίζω ότι το ΠΑΣΟΚ, χθες έχασε μια μοναδική ευκαιρία να αναστηθεί πολιτικά για μερικές εκατοντάδες ψήφων, γιατί, αν περνούσε στο δεύτερο γύρο, ο κ. Γερουλάνος, θεωρώ ότι θα εκλεγόταν πρόεδρος, κάτι το οποίο θα σήμαινε, ότι θα είχαν πρόεδρο έναν ο οποίος, θα μπορούσε με το προφίλ του να πάρει, όλους τους δανεικούς ψηφοφόρους που πήρε η Νέα Δημοκρατία το 19 και το 23 από το κέντρο και με τις πολιτικές του να μαζέψει ψηφοφόρους μετριοπαθείς αριστερούς. Αυτό δεν έγινε.»

Για το αν θεωρεί μετά και το χθεσινό αποτέλεσμα πως το ΠΑΣΟΚ, έχει πεθάνει, ο κ. Πιστόλας σημειώνει πως: «Το ΠΑΣΟΚ ήταν στο 4% μετά στο 8, μετά στο 13, 12%, είναι ένα κόμμα  το οποίο δεν είναι αυτή τη στιγμή κυβερνητικό. Μπορεί να ξαναγίνει στο μέλλον, ακόμα και με τον κ. Ανδρουλάκη ή τον κ. Δούκα. Αυτή τη δεδομένη στιγμή, ωστόσο, δεν είναι κόμμα το οποίο μπορεί να αποτελεί κυβερνητική εναλλακτική.»

Σχετικά με το αν θεωρείται πρόβλημα το γεγονός ότι οι διεκδικητές της ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ που πέρασαν στο β γύρο, στο Λεκανοπέδιο Αττικής περιοχή στην οποία ο κ. Ανδρουλάκης και ο κ. Δούκας, κατετάγησαν τρίτος και τέταρτος, ο κ. Πιστόλας σημειώνει: «Νομίζω ότι είναι θέμα το ότι το ΠΑΣΟΚ αυτή τη στιγμή είναι κόμμα επαρχίας. Αυτό φαίνεται κι από το γεγονός ότι και οι 2 ήταν πρώτοι στην επαρχία, ενώ στις πόλεις, δεν τα πήγαν καλά. Αυτό είναι κάπως παράδοξο, γιατί συνήθως οι αλλαγές γίνονται από τα αστικά κέντρα προς την Περιφέρεια. Το ΠΑΣΟΚ Περιφέρειας, έχει ψηφοφόρους με διαφορετικά χαρακτηριστικά από το ΠΑΣΟΚ του κέντρου, από ότι ή Αττική κι η Θεσσαλονίκη. Είναι ένα δύσκολο ερώτημα για το ΠΑΣΟΚ, το πως θα πείσει το κέντρο η επαρχία. Είναι  δύσκολο ερώτημα γιατί το ΠΑΣΟΚ,  αν θέλει να κυβερνήσει, θα πρέπει να τους κερδίσει.»

Για το γεγονός ότι το 70% θέλει αλλαγή ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ ο κ. Πιστόλας αναφέρει: «Συμφωνώ ότι το 70% ζήτησε αλλαγή ηγεσίας, με βάση τις 6 υποψηφιότητες, το θέμα είναι όμως, τι είδους αλλαγή θέλει αυτό το 70%. Γιατί παραπάνω από το μισό του 70%, δεν θέλει ένα αριστερόστροφο ΠΑΣΟΚ. Ο μόνος που είναι τόσο αριστερόστροφος στο ΠΑΣΟΚ, είναι ο κ. Δούκας, ο οποίος πήρε 21%. Δηλαδή, οι μόνοι που θέλουν αλλαγή, δεν θέλουν την αλλαγή την οποία πρεσβεύει ο κ. Δούκας. Συμφωνώ ότι το 70%, θέλει αλλαγή, αλλά αν είναι επιλέξει μεταξύ του να συνεχίσει την ίδια πορεία ή την αλλαγή την οποία φέρει ο κ. Δούκας, ενδεχομένως  να επιλέξει να συνεχίσει την ίδια πορεία. Νομίζω ότι υπάρχει απογοητευμένος κόσμος, που ψήφισε την κ. Διαμαντοπούλου και τον κ. Γερουλάνο και δεν πέρασε κανένας εκ των δύο, οπότε δεν είμαι καθόλου σίγουρος ότι πολλοί από αυτούς θα βρεθούν ξανά στην κάλπη την Κυριακή. Άρα, το πλεονέκτημα το έχει αυτός που προηγείται από τον πρώτο γύρο αλλά κι αυτός που ελέγχει τους μηχανισμούς που θα πάνε σίγουρα στην κάλπη. Οπότε θεωρώ πως το προβάδισμα το έχει ο κ. Ανδρουλάκης.»

Για τα υπόλοιπα κόμματα και πως αντιμετώπισαν το χθεσινό αποτέλεσμα για το ΠΑΣΟΚ, ο κ. Πιστόλας επισημαίνει πως: «Νομίζω πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Στέφανος Κασελάκης θα πρέπει να πανηγυρίζουν. Διότι, αν έβγαινε ο κ. Γερουλάνος, θα είχε σοβαρότατο πρόβλημα στις ψήφους του κέντρου πράγμα το οποίο θα του δημιουργούσε επίσης σοβαρό πρόβλημα, η πτώση των ποσοστών στα δεξιά του. Η Νέα Δημοκρατία θα έμπαινε δηλαδή σε μια μεγάλη κρίση, ήταν πολύ πιθανό. Ο δε κ. Κασσελάκης δεν θα υπήρχε λόγος να υπάρχει στην πολιτική σκηνή της χώρας. Τη Liberal, αριστερά, την εκπροσωπεί μια χαρά, και πολύ καλύτερα κιόλας, ο κ. Γερουλάνος. Οπότε νομίζω διασώθηκαν πολιτικά και οι 2 με το χθεσινό αποτέλεσμα στο ΠΑΣΟΚ. Πλέον, μάλιστα ο κ. Μητσοτάκης, στο χώρο του κέντρου δεν έχει κανέναν δυνατό αντίπαλο, οπότε μπορεί να κάνει παρέλαση για ένα χρονικό διάστημα.»

Σε ενδεχόμενη επιστροφή Ανδρουλάκη στο ΠΑΣΟΚ, κι αν αυτό θα σημαίνει ότι ισχυροποιείται ο αποδυναμωμένος πρόεδρος ή ότι παρατείνεται η θητεία του ως ένα μεταβατικό στάδιο ο κ. Πιστόλας εκτιμά πως: «Ο κ. Ανδρουλάκης έχει το χρόνο να πει ότι μπορεί να φέρει κάτι το διαφορετικό. Έχει αυτή την ευκαιρία, για να αντιστρέψει το κλίμα καθώς δεν υπολείπεται τόσο σε πολιτική ουσία. Την ουσία την έχει, στον τρόπο επικοινωνίας, στο πως θα περάσει αυτή η ουσία στον κόσμο είναι το πρόβλημα. Αυτό είναι το πρόβλημα του αν θα το καταφέρει, δεν μπορούμε να ξέρουμε, αλλά θα έχει μια ευκαιρία σε περίπτωση που επανεκλεγεί.»

Για τις τάσεις κι αν αυτές επανέρχονται στο ΠΑΣΟΚ ώστε να του προσδώσουν κυβερνησιμότητα που υπολείπεται ο κ. Πιστόλας απαντά: «Δεν είμαι βέβαιος για κάτι τέτοιο, δεν ψήφισε στις εκλογές αυτές, μόνο μέλη του ΠΑΣΟΚ, αλλά και φίλοι του κόμματος, επομένως μπορεί να δημιουργηθεί μια πλαστή εικόνα. Είδαμε τον κ. Κύρτσο να πηγαίνει στις κάλπες, από την πλευρά της δεξιάς, είδαμε τον κ. Παπανώτα,  παρολίγον υποψήφιο με το ΣΥΡΙΖΑ από τα αριστερά. Οπότε δεν μπορώ να πω ότι οι τάσεις ξαναγύρισαν στο ΠΑΣΟΚ. Έχουν γυρίσει μάλλον, ωστόσο δεν μπορούμε να ξέρουμε το πόσο δυνατές είναι. Πάντως, εφόσον δεν παρουσιαστεί κυβερνητική εναλλακτική 2 τινά υπάρχουν ή ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συνεχίσει και θα πάει και το 27 και θα κυβερνήσει ενδεχομένως με κυβέρνηση συνεργασίας, ή  θα έρθει κυβερνητική εναλλακτική εφόσον δεν βρίσκεται στο πολιτικό σύστημα μέσα, απέξω από το πολιτικό σύστημα, ή θα έρθει από δεξιά της Νέας Δημοκρατίας. Κάπως θα έρθει, πάντως κι είναι νομοτελειακό αυτό. Όσο αφήνεται χώρος στο κέντρο, για τη Νέα Δημοκρατία και τον κ. Μητσοτάκη, τόσο θα αφήνει χώρο κι εκείνος από τα δεξιά.»

Για το αν χαθεί αυτή η δεύτερη ευκαιρία που ενδεχομένως πάρει ο κ. Ανδρουλάκης, κι αν χρυσές εφεδρείες θα μπορούσαν να αποτελέσουν ο κ. Δούκας ή ο κ. Γερουλάνος, ο κ. Πιστόλας απαντά: «Μιλάμε για ένα σενάριο μετά το 2027, ωστόσο θα μπορούσε να συμβεί, ειδικά εάν δεν έρθει κάτι νέο, έξω από το πολιτικό σύστημα προς τα μέσα κι αν δεν πάρει ο κ. Μητσοτάκης τον χώρο του κέντρου πράγμα πολύ δύσκολο. Σε αυτή την περίπτωση θα μπορούσε ένα από τους 2 να αποτελέσει το νέο πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ.»

Για το αν θα υπάρξει κάποια επανατοποθέτηση στα πολιτικά πράγματα της χώρας χωρίς ουσιαστικές ανακατατάξεις μετά κι από την επόμενη Κυριακή, ο κ. Πιστόλας σημειώνει πως: «Κοιτάξτε εάν εκλεγεί ο κ. Δούκας, θεωρώ πάρα πολύ πιθανό, οι 87 κι η Νέα Αριστερά να πάνε μαζί του, εννοείται χωρίς τον κ. Κασσελάκη, που μάλλον θα πάρει το ΣΥΡΙΖΑ και θα κάνει ένα κόμμα νέο δικό του Liber αριστεράς , το οποίο θα μπορεί να κολλήσει σε κάποια συγκυβέρνηση. Εάν εκλεγεί ο κ. Ανδρουλάκης, ο κ. Κασσελάκης θα κάνει πάλι το ίδιο, αλλά δεν ξέρω τι θα κάνει η Νέα Αριστερά, οι υπόλοιποι αριστεροί και οι 87. Είναι ερώτημα αν θα πανε με τον κ. Ανδρουλάκη που μιλάει για αυτόνομη πορεία του ΠΑΣΟΚ ή θα κάνουν κάτι δικό τους. Είναι πολλά που μπορούν να γίνουν, είναι πολύ ρευστό το σκηνικό, μην ξεχνάμε, υπάρχει ένα 20% κι από τα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας.»


Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Politica στο Google News και στο Facebook