Α. Μητρόπουλος: «31 επιδόματα παρασύρει η αύξηση του κατώτατου μισθού – Συν 19,5 ευρώ καθαρά στο δώρο Πάσχα τον Μάιο»
Για τα 31 επιδόματα που παρασύρει η αύξηση του κατώτατου μισθού αλλά και για τα 19,5 ευρώ καθαρά που προστίθενται στο δώρο Πάσχα τον Μάιο, μίλησε στον Politica 89.8 και τον Χρήστο Κώνστα, ο Εργατολόγος και Πρόεδρος της ΕΝΥΠΕΚΚ Αλέξης Μητρόπουλος.
Ο κ. Μητρόπουλος εξέφρασε την ικανοποίηση του καθώς μαζί με την επιστημονική του ομάδα είχαν προβλέψει την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 830 όταν οι κοινωνικοί φορείς απασχόλησης, έκαναν λόγο για αύξηση κάτω των 820 ευρώ σημειώνοντας πως: «Όλοι οι κοινωνικοί φορείς, εκτιμούσαν πως η αύξηση κατώτατου μισθού θα ήταν κάτω από τα 820 ευρώ. Είχαμε εκτιμήσει, πως η αύξηση θα φτάσει στα 830 σαν ΕΝΥΠΕΚΚ και ήδη ετοιμάζουμε έναν κατάλογο 31 επιδομάτων που επηρεάζονται από την αύξηση στον κατώτατο μισθό.»
Για το τι σημαίνει η αύξηση στα 830 του κατωτάτου μισθού και πως επηρεάζονται τα επιδόματα, ο κ. Μητρόπουλος αναφέρει: «Οι τριετίες, το δώρο Πάσχα, το επίδομα αδείας, το δώρο Χριστουγέννων, το επίδομα ανεργίας, το επίδομα μητρότητας, το επίδομα εκδοροσφαγέων, οικοδόμων, ρυτινοσυλλεκτών και συνολικά 31 συνολικά επιδόματα που είναι από το νόμο του Εθνάρχη Βενιζέλου του 1920, δεμένα και εξαρτημένα από τον εκάστοτε κατώτατο μισθό, από μεθαύριο Δευτέρα πρώτη του μηνός θα αυξηθούν. Αυτά τα επιδόματα με την επιστημονική μας ομάδα θα τα αναρτήσουμε κι απόψε στην σελίδα της ΕΝΥΠΕΚΚ, πόσο ήταν μέχρι σήμερα και πόσο θα αυξηθούν από τη Δευτέρα. Η αύξηση αυτή είναι η τέταρτη της κυβέρνησης. Παρέλαβε από τα 650 που το είχε η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ το 2019 και έφτασε με 4 σωρευτικά αυξήσεις από μεθαύριο πρώτη Απριλίου στα 830. Στόχος όπως είπε ο Πρωθυπουργός είναι να στα 950 μέχρι τη λήξη της τετραετίας. Θα το παρακολουθήσουμε να δούμε. Αν κάποιος πάντως δουλέψει υπερωριακά ή αν κάποιος απολυθεί, αν κάποιος δουλέψει Κυριακή ή αν κάποιος δουλέψει σε αργία ή δουλέψει εκτός έδρας θα αμείβεται με βάση το ύψος του νέου κατωτάτου μισθού από Δευτέρα. Η αύξηση κατώτατου μισθού είναι σημαντικό θέμα είναι πολλοί εργαζόμενοι και άνεργοι που ωφελούνται. Το επίδομα ανεργίας, 479€ μεθαύριο πάει σχεδόν 510 ευρώ. Το επίδομα μητρότητας, θα πάει από 780 που είναι σήμερα κατά 50 ευρώ παραπάνω.»
Για το αν η αύξηση στον κατώτατο μισθό λύνει τα ζητήματα των εργαζόμενων χαμηλόμισθων του ιδιωτικού τομέα ο κ. Μητρόπουλος απαντά: «Φυσικά κι όχι, με τέτοιο πληθωρισμό, δεν λύνονται τα προβλήματα των χαμηλόμισθων, όμως είναι σημαντική μια αύξηση κατά 50€ μεικτά κατά 39 ευρώ καθαρά, ανά μήνα επί 14 μήνες και είπαμε συμπαρασύρει και όλα τα επιδόματα, έτσι έχει η κατάσταση.»
Για τον πληθωρισμό και την μείωση την αγοραστική δύναμης των καταναλωτών που οδήγησε τον πρωθυπουργό στην αύξηση του κατώτατου μισθού στα 830 ο κ. Μητρόπουλος απαντά: Ακριβώς, αυτό επηρέασε και την τελική απόφαση του κυρίου πρωθυπουργού. Το ότι αγοραστική δύναμη των μισθωτών στην πατρίδα μας έφυγε από την αντίστοιχη της κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης κι είναι μαζί με τον Βούλγαρο που έχει το μικρότερο μισθό στην Ε.Ε. από τα 27 κράτη μέλη και το ότι στοιχεία της Eurostat δείχνουν πως η αγοραστική δύναμη των μισθωτών και των αμειβομένων με κατώτατο μισθό είναι μικρότερη στο 67% του μέσου Ευρωπαίου, πιστεύω πως είναι αυτά που οδήγησαν τον πρωθυπουργό στην μεγαλύτερη δυνατή αύξηση του κατώτατου μισθού.
Για το ποιον στόχο θεωρεί δύσκολο να επιτευχθεί ο κ. Μητρόπουλος σχετικά με τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού, απαντά πως: «Υποχρεωτικά εντός 25, θα έχουμε νέα αύξηση κατώτατου μισθού, για να φτάσουμε στα 950. Εκτιμώ πως μέχρι το 2027 θα έχουμε φτάσει τα 950 ευρώ κατώτατο μισθό. Δυσκολότερο βλέπω τον άλλο πρωθυπουργικό στόχο ότι ο μέσος ιδιωτικός μισθός που λέει ο κύριος πρωθυπουργός θα πάει στα 1500. Αυτό μου φαίνεται δύσκολο να επιτευχθεί αν αναλογιστεί κανείς, πως είναι δύσκολο αυτό να το αντέξουν οι επιχειρηματίες, που φορτώθηκαν με την τεκμαρτή φορολόγηση. Από φέτος φορτώθηκαν 2 αυξήσεις των εισφορών από φέτος και τώρα ήρθε και ο νέος κατώτατος με νέα δώρα, με νέες τριετίες και νέα επιδόματα.»