Α. Παπαδάκης: Αυτές είναι οι νέες οδηγίες των εποπτών δημόσιας υγείας για τον κορονοϊό

Δημοσιεύτηκε στις 01/04/2020 12:16

Α. Παπαδάκης: Αυτές είναι οι νέες οδηγίες των εποπτών δημόσιας υγείας για τον κορονοϊό

Νέες οδηγίες για να περιοριστεί η εξάπλωση του κορονοϊού, έδωσε μέσα από την συχνότητα του Politica 89.8 και την Αντιγόνη Ανδρεάκη, ο Αντιπρόεδρος εποπτών Δημόσιας Υγείας Ελλάδος, Αντώνης Παπαδάκης, επισημαίνοντας τους ορθούς τρόπους απολύμανσης σε επιφάνειες, τρόφιμα, ρούχα αλλά και τους κανόνες ασφαλείας σε περίπτωση που μετακίνησης μας σε τράπεζες, σουπερμάρκετ και χώρους που παρατηρείται συνωστισμός. 

“Το “Μένουμε σπίτι” είναι το ιδανικότερο και καταλληλότερο μέτρο που μπορούμε να εφαρμόσουμε για να προστατευτούμε από τον κορονοϊό”, τονίζει ο κ. Παπαδάκης επισημαίνοντας τους κανόνες ασφαλείας σε περίπτωση μετακίνησης μας από το σπίτι στα ανοιχτά κι αναγκαία καταστήματα, όπως τις τράπεζες και τα σουπερμάρκετ. Χαρακτηριστικά αναφέρει πως: “Χρειάζεται να αποφύγουμε τις άσκοπες μετακινήσεις, να αποφύγουμε τις ουρές στις τράπεζες και τα σουπερμάρκετ που παρατηρήθηκαν πρόσφατα.  Οφείλουμε να παραμείνουμε σπίτι μας, κι αν τυχόν κυκλοφορήσουμε να τηρούμε αποστάσεις ασφαλείας, για να αποφύγουμε τυχόν μετάδοση του ιού. Αν βήξει η φτερνιστεί κάποιος ο ιός θα κυκλοφορήσει στην ατμόσφαιρα με βάση τα σταγονίδια και γι αυτό ακριβώς το λόγο πρέπει να τηρούνται αποστάσεις ασφαλείας άνω των 2 μέτρων, σε χώρους συνωστισμού όπως τις τράπεζες, ή τα σουπερμάρκετ.” 

Ορθοί τρόποι απολύμανσης σε τρόφιμα κι επιφάνειες

Αναφορικά με το πως μπορούμε με ασφάλεια να απολυμάνουμε τρόφιμα κι επιφάνειες, οι επόπτες δημόσιας υγείας συνιστούν, για να κάνουμε τη ζωή μας πιο εύκολη και να καθαρίζουμε και απολυμαίνουμε επιφάνειες στο σπίτι ή το γραφείο μας σωστά: 1 σταγόνα ≈ 0,05 ml 1 κουταλάκι του γλυκού ≈ 5 ml 1 κουταλιά σούπας ≈ 15 ml 1 ποτήρι του νερού≈ 250 ml

Για απλή καθημερινή χρήση απαιτούνται 200 ppm οπότε προσθέστε 1 κουταλάκι (5 ml) οικιακής χλωρίνης ((περιεκτικότητας 5.25% σε Υποχλωριώδες Νάτριο) σε 4 ποτήρια (1λίτρο) νερού.

Αρχικά καθαρίστε σχολαστικά με νερό την επιφάνεια και αφήστε την να στεγνώσει.

Στη συνέχεια καθαρίζουμε τις επιφάνειες με το απολυμαντικό διάλυμα το οποίο και αφήνουμε σε αυτές μέχρι να στεγνώσει.

Για 5000 ppm, που είναι και η σωστή συγκέντρωση απολυμαντικού όταν έχουμε μολυσμένη επιφάνεια, 1) Αρχικά καθαρίστε σχολαστικά με νερό την επιφάνεια και αφήστε την να στεγνώσει.

2) Στη συνέχεια προσθέστε 20 κουταλάκια του γλυκού (100 ml) οικιακής χλωρίνης (περιεκτικότητας 5.25% σε Υποχλωριώδες Νάτριο) σε 4 ποτήρια (1 λίτρο) νερό. Απαιτούμενος χρόνος δράσης 10 λεπτά.

Μετά καθαρίστε τις επιφάνειες με νερό. Αν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε μικρότερη ποσότητα χλωρίνης απαιτείται περισσότερος χρόνος επαφής.

Για 1000 ppm προσθέστε 4 κουταλάκια του γλυκού (20 ml) λευκαντικού σε 4 ποτήρια (1 λίτρο) νερό.Απαιτούμενος χρόνος δράσης 30 λεπτά

Σημείωση: Για τον καθαρισμό και την απολύμανση όλων των σκληρών επιφανειών, των πατωμάτων, των καρεκλών, των πόμολων, κ.α., πρέπει να χρησιμοποιούνται πανάκια/υφάσματα μίας χρήσης ή χαρτί καθαρισμού καθώς και σφουγγαρίστρες με αποσπώμενες κεφαλές. Τα πανάκια/υφάσματα, το χαρτί και οι κεφαλές από τις σφουγγαρίστρες θα πρέπει να απορρίπτονται μετά από κάθε χρήση σε ειδικές σακούλες και να αντιμετωπίζονται ως μολυσματικά απόβλητα στην περίπτωση που ο καθαρισμός αφορά χώρους από όπου έχει περάσει επιβεβαιωμένο κρούσμα. Πρέπει να αποφεύγεται το πιτσίλισμα και o ψεκασμός κατά τη διάρκεια του καθαρισμού και της απολύμανσης.

“Αξίζει να σημειωθεί πως δεν αναμειγνύουμε την χλωρίνη με άλλα συστατικά, όπως ξύδι, αλκοόλη, η αμμωνία, καθώς προκαλούνται χημικές αντιδράσεις”, σύμφωνα με τον κ. Παπαδάκη.

Μεταξύ άλλων ο κ. Παπαδάκης, επεσήμανε πως: “η κατάλληλη θερμοκρασία πλύσης, για απολύμανση των ρούχων αυτή την περίοδο, είναι οι θερμοκρασίες πλυντηρίου, από 60 – 90 βαθμούς. Μας συμβουλεύει μάλιστα, να καθαρίζουμε τα χαλιά με απολυμαντικό υγρό, να βγάζουμε τα παπούτσια μας, όταν επιστρέφουμε σπίτι κι αν είναι δυνατόν να αποφεύγουμε το τίναγμα των ρούχων ή των χαλιών. Συνίσταται όμως, να αερίζουμε στην αυλή ή το μπαλκόνι μας τα χαλιά και τα ρούχα, ειδικά την περίοδο αυτή που οι καιρικές συνθήκες είναι καταλληλότερες, λόγω των υψηλότερων θερμοκρασιών σε σχέση με το χειμώνα. “

Ακούστε εδώ ολόκληρη την συνέντευξη του Αντιπροέδρου των Εποπτών Δημοσίας Υγείας Ελλάδος Αντώνη Παπαδάκη στον Politica 89.8: