Α. Νίκλαν: «H παρουσία της Ελληνικής Πολιτείας στη Ροδόπη εξαντλείται στη φορολόγηση προσφέροντας χώρο κινήσεων στο Τουρκικό Προξενείο»
Στην επιρροή που ασκεί το Τουρκικό Προξενείο στην περιοχή της Θράκης, αλλά και στις συνέπειες που μπορεί να προκαλέσει μια τέτοια επιρροή για τα ελληνικά εθνικά μας συμφέροντα, αναφέρθηκε μιλώντας στον Politica 89.8 και τον Χρήστο Κώνστα, ο σύμβουλος θεμάτων ασφαλείας Αλέξανδρος Νίκλαν.
Όπως επεσήμανε ο κ. Νίκλαν: «Η Θράκη, έχει εγκαταλειφθεί, δυστυχώς, η παρουσία του ελληνικού κράτους περιορίζεται, ας πούμε, στη φορολόγηση, την προεκλογική καμπάνια και τώρα τελευταία ίσως που κάνανε κάποιες διαδικασίες όσον αφορά την εκλογή των μουφτήδων αλλά μέχρι εκεί. Έχει δώσει χώρο κινήσεων στο Τουρκικό Προξενείο.»
Σε ότι αφορά τους λόγους που και τα ελληνικά κόμματα δεν παρεμβαίνουν εφόσον γνωρίζουν τα προβλήματα της περιοχής αλλά τα αγνοούν, ο κ. Νίκλαν αναφέρει πως: «Τα ελληνικά κόμματα χρησιμοποιούν αυτή την κατάσταση προς ίδιο μικροκομματικό όφελος, για το ποιος θα επικρατήσει στην περιοχή αλλά και για να εργαλοιποιήσουν το μουσουλμανικό στοιχείο. Ο προβληματισμός, ο δικός μας όμως, είναι για το τι γίνεται αν κάποιος αντιπρόσωπος που τον έχει βάλει το Τουρκικό προξενείο, εκλεγεί στο ελληνικό κοινοβούλιο και τι μπορεί να κάνει μέσα στο ελληνικό κοινοβούλιο, αν κι εφόσον κατευθύνεται από την κυβέρνηση Ερντογάν. Το Τουρκικό προξενείο, χρησιμοποιεί, την εντοπιότητα, ανθρώπους οι οποίοι έχουν αναπτύξει μια τοπική κουλτούρα, η οποία βασίζεται και στο θρησκευτικό στοιχείο και προσπαθεί να εκμεταλλευτεί και να παρουσιάσει ότι υπάρχει τουρκική μειονότητα. Προς αυτή την κατεύθυνση, έχουμε να αναφέρουμε και στοιχεία που ήρθαν στην δημοσιότητα τα οποία κάνουν λόγο για εισβολή από Τούρκους με ελληνικά διαβατήρια που ήρθαν και ψήφισαν στις εκλογές της 21ης Μαϊού, και έπειτα αποχώρησαν.»
Σε ότι αφορά τις συνέπειες που μπορεί να έχει για τη χώρα, η τεράστια επιρροή του Τουρκικού προξενείου στην Θράκη, ο κ. Νίκλαν υπογράμμισε πως: «Αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, είναι πιθανόν, κάποιες τάξεις ανθρώπων, οι οποίοι βλέπουνε με φιλικό μάτι την τουρκική παρέμβαση να φτάσουν στο σημείο να ζητούν και την ανεξαρτητοποίηση της περιοχής. Η Τουρκία, επιδιώκει πέρα από τη γαλάζια πατρίδα που αφορά το Αιγαίο και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, να ασκήσει επιρροή και στη Δυτική Θράκη ώστε να αποκτήσει μεγαλύτερη επαφή με τα σύνορα της Ευρώπης. Είναι ένα ζήτημα λοιπόν αυτό που συμβαίνει στην Θράκη που αφορά όλη την χώρα, όχι μόνο την περιοχή της Θράκης.»
Για την αντιμετώπιση του ζητήματος, ο κ. Νίκλαν προτείνει: «Εφόσον έχουμε διπλωμάτες οι οποίοι λένε πως η Τουρκία με το Τουρκικό προξενείο, ξεπέρασε τα όρια της διπλωματικής του παρουσίας και δημιουργεί πλέον καταστάσεις οι οποίες παρεμβαίνουν στα εσωτερικά της χώρας, να μην αφήσουν το ζήτημα να επεκταθεί άλλο, αλλά να το κάνουν να περιοριστεί εκεί. Μια σκέψη θα ήταν να ενισχυθεί το ελληνικό κοσμικό κράτος, στην περιοχή της Θράκης, αλλά και να μεταφερθεί το Τουρκικό Προξενείο, από την Θράκη, προς την Θεσσαλονίκη, που το ελληνικό στοιχείο είναι αρκετά έντονο και η πόλη αρκετά μεγάλη μειώνοντας την εξουσία και τη σφαίρα επιρροής του Τουρκικού Προξενείου.»