Α. Μητρόπουλος: «Έρχεται το φαινόμενο Karoshi για τους εργαζόμενους – Θα καταρρέουν από την πολύωρη εργασία όπως οι Ιάπωνες »
Στις οκτώ ανατροπές κατά των εργαζομένων που εισάγει το νέο εργασιακό νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας και αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή, αναφέρθηκε μιλώντας στον Politica 89.8 και τον Χρήστο Κώνστα, ο καθηγητής ΕΚΠΑ και πρόεδρος της Ένωσης για την Υπεράσπιση της Εργασίας και του Κοινωνικού Κράτους (ΕΝΥΠΕΚΚ) Αλέξης Μητρόπουλος.
Όπως σημειώνει ο κ. Μητρόπουλος «το νέο εργασιακό νομοσχέδιο φέρνει τις μεγαλύτερες ανατροπές σε βάρος των εργαζομένων από τη Μεταπολίτευση μέχρι σήμερα. Φέρνει μεγάλες ανατροπές και δεν ξέρω αν το έχει αντιληφθεί ο κόσμος της εργασίας. Θα δουλεύει κάποιος μόνο για το ψωμί του, για το φαγητό του.»
Ο κ. Μητρόπουλος, έκανε λόγο για Κατάργηση 8ώρου μέσω δυνητικής (εθελοντικής) παράλληλης απασχόλησης. Ημερήσια εργασία 13 ωρών (άρθρο 9), συνεπαγόμενη εβδομαδιαία εργασία 65 ωρών (5ήμερο) ή 78 ωρών (6ήμερο). Όπως επεσήμανε: «Mια τέτοια διάταξη, στην ουσία αποσκοπεί στην επιθυμία των εργοδοτών να μην πληρώνουν υπερωρίες. Γιατί σήμερα ένας εργαζόμενος σε μια επιχείρηση δουλεύει μια ώρα υπερεργασία, αν κάτσει και δουλέψει και άλλες 2 ώρες υπερωρία επειδή το θέλει ο εργοδότης θα πάει 11 και 12 άρα 3 ώρες υπερώρια. Αν αλλάξει αυτό, θα κάνει τις 13 ώρες, χωρίς, όμως να πληρώνουν οι εργοδότες υπερωρίες στους εργαζόμενους με αποτέλεσμα να μην προσλαμβάνουν κι άλλον εργαζόμενο γι αυτή τη δουλειά. Θα γίνουμε σαν την Ιαπωνία, που έχει υιοθετήσει μια κουλτούρα υπερβολικής εργασίας. Θα ζήσουμε συνθήκες «karoshi» που στην ουσία είναι ο «θάνατος από υπερβολική εργασία» – το οποίο οδήγησε σε νομοθεσία που αποσκοπεί στην πρόληψη του θανάτου και των τραυματισμών από υπερβολικές ώρες εργασίας.»
Πολλά από τα δικαιώματα των εργαζομένων, που μάλιστα χρειάστηκαν πολυετείς αγώνες μέχρι να κατοχυρωθούν συνταγματικά, πλέον θα καταργηθούν, εξηγεί ο κ. Μητρόπουλος αναλύοντας τα κύρια σημεία του νέου Νομοσχεδίου.
πιγραμματικά:
- Επιδείνωση της θέσης του «δοκιμαζόμενου» εργαζόμενου. Αυτοδίκαιη λύση χωρίς αποζημίωση-επίδομα ανεργίας (άρθρα 4 και 19).
- Νομιμοποίηση όλων των «λευκών συμβάσεων» («white contracts») χωρίς εγγυημένο ελάχιστο αριθμό ωρών απασχόλησης (άρθρο 6 παρ. 1). «Λευκές συμβάσεις» μέσω ΕΠΑ-Εταιρειών Ενοικίασης (άρθρο 6 παρ. 3).
- Κατάργηση 8ώρου μέσω δυνητικής (εθελοντικής) παράλληλης απασχόλησης. Ημερήσια εργασία 13 ωρών (άρθρο 9), συνεπαγόμενη εβδομαδιαία εργασία 65 ωρών (5ήμερο) ή 78 ωρών (6ήμερο).
- Κατάργηση της εργοδοτικής υποχρέωσης προαναγγελίας υπερωριών (άρθρο 22).
- Ευκολότερη απόλυση του μισθωτού λόγω αυθαίρετης αποχής από την εργασία (άρθρο 23 παρ. 3).
- Κατάργηση του πενθημέρου σε πολλές επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα, διαρκούς ή μη διαρκούς λειτουργίας, με εναλλασσόμενες βάρδιες για εργαζόμενους με πενθήμερο (άρθρα 25 και 26).
- Επιδείνωση του συστήματος διευθέτησης του χρόνου εργασίας (άρθρο 28). Ξεμπλοκάρει το σύστημα «απλήρωτων υπερωριών» (διευθέτηση και με αίτημα του εργοδότη).
- Περαιτέρω ποινικοποίηση της απεργίας και της συνδικαλιστικής δράσης (άρθρο 31).