Α.Μητρόπουλος: «Μαζί με την απαγόρευση της μείωσης του κατώτατου μισθού, θα απαγορεύεται και η αύξηση όταν η ανάπτυξη θα είναι αναιμική»

Δημοσιεύτηκε στις 01/11/2024 18:22

Α.Μητρόπουλος: «Μαζί με την απαγόρευση της μείωσης του κατώτατου μισθού, θα απαγορεύεται και η αύξηση όταν η ανάπτυξη θα είναι αναιμική»

Την άποψη πως με την απαγόρευση της μείωσης του κατώτατου μισθού, θα απαγορεύεται και η αύξηση όταν η ανάπτυξη θα είναι αναιμική, εξέφρασε στον Politica 89.8 και τον Χρήστο Κώνστα, ο Καθηγητής Εργατικού Δικαίου και Πρόεδρος της ΕΝΥΠΕΚΚ Αλέξης Μητρόπουλος.

Για την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 950 ευρώ το 2027 και την απαγόρευση μείωσής του δια νόμου ο κ. Μητρόπουλος ανέφερε πως: «Η αύξηση του κατώτατου μισθού είναι υποχρέωση,  από την Ευρωπαίκή Οδηγία  2022/2041  για επαρκείς κατώτατους μισθούς, η οποία αν δεν ενσωματωθεί, μέχρι τις 15 Νοεμβρίου του τρέχοντος έτους, θα μας επιβληθούν μεγάλα πρόστιμα. Ωστόσο, ενώ η οδηγία έχει ως πρώτο κριτήριο καθορισμού του κατώτατου μισθού το άρθρο 5, που λέει, ότι αυτό που πρέπει να λαμβάνεται υπόψη στο ύψος του κατώτατου μισθού είναι η αγοραστική δύναμη του μισθού, αυτό το κριτήριο η κυβέρνηση δεν το θεσπίζει. Και το λέω αυτό γιατί από την κυβέρνηση, ειπώθηκε πως θα λαμβάνεται υπόψιν μόνο,  η πορεία της οικονομίας και ο πληθωρισμός. Άρα λοιπόν,  το κριτήριο της αγοραστικής δύναμης που αυτό είναι το πρόβλημα των μισθωτών και των συνταξιούχων, ότι έχουν χαμηλούς μισθούς και συντάξεις και δεν μπορούν να αγοράσουν τα προϊόντα που συνεχώς ακριβαίνουν, άρα ότι δεν έχουν ισχυρή αγοραστική δύναμη οι μισθοί τους δεν λαμβάνεται υπόψιν.  Το πιο τραγικό σε αυτή την πρωτοβουλία είναι πως ορισμένοι δημοσιογράφοι κι η κυβέρνηση, παρουσιάζουν ως θετικό στοιχείο της πρωτοβουλίας αυτό που είπε η κυβέρνηση ότι ο βασικός μισθός θα απαγορεύεται να μειώνεται, ενώ η ουσία είναι ανάποδα. Δηλαδή, με Νόμο θα απαγορεύεται η αύξηση του κατώτατου μισθού, όταν η οικονομία έχει μικρή ανάπτυξη ή καθόλου ανάπτυξη. Δηλαδή με νόμο θα απαγορεύεται η μείωση, δηλαδή θα παγώνουν οι κατώτατοι όταν η οικονομία μας δεν αναπτύσσεται πολύ ή όταν δεν αναπτύσσεται καθόλου, όταν γνωρίζουμε πως σε όλες τις οικονομίες, ανεξαρτήτως ανάπτυξης και πρόσημού, οι μισθοί, πρέπει να αυξάνονται τουλάχιστον ίσα με τον πληθωρισμό. Αυτό η κυβέρνηση δεν το ενσωματώνει παρά το ότι η οδηγία άλλα διατάσσει. Άρα λοιπόν αυτό το αρνητικό στοιχείο, δυστυχώς, ο κύριος Υπουργός το εμφάνισε ως θετικό στοιχείο.»

Για το ότι ένας αλγόριθμος θα αποφασίζει για τους μισθούς και ότι για τους μισθούς δεν θα γίνεται κάποια διαπραγμάτευση, ο κ. Μητρόπουλος αναφέρει: «Δυστυχώς με τον νόμο 4093 του 12, από την Κυβέρνηση Σαμαρά Βενιζέλου αφαιρέθηκε από τη ΓΣΕΕ το δικαίωμα να διαπραγματεύεται τους μισθούς. Δυστυχώς από το 2012 λοιπόν ως και σήμερα, 2024 είναι 13 τα μισθολογικά έτη, που η ΓΣΕΕ δεν έχει το δικαίωμα με τον ΣΕΒ, με τους βιομηχάνους δηλαδή,  να διαπραγματεύεται το ύψος των μισθών. Δυστυχώς, ακόμη και σήμερα και φοβάμαι για πολλά ακόμα χρόνια, παρά το ότι υποτίθεται πως βγήκαμε από τα μνημόνια, η  διαπραγμάτευση για το ύψος των μισθών έχει ακυρωθεί και ο μισθός θα καθορίζεται με απόφαση κυβερνητική, όπως συμβαίνει σε 3 – 4 χώρες στον πλανήτη. Το χειρότερο είναι ότι θα δώσει και μία ψευδαίσθηση δημοκρατικού διαλόγου και διαπραγμάτευσης, διότι από κάποιους φορείς θα ζητάει τη γνώμη, οι φορείς θα παρέχουν τη γνώμη τους και θα λέει η κυβέρνηση στο τέλος που θα είναι τελικώς εισηγούμενη,  πως όλοι οι φορείς, εργοδότες, εργαζόμενοι, κοινωνικοί φορείς, επιστημονικοί φορείς μετείχαν στη συζήτηση, αλλά εγώ έχω το δικαίωμα του τελικού καθορισμού.»

Για τα χθεσινά στοιχεία τού Πληροφοριακού Συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ» του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης για τον Σεπτέμβριο 2024 που δείχνουν έκρηξη της μερικής απασχόλησης ο κ. Μητρόπουλος ανέφερε πως: «Για το μήνα Σεπτέμβριο και για τον Αύγουστο στις 100 νεοδημιουργηθείσες θέσεις, οι 52 είναι των 450 ευρώ, δηλαδή μερικής απασχόλησης. Κι όχι μόνο αυτό, αλλά στον μήνα Σεπτέμβριο, στις 30 μέρες του Σεπτεμβρίου, 7.500 χιλιάδες θέσεις πλήρους απασχόλησης μετατραπήκανε σε μερικής απασχόλησης, άρα είναι πύρρειος νίκη, αυτό το οποίο η κυβέρνηση νομίζει ότι έχει πετύχει, δηλαδή να μειώσει την ανεργία, διότι όντως η ανεργία έχει μειωθεί ονομαστικά κι αριθμητικά, αλλά μειώθηκε κατά την εκτίναξη του αριθμού των συνανθρώπων μας που ζούνε στα όρια της σχετικής η απόλυτης πείνας φτώχειας. Δηλαδή ζούνε με 450€ μεικτά 400 παρακάτω καθαρά. Άρα λοιπόν αυτά τα 2 ποιοτικά στοιχεία μας οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η κυβέρνηση δεν πρέπει να επιχαίρει ούτε να πανηγυρίζει για τους άθλους της στην πάταξη της ανεργίας».